8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPăr frumos fără greşeală

Păr frumos fără greşeală

Descoperiţi adevărul despre miturile pe care le credem şi obiceiurile greşite pe care le adoptăm atunci când vine vorba de îngrijirea părului

Una dintre ideile preconcepute cărora multe doamne şi domnişoare le cad victime este refuzul de a-şi colora părul cu o vopsea permanentă de teama unei presupuse alergii la amoniac – un ingredient al acestui produs cosmetic. Specialiştii în îngrijirea părului susţin că o eventuală reacţie alergică apărută în urma vopsirii părului este provocată de pigmenţii coloraţi, în nici un caz de amoniac. Alergiile de acest fel apar deseori şi în cazul colorării părului cu nuanţator – un produs ce nu conţine deloc amoniac. Pentru a evita problemele de acest fel, este indicat să faceţi un test de alergie, aşa cum se precizează pe prospectul vopselei sau al nuanţatorului: încercaţi produsul colorant pe o porţiune mică a scalpului şi vopsiţi tot părul doar dacă nu apar reacţii alergice.

Produse alese greşit

Multe femei îşi spală părul cu şampoane pentru bebeluşi, pentru că aceste produse par să lase părul moale şi fin. Este un gest total neinspirat, spun specialiştii. Şampoanele pentru bebeluşi au un pH neutru, adaptat pielii nou-născuţilor, care nu se confruntă cu problema excesului de sebum, astfel că aceste produse sunt ineficiente în cazul părului adulţilor.
Vorbind despre aceeaşi problemă, cea a alegerilor neinspirate de produse pentru îngrijirea părului, trebuie să menţionăm folosirea unor şampoane sau balsamuri de păr cu muşeţel, în ideea că acest ingredient-minune protejează părul decolorat, vopsit blond sau cu şuviţe. De fapt, în cazul acestor produse, nu muşeţelul menţine nuanţa deschisă a părului, ci apa oxigenată pe care o conţine formula. Mai grav este că apa oxigenată deteriorează şi mai mult fibrele capilare, care deja sunt afectate de acţiunea vopselei de păr. În plus, muşeţelul are o culoare galbenă cu nuanţe de portocaliu, din cauza căreia poate strica nuanţa părului, mai ales dacă este vorba de blond platinat.

Protecţie şi îngrijire

Există foarte multe doamne şi domnişoare care, în timpul verii, îşi tratează părul cu uleiuri naturale (de argan sau de măsline, în special), fiind sigure că astfel îşi protejează podoaba capilară de efectele nocive ale razelor ultraviolete. Potrivit stiliştilor, singura modalitate prin care părul poate fi protejat de razele puternice ale soarelui este folosirea unor produse de îngrijire specifice, respectiv măşti hidratante cu factor de protecţie ridicat. Folosirea uleiurilor naturale nu prezintă nici un avantaj – aceste produse nici măcar nu protejează firele de păr împotriva deshidratării.
La polul opus se află însă femeile care nu folosesc nici balsam de păr şi nici măşti hidratante, considerând că aceste produse cosmetice le încarcă prea mult părul. Specialiştii avertizează că părul devine încărcat şi se îngraşă prea repede doar dacă aceste produse nu sunt folosite corespunzător. Formulele balsamului şi măştilor de păr sunt adaptate nevoilor diverselor tipuri de păr (uscat, gras, fragil, ondulat, vopsit), prin urmare, trebuie alese în funcţie de acestea. În plus, balsamul şi masca de păr trebuie aplicate doar pe vârfurile firelor, nu şi pe rădăcină, şi trebuie clătite foarte bine. Dacă aceste cerinţe sunt respectate, părul va fi mult mai bine îngrijit şi în nici un caz nu îşi va schimba textura.
Mai există totuşi şi doamne şi domnişoare care exagerează în ritualurile de îngrijire a părului. Acestea aplică pe podoaba capilară o mască hidratantă şi o lasă să acţioneze toată noaptea, „pentru a fi mai eficientă“. Nu se poate spune neapărat că este vorba de o greşeală, ci de un gest inutil, pentru că masca nu este mai eficientă dacă este ţinută pe păr toată noaptea, timpul de acţiune este acelaşi – cel mult cinci minute, după cum se precizează pe eticheta produsului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS