22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDragoste fără fluturi în stomac

Dragoste fără fluturi în stomac

Multe relaţii se încheie pentru că unul dintre parteneri a ajuns la concluzia că iubeşte, dar nu mai este îndrăgostit, însă, contrar dorinţelor multora, ideea că trebuie să simţim întotdeauna fluturi în stomac este doar un mit

Fraza „Te iubesc, dar nu mai sunt îndrăgostit“ nu este altceva decât un pretext pe care din ce în ce mai multe persoane îl folosesc pentru a pune capăt unei relaţii care nu le mai mulţumeşte. Este un pretext care, spun consilierii matrimoniali, distruge relaţii ce ar putea fi salvate dacă partenerii nu ar da crezare gurii lumii şi ar şti cum stau lucrurile cu adevărat.
Adevărul este că „îndrăgosteala“ este un fel imatur de iubire. Nu este un sentiment care să rămână permanent într-o relaţie. De fapt, ceea ce simţim atunci când suntem îndrăgostiţi nu are nimic de-a face cu iubirea, ci doar cu dorinţa sexuală şi impulsul înnăscut de a procrea. Fluturii pe care îi simţim în stomac la începutul unei relaţii sunt de fapt rezultatul unei reacţii hormonale complexe, a cărei menire este, ştiinţific vorbind, aceea de a apropia două persoane astfel încât acestea să aibă posibilitatea de a procrea. Fiecare dintre noi este atras de persoanele ale căror gene sunt compatibile cu ale noastre, dar suficient de diferite încât copiii rezultaţi în urma împerecherii să fie sănătoşi. Este o chestiune ce ţine de evoluţie şi nimic mai mult – îndrăgosteala nu are prea multe lucruri în comun cu compatibilitatea pe termen lung sau cu aptitudinile de părinte, care se dezvoltă alături de un partener potrivit.

Probleme pe două fronturi

 Deşi este un sentiment frumos, „îndrăgosteala“ poate genera situaţii care pot crea neplăceri pe termen lung. O primă problemă apare în momentul în care un cuplu se implică într-o relaţie serioasă ori chiar într-o căsnicie când încă se află sub influenţa hormonilor. În acel moment, partenerii se văd unul pe celălalt „în roz“, deci nu îşi pot face o părere în cunoştinţă de cauză despre adevărata personalitate a celuilalt, dar, cu toate acestea, se aruncă în relaţie cu capul înainte. De cele mai multe ori, după ce trece efectul hormonilor, încep să se gândească mai bine şi chiar ajung să regrete pasul făcut: „Ce-o fi fost în capul meu?“. Perioada de timp necesară pentru ca intensitatea zborului fluturilor din stomac să scadă este de aproximativ patru luni, media fiind undeva între trei şi şase luni. Din păcate, perioada este suficient de mare încât momentul în care ne dăm seama de adevărata faţă a partenerului coincide cu momentul conceperii unui copil.
Mai există şi o a doua problemă. Suntem crescuţi de mici cu poveşti şi povestiri în care ni se precizează că, dacă nu suntem îndrăgostiţi de persoana împreună cu care suntem, atunci ea nu este jumătatea noastră. Nici măcar nu ne punem problema dacă această credinţă populară este adevărată sau nu. Şi se pare că nu este. O relaţie de iubire adevărată, pe termen lung, presupune ca ambii parteneri implicaţi să se dedice nu doar relaţiei, ci şi unul celuilalt. 
Se poate oare să vă daţi seama dacă vă veţi iubi partenerul şi dacă nu mai simţiţi fluturi în stomac? Da, este posibil. Iată ce puteţi face pentru ca tranziţia de la cele două stări să se facă fără probleme. În primul rând, aveţi răbdare până trece efectul hormonilor înainte de a decide să vă mutaţi împreună ori să vă căsătoriţi. Probabil vi se va părea greu, pentru că sunteţi îndrăgostiţi până peste cap unul de celălalt, însă, dacă iubirea este reală, nu doar efectul unei reacţii chimice, aşteptarea va merita.
În plus, oricât aţi fi de îndrăgostit, păstraţi legătura cu prietenii. Nu permiteţi relaţiei să vă consume atât de mult încât să vă daţi seama că au trecut luni întregi fără să vă fi întâlnit cu grupul de prieteni. În plus, cei care vă înconjoară pot fi un fel de barometru pentru dumneavoastră. Cereţi-le părerea sinceră în legătură cu partenerul dumneavoastră şi nu vă supăraţi dacă nu toate comentariile sunt pozitive – prietenii nu se află sub influenţa hormonilor care vă fac să vă simţiţi îndrăgostit.
Discutaţi cu partenerul despre viitor. Nu trebuie să fie neapărat o discuţie detaliată şi foarte serioasă, însă este nevoie să vorbiţi pentru a vedea dacă planurile coincid. Care sunt obiectivele pe termen lung, dacă vreţi sau nu copii, unde vă vedeţi peste zece ani – acestea sunt câteva dintre lucrurile care trebuie discutate. În afară de acestea, pentru a vă da seama dacă este vorba doar de dorinţă de moment sau dragoste adevărată, încercaţi să staţi „conectaţi“ prin atingeri care nu au neapărat o natură sexuală. Aceste atingeri – îmbrăţişarea, ţinutul de mână – contribuie la „instalarea“ hormonilor (în special oxitocina) responsabili cu transformarea „îndrăgostelii“ în iubire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII