Bisina, conservantul natural al viitorului

Autori


Nu aveţi timp să vă pregătiţi un pachet cu mâncare înainte de a pleca la serviciu? În viitor, acest lucru nu va mai reprezenta o problemă, întrucât vă veţi putea pregăti o gustare chiar cu un an în avans. O echipă de cercetători în domeniul alimentar a descoperit un conservant natural care ar putea însemna sfârşitul procesului de deteriorare a alimentelor: o substanţă care distruge bacteriile care cauzează descompunerea cărnii, a peştelui, a ouălor şi a produselor lactate. Conservantul, numit bisină, există în mod natural în anumite tipuri de bacterii inofensive şi are proprietatea de a împiedica dezvoltarea unor bacterii periculoase, printre care menţionăm doar E-coli, salmonella şi listeria. Bisina ar putea prelungi ,,viaţa“ alimentelor cu ani buni. Se estimează că descoperirea va revoluţiona modul în care facem cumpărături de alimente, dar şi că va contribui la reducerea semnificativă a cantităţii uriaşe de alimente care se irosesc pentru că se deteriorează înainte de a fi cumpărate. Totuşi, bisina nu are capacitatea de a împiedica deteriorarea fructelor şi legumelor, întrucât procesul de deteriorare al acestora este diferit faţă de cel al alimentelor procesate. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Minnesota susţin că această substanţă va prelungi termenul de valabilitate al alimentelor consumate în mod obişnuit, dar care, momentan, au un astfel de termen foarte strict – de exemplu fructe de mare, brânzeturi şi diverse bunuri conservate. Cercetătorii spun că, pe viitor, aceste alimente vor rezista ani întregi fără să se strice şi, mai mult decât atât, nici nu va fi nevoie să fie ţinute la frigider. Echipa de cercetare care a brevetat deja bisina a început să poarte negocieri cu mai mulţi producători alimentari din Statele Unite, estimându‑se că primele alimente care conţin bisină vor fi lansate pe piaţă în cel mult trei ani.

Descoperire întâmplătoare


Conservantul, care se poate dovedi o substanţă revoluţionară, a fost descoperit din greşeală de către microbiologul irlandez Dan O’Sullivan, în timp ce analiza o cultură de bacterii care se găsesc în intestinul uman. „Pare să fie mai eficientă decât tot ceea ce s-a descoperit până acum. Bisina nu compromite calitatea substanţelor nutritive şi nu este adăugată ca o substanţă chimică, ci ca un ingredient natural. Menirea ei este aceea de a proteja alimentele faţă de o gamă largă de bacterii care pot provoca diverse boli şi afecţiuni“, a explicat O’Sullivan.



Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Aurel Cernea said:

    Draga Oana, Imi pare rau ca trebuie sa te contrazic, dar, conform declaratiilor profesorului O”Sullivan, conducatorul echipei de cercetatori, este foarte putin probabil ca Bisina sa aiba proprietatea de a prelungi viata de raft a alimentelor. Ea are insa proprietatea de a distruge bacteriile garm-negative, adica acelea care pot produce boli: E-coli, Salmonella, etc. Iar aceasta, prezinta mult mai multe avantaje. Ar elimina probabil necesitatea ca animalelor sa le fie administrate antibiotice, iar acest lucru ar reduce rezistenta la antibiotice pe care anumite bacterii o dezvolta. Ar elimina probabil si necesitatea ca alimentele sa fie iradiate, reducandu-se astfel riscurile potentiale pentru oameni, asociate cu iradierea. Zvonul ca Bisina poate prelungi viata alimentelor a fost lansat de publicatia britanica, The Telegraph si din pacate nu are nici un fel de acoperire. O simpla cautare pe Google inainte de a scrie articolul, ti-ar fi oferit toate informatiile necesare, si nu ai fi facut greseala de a publica un neadevar.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 30 august 2011

Actualitate

» Salubritatea pune pază la gunoaie
» 4.000 de lei de la Primăria Târgu Jiu pentru teatrul de păpuşi
» Acţionarii minoritari ai Automobile Craiova se simt nedreptățiți
» Vodafone – fără garanţie
» Virgil Baciu, vicepreşedintele ANRP, arestat
» Abos Gabriel, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului
» De ce a pierdut România 3 miliarde de euro
» Acţionarii Oltchim au aprobat înlocuirea lui Constantin Roibu de la conducerea Consiliului de Administraţie al combinatului
» Lăzăroiu: “Nu pot primi toţi ajutoare de încălzire, altfel ne-am întoarce veseli în comunism”
» Agenţia de rating Standard&Poor’s a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economică a zonei euro
» Agresorii vărului lui Bute, trimişi în judecată pentru tentativă de omor
» Doru Costea va fi numit ambasador al României în China
» Investiţiile grupului Pirelli în România vor ajunge la 450 milioane euro în 2014
» Forţele americane vor trebui să părăsească baza din Kîrgîzstan până în 2014
» Traian Băsescu vrea să viziteze Transalpina
» Olt: Boc a lăudat investiţia Pirelli din România şi a asigurat compania de sprijinul Guvernului
» Fotbal – Franck Ribery: Cunosc echipa României, ştiu unde vom juca şi nu va fi deloc simplu
» Bacalaureatul continuă mâine cu proba scrisă obligatorie profilului

Local

» Înghesuială la alimentele de la UE
» Curtea de Apel, în „casă“ nouă
» Criză de ţărani în piaţă
» Fostul manager al Maternităţii Giuleşti, audiat
» Câştigăm ceva din producţia agricolă record?
» Tot pe banii statului, dar din fondul de şomaj
» Emil Boc şi Marco Tronchetti Provera, Cetăţeni de Onoare ai Slatinei
» Actualii şefi de la SJU Slatina, singuri la concurs

Dolj

» 19 candidați eliminați de la bac

Gorj

» Scurte ştirti
» Un nou termen în dosarul Petrila
» Primarii nu doresc comasarea şcolilor

Sport

» Silviu Lung Jr., surpriza lui Piţi la naţională
» O victorie şi două înfrângeri pentru CS Universitatea
» Mourinho se simte vânat în Spania
» Opt ghiulele pentru Wenger
» Să vină banii pentru băieţi!
» Liga a IV-a Gorj
» Medalii multe, condiţii deloc
» Scurte ştirti
» Morariu: Obreja distruge boxul amator
» Chivu şi Rădoi, aşteptaţi la naţională
» Săndoi, supărat pe unii stranieri

Bani & Afaceri

» Apetit pentru afaceri

Magazin

» Horia Brenciu şi-a petrecut vacanţa în Deltă
» Scanner medical revoluţionar
» Beyoncé este însărcinată
» Chazz Palminteri, în filmul „Gotti“
» Anne Hathaway, indulgentă în amor
» HOROSCOP
» Bisina, conservantul natural al viitorului
» Fructe şi legume în culori neobişnuite

Top