12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimente pentru sănătate

Alimente pentru sănătate

Fiecare dintre noi îşi doreşte să aibă o sănătate de fier şi să stea cât mai departe de medic. Pentru ca acest vis să devină realitate, un factor important este alimentaţia.

Toţi visăm să avem un corp sănătos, rezistent la boli, să ţinem sub control colesterolul şi tensiunea. Pentru ca acest vis să devină realitate, site-ul www.qnm.it  a realizat un top al celor mai sănătoase alimente. Pe primul loc în clasamentul realizat de site-ul italian se situează ţelina. De altfel, această legumă era cunoscută încă de pe vremea Greciei antice, fiind considerată foarte eficientă. Ţelina conţine vitaminele  A, B, C, K, PP, dar şi minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc. În plus, ea favorizează digestia, provoacă eliminarea gazelor intestinale, elimină toxinele din organism, favorizează slăbirea, scade tensiunea arterială şi creşte nivelul imunităţii. În plus, această legumă ajută la menţinerea unui echilibru al valorilor fierului şi magneziului din organism, fiind în acelaşi timp şi un aliat de nădejde împotriva colesterolului. De asemenea, studii recente au demonstrat faptul că ţelina este un excelent reglator hormonal atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Pe locul  doi în clasament se situează fructele de pădure. De altfel, multe studii efectuate au arătat că acestea conţin substanţe care ajută la păstrarea sănătăţii. Printre altele, acestea luptă împotriva unor boli şi afecţiuni printre care şi bolile de inimă. De exemplu, afinele ajută la păstrarea abilităţilor cognitive, odată cu înaintarea în vârstă. În plus, ele sunt un remediu excelent şi pentru infecţiile urinare. Nu trebuie omis faptul că fructele de pădure sunt bogate în vitamina B şi C. Ele conţin antioxidanţi care ajută la eliminarea impurităţilor din organism. De asemenea, fructele de pădure reprezintă un aliat de nădejde în lupta împotriva kilogramelor, căci ele ne scapă de  senzaţia continuă de foame şi totodată reduc nevoia de zahăr sau sare.

Ingrediente sănătoase

Medalia de bronz revine usturoiului, care este cunoscut de când lumea ca medicament minune, dar şi drept un puternic antibiotic natural. Usturoiul conţine cantităţi însemnate de vitamine A, B1, B2 şi C, dar şi substanţe minerale, precum fosfor, sulf, potasiu, iod, siliciu şi calciu.
Consumul regulat de usturoi contribuie la scăderea nivelului colesterolului din sânge şi al trigliceridelor, prevenind bolile cardiovasculare. De asemenea, usturoiul conţine cuercitină, un antioxidant puternic, cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Studii recente au demonstrat că cinci-şase grame de usturoi, consumate zilnic, scad riscul apariţiei cancerului de prostată cu peste  50%. Urmează în clasament nucile, un important furnizor de proteine, grăsimi, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C), numeroase minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier) şi fibre. De asemenea, nucile se numără printre alimentele cu cel mai bogat conţinut de cupru şi zinc, fiind benefice pentru tratarea unor afecţiuni cardiovasculare sau pentru întărirea sistemului imunitar. În plus, datorită fibrelor pe care le conţin, nucile pot fi folosite şi ca remedii naturiste împotriva diabetului. Nu trebuie omis faptul că nucile ajută şi la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare.

Efecte benefice

Pe locul cinci în clasament se află roşiile. Studii recente au demonstrat că acestea au un rol important în prevenirea atacului cerebral, a cancerului de prostată şi a bolilor de inimă. Secretul l-ar reprezenta carotenoidele, care dau culoarea roşie acestei legume şi care previn cancerul de prostată. De asemenea, cercetătorii britanici au demonstrat că adăugarea roşiilor în mâncare protejează pielea de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete. Din câte se pare, este nevoie de aproximativ cinci linguri de pastă de roşii zilnic, în mâncare, pentru ca pielea să fie protejată de razele ultraviolete, şi, în consecinţă, de îmbătrânirea prematură şi chiar cancerul de piele.
Citricele, indiferent că este vorba de portocale, grapefruit, mandarine sau lămâi au un rol foarte important în sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a organismului, datorită vitaminelor pe care le conţin. Astfel, studii recente au dovedit că sărurile minerale specifice citricelor facilitează absorbţia rapidă a vitaminelor C şi D şi a unor aminoacizi de care depinde funcţionarea normală a sistemului nervos, a memoriei şi organelor sexuale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU