14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Soarele, aliatul sănătăţii

Expunerea la soare, timp de trei ore zilnic, are capacitatea de a reduce la jumătate riscul de apariţie a cancerului la sân, cel puţin aşa susţin cele mai recente studii ale unei echipe de cercetători canadieni. Oamenii de ştiinţă spun că expunerea frecventă la razele solare poate juca un rol decisiv în lupta împotriva cancerului datorită faptului că stimulează producţia de vitamina D la nivelul pielii. Testele de laborator făcute în cadrul experimentului au arătat că celulele sânului au capacitatea de a procesa vitamina D şi de a o transforma într-un hormon cu proprietăţi anticancer.
Studiul efectuat a comparat situaţia a 3.101 persoane care aveau cancer la sân cu situaţia a 3.471 de femei sănătoase, care nu au fost niciodată afectate de această boală. Fiecare dintre participantele la studiu au fost rugate să spună, cu aproximaţie, cât timp au petrecut în aer liber în perioada aprilie – octombrie, studiul concentrându-se pe patru etape ale vieţii  – adolescenţă, între 20 şi 30 de ani, între 40 şi 50 de ani şi între 60 şi 74 de ani. Rezultatele au arătat că femeile care avuseseră contact direct cu razele ultraviolete cel puţin 21 de ore pe săptămână în adolescenţă prezentau un risc cu 29 la sută mai mic de a se îmbolnăvi de cancer la sân, faţă de doamnele şi domnişoarele care petrecuseră mai puţin de o oră pe zi în aer liber. S-a mai constatat, de asemenea, că în cazul femeilor care au petrecut cel mai mult timp afară, sub razele soarelui, în perioada în care aveau între 40 şi 50 de ani, riscul de îmbolnăvire de cancer de sân era cu 26 la sută mai mic, în timp ce acţiunea directă a razelor soarelui a fost benefică pentru doamnele trecute de 60 de ani, care îşi petrec timpul liber afară, reducând la jumătate riscul de apariţie a unor tumori.

Vitamina D, benefică
şi pentru bărbaţi

Un alt studiu efectuat separat de un grup de cercetători de la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Harvard a confirmat faptul că vitamina D prezintă multiple beneficii pentru sănătate. Oamenii de ştiinţă au descoperit că bărbaţii care asimilează doza zilnică recomandată de vitamina D sunt mai puţin expuşi riscului de a suferi un atac de cord sau un atac cerebral. Studiul a urmărit 119.000 de adulţi, timp de douăzeci de ani, iar rezultatele elaborate în urma procesării datelor au arătat că bărbaţii care au asimilat cel puţin 600 de unităţi de vitamina D zilnic prezintă un risc cu 16 la sută mai mic să aibă probleme cardiace sau să sufere un atac cerebral, comparativ cu bărbaţii care au asimilat mai puţin de 100 de unităţi de vitamina D.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS