17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOdihna, importantă pentru frumuseţe

Odihna, importantă pentru frumuseţe

Secretul pentru a avea un ten frumos şi sănătos pare să fie odihna suficientă, care este mai importantă decât acţiunea oricărui produs cosmetic minune. Explicaţia este următoarea: în timpul somnului, organismul lucrează pentru a face mici reparaţii de care are nevoie, iar lipsa odihnei reduce drastic perioada de „revizie“, lucru care se reflectă imediat pe ten. Ridurile fine devin mai pronunţate, se formează cearcănele, iar tenul devine tern, căpătând o paloare nesănătoasă.

Cum anume vă afectează somnul sau lipsa de somn aspectul? Există mai multe teorii în acest sens.

Deshidratarea, o mare problemă
În primul rând, lipsa odihnei afectează tenul prin faptul că îi reduce acestuia capacitatea de a se reface. Atunci când sacrificăm somnul în favoarea altor activităţi nocturne, nu facem altceva decât să reducem capacitatea epidermei de a-şi reveni după „stresul“ la care este supusă în timpul zilei. Aceasta este o problemă pentru că stratul exterior al epidermei este împiedicat astfel să îşi joace rolul de menţinere a hidratării, un element esenţial pentru sănătatea pielii. Celulele care formează acest strat exterior conţin keratină, o proteină care ajută la hidratarea pielii prin faptul că nu permite apei să se evapore. Din acest motiv, în momentul în care „munca“ stratului exterior al epidermei este afectată de lipsa de somn, pielea se confruntă cu deshidratarea, fenomen din cauza căruia ridurile fine devin mai vizibile, iar aspectul general al tenului se înrăutăţeşte.
La rândul ei, deshidratarea declanşează semnele clasice ale lipsei de somn – cearcănele. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, din lipsă de hidratare, corpul nu beneficiază de suficiente lichide pentru a masca vasele capilare de sub ochi. Aceste vase de sânge devin astfel mai vizibile la suprafaţă, fiind percepute la exterior ca urme întunecate care apar sub ochi. În plus, din cauza cearcănelor, tenul capătă paloare, iar acesta este un alt element care dăunează aspectului general al tenului.

Sistemul imunitar, afectat de lipsa odihnei
Sistemul imunitar este, la rândul său, afectat atunci când organismul nu se bucură de odihnă suficientă. Acest lucru nu vă face însă mai vulnerabil doar la boli, pentru că modificările apărute în reacţia imună afectează şi producţia de colagen. Aşa cum bine ştim, colagenul contribuie la păstrarea aspectului tânăr al pielii prin faptul că acţionează ca un fel de „schelă“ de susţinere – ajută pielea să îşi păstreze fermitatea, pentru a nu se rida şi a nu se lăsa. La aceste informaţii adăugaţi şi faptul că, atunci când organismul este obosit, muşchii, inclusiv cei faciali, se tensionează, lucru care poate face mai vizibile ridurile deja existente şi contribuie la apariţia, pe termen lung, a ridurilor fine sau profunde.

Poziţia ideală pentru somn
Deşi poate nu v-aţi gândit până acum la acest lucru, este bine să ştiţi că poziţia în care dormiţi vă poate afecta aspectul tenului. De exemplu, dacă dormiţi pe burtă, pielea este nevoită să se plieze mai mult decât ar fi nevoie, astfel că există un risc crescut de apariţie a ridurilor, iar pielea se poate lăsa timpuriu. De aceea, dermatologii şi cosmeticienii vă sfătuiesc să vă obişnuiţi să dormiţi pe spate, pentru a nu ajuta ridurile fine să se formeze. Dacă totuşi nu vă puteţi odihni decât dacă dormiţi pe burtă, este recomandat să îmbrăcaţi pernele în lenjerie de mătase sau satin, materiale care sunt puţin mai „iertătoare“ cu tenul datorită texturii lor foarte fine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS