16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGreşeli în îngrijirea tenului

Greşeli în îngrijirea tenului

Dermatologii dezvăluie care sunt greşelile pe care le comitem în îngrijirea tenului şi care ne sabotează sănătatea pielii

Fiecare femeie şi-a organizat probabil propria rutină de îngrijire a tenului, însă se poate spune că există şi un element comun: „îngrijirea în trei paşi“. Toate doamnele şi domnişoarele ştiu că îngrijirea pielii presupune, în principal, curăţarea, tonifierea şi hidratarea, paşi pe care îi urmează cu stricteţe. Dermatologii spun însă că cea de-a doua etapă poate fi sărită fără probleme. Tonifierea presupune eliminarea sebumului şi există convingerea că un ten gras are nevoie de acest pas. În realitate, sebumul pe care îl secretă porii are rolul de a proteja pielea, prin urmare, în momentul în care această substanţă este eliminată prin produsele de tonifiere, reacţia pielii este de a secreta o cantitate şi mai mare, pentru a compensa lipsa. Prin urmare, tonifierea poate face, uneori, mai mult rău decât bine, deci nu este întotdeauna necesară.

Alte ritualuri cu probleme

Dermatologii spun, de asemenea, că obişnuinţa de a vă curăţa faţa de două ori pe zi nu este cea mai bună soluţie pentru a avea un ten curat. Experţii susţin că spălarea tenului cu produse cosmetice de curăţare trebuie făcută o singură dată pe zi, seara, şi că demachierea de dimineaţă este inutilă. Dermatologii avertizează că seara faţa trebuie spălată cu produse delicate şi în nici un caz cu săpun antibacterian, care are o acţiune prea dură, iar dimineaţa tenul trebuie curăţat doar cu apă, fără nici un alt produs „ajutător“.
Exfolierea nu este nici ea o procedură cu care dermatologii să fie de acord. Unele persoane consideră că tenul capătă o strălucire aparte după gomaj, motiv pentru care exagerează cu această etapă a îngrijirii tenului. Exfolierea excesivă cauzează însă o producţie suplimentară de sebum, astfel că strălucirea care apare, într-adevăr, imediat după procedură, se transformă foarte repede într-o problemă din cauza căreia tenul se îngraşă prea mult, iar rezultatul este contrar celui scontat.
Punctele negre care apar pe faţă sunt un alt motiv de îngrijorare. Deşi femeile obişnuiesc să apeleze la extracţii (fie acasă, fie la un cabinet cosmetic), mulţi dermatologi susţin că metoda nu este cea mai bună soluţie pentru a scăpa de această problemă. Acţiunea mecanică de scoatere a punctelor negre traumatizează pielea, care va păstra semnele extracţiilor şi puteţi avea surpriza neplăcută de a rămâne cu semne pe faţă. Întrucât punctele negre se formează din cauza astupării porilor, experţii recomandă îngrijirea tenului cu produse precum retioli sau gomaje foarte delicate – acestea sunt suficiente pentru degajarea şi curăţarea porilor şi, deci, ideale pentru a scăpa de punctele negre.

Despre riduri

Există femei care consideră că rezultatele produselor antirid sunt direct proporţionale cu cantitatea de cremă, loţiune sau ser folosită, de aceea aplică aceste cosmetice şi dimineaţa, şi seara.
Dermatologii spun însă că este vorba doar de un mit şi de o risipă de bani, pentru că produsele antirid sunt destul de scumpe. Ingredientele active din produse au efect dacă acestea sunt aplicate o singură dată pe zi, iar pentru că retinolii antiîmbătrânire trebuie folosiţi doar în timpul nopţii (pentru că lumina soarelui îi descompune), este evident că seara este momentul ideal de folosire a produselor antirid.
În plus, tratarea tenului cu o cantitate prea mare de retinoli provoacă iritaţii, roşeaţă, descuamarea şi inflamarea pielii, prin urmare nu trebuie să exageraţi cu folosirea produselor antirid.
O altă problemă pe care dermatologii au semnalat-o a fost faptul că mulţi dintre pacienţii lor confundă deshidratarea şi descuamarea tenului cu apariţia ridurilor. Făcând această confuzie, multe persoane aplică pe faţă produse antirid, când, de fapt, tenul lor are nevoie de mai multă hidratare, iar acest lucru nu face decât să înrăutăţească aspectul pielii.

Produse cosmetice cu factor de protecţie solară

Vestea bună în ceea ce priveşte folosirea produselor cu factor de protecţie solară este faptul că doamnele şi domnişoarele ştiu că trebuie să îşi protejeze tenul de acţiunea razelor ultraviolete. Vestea proastă este aceea că femeile consideră că, dacă fondul de ten folosit are factor de protecţie, nu mai este nevoie şi de o cremă. Dermatologii avertizează că loţiunea sau crema hidratantă cu factor de protecţie ridicat trebuie neapărat aplicată sub fondul de ten.
Crema hidratantă de zi trebuie să conţină un factor de protecţie solară cu valoarea cel puţin 30 pentru ca pielea să fie cu adevărat ferită şi nici un fond de ten nu conţine o asemenea protecţie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII