17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinStrălucirea de altădată a Cetăţii Filmului

Strălucirea de altădată a Cetăţii Filmului

Înainte de „era paparazzi“, vedetele de la Hollywood pozau pentru fotografiile care li se făceau, oferindu-le admiratorilor spre contemplare adevărate opere de artă

O colecţie extraordinară de fotografii care nu au mai fost prezentate publicului şi care înfățișează figuri legendare, celebre în anii ’20 şi ’40, va fi expusă la centrul cultural National Portrait Gallery din Londra. Imagini ale unor celebrităţi precum Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Clark Gable, Marlene Dietrich sau Marlon Brando sunt doar câteva dintre exponatele ce vor fi prezentate în cadrul expoziţiei intitulate „Glamour of the Gods: Hollywood Portraits“ (în traducere „Strălucirea zeilor: Portrete de la Hollywood“) şi organizate de Muzeul de Artă din Santa Barbara.
Fotografiile care vor încânta ochiul publicului doritor să îşi aducă aminte de strălucirea de altădată a Cetăţii Filmului provin din arhiva Fundaţiei „John Kobal“ din Londra. Imagini precum acestea au fost folosite la vremea lor pentru a transforma actorii în vedete internaţionale, fotografiile fiind folosite ca postere şi ilustrate pentru a promova viitoarele staruri şi pentru a atrage admiraţia cinefililor. Colecţia, care cuprinde 70 de fotografii şi afişe, va fi prezentată împreună cu instantanee făcute pe platourile de filmare ale unor pelicule celebre precum „Vântul“ (The Wind – 1928), „Timpul dansului“ (Swing Time – 1936) sau „Rebel fără cauză“ (Rebel Without A Cause – 1955). Printre imaginile care vor fi prezentate se numără şi câteva portrete realizate de Davis Boulton, unul dintre puţinii fotografi britanici care au lucrat la Hollywood, şi de Ruth Harriet Louise, singura femeia care deţinea un studio de fotografie.
Totodată, organizatorii au pregătit şi vizionări ale unor filme memorabile, printre care „Un tramvai numit dorinţă“ (A Streetcar Named Desire – 1951), „Gilda“ (1946) şi „Venus dansează“ (Dancing Lady – 1946).
Expoziţia a fost inaugurată săptămâna trecută şi va putea fi admirată de iubitorii de artă până la sfârşitul lunii octombrie.

Expoziţia, realizată graţie lui John Kobal

John Kobal a fost un istoric de film pasionat şi un avid colecţionar de filme şi fotografii de la Hollywood. Înainte de moartea sa, în 1991, Kobal a donat întreaga colecţie de negative şi fotografii artistice fundaţiei pe care a înfiinţat-o, pentru ca toţi admiratorii celei de-a şaptea arte să se poată bucura de aceste fragmente nepreţuite de istorie. Kobal a început în anii 1950 să colecţioneze fotografii făcute pe platourile de filmare. Foarte repede pasiunea sa pentru această formă de artă a căpătat o nouă turnură, el devenind interesat şi de fotografii care realizau aceste portrete şi instantanee, fotografi care încă trăiau atunci şi puteau completa foarte uşor povestea fotografiilor.
Criticul de film John Russel Taylor, cel care a redactat o prezentare generală a proiectului recent inaugurat, a declarat că „despre John Kobal se poate spune cu siguranţă că a făcut un lucru la care nimeni din acea vreme nu s-a gândit“. „Când a devenit interesat de oamenii din spatele fotografiilor, cei mai mulţi trăiau şi puteau fi contactaţi, astfel că John a fost singurul care şi-a dat seama cât de importante erau aceste persoane“, a precizat John Russel Taylor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS