10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Republica hippy

După 40 de ani, disputele în tribunal dintre locuitorii din Christiania, cunoscutul cartier parţial autoguvernat din Copenhaga, Danemarca, şi autorităţile daneze au luat sfârşit. Guvernul danez a decis să le vândă celor 1.000 de locuitori ai comunităţii Christiania terenul şi clădirile pe care aceştia le ocupă ilegal de 40 de ani. Comunitatea alternativă cea mai cunoscută din lume a acceptat oferta de vânzare a statului pentru zona unde se va fora „republica liberă“. Preţul plătit pentru dreptul de rezidenţă permanentă este de zece milioane de euro. Deşi preţul este mult sub cel al pieţei, toate părţile implicate sunt mulţumite. Povestea „Republicii hippy“ începe în 1971, când mai mai mulţi hippioţi au declarat „Statul Liber“ sau oraşul liber („Fristad“), o fostă unitate militară din centrul capitalei Copenhaga, abandonată de armată cu patru ani înainte, şi au decis să se guverneze după propriile legi. Decenii la rând, guvernele daneze care s-au succedat în fruntea ţării au alternat concesiile cu tentativele juridice sau politice de a-i îndepărta pe locuitorii acestui cartier. Încercările lor au fost însă zadarnice.

Experiment social

Micul „oraş liber“ a devenit rapid un punct de atracţie nu numai pentru turişti, ci şi pentru diverse grupări rău famate, nu în ultimul rând datorită politicii liberale a locuitorilor faţă de droguri; încă din 1971, în Christiania s-a permis vânzarea de haşiş. Deşi autorităţile daneze au avut câteva încercări de a pune capăt acestei activităţi, ele au respectat totuşi autonomia comunităţii, astfel încât „Strada Dealerilor“, de exemplu, continuă să existe, fiind unul dintre punctele de atracţie pentru turiştii ajunşi în zonă.
Cu toate acestea, dacă începând din 1972, Christiania a fost tolerat ca fiind un „experiment social“, cu acordul tacit al autorităţilor, de-a lungul timpului, locuitorii au trăit permanent cu teama că într-o zi vor rămâne fără „patria lor“.  

Acordul

Tratativele dintre guvern şi locuitorii din Christiania au început acum şapte ani, iar statul danez a acceptat în cele din urmă să vândă o parte din terenurile pe care se află comunitatea, pentru preţul de 10,2 milioane de euro, urmând ca locuitorii să plătească anual o chirie de 800.000 de euro pentru celelalte terenuri folosite. În plus, va trebui să respecte regulamentele locale în vigoare. „Viitorul Christiania este, în sfârşit, sigur. Acordul ne va permite să transformăm un loc anarhic şi cu idei stimulante într-un experiment legal“, a declarat avocatul „Republicii Libere“, Knud Foldschack. La rândul său, ministrul danez de finanţe, Claus Hjort Frederiksen, s-a declarat mulţumit de soluţie: „Le-am oferit locuitorilor din Christiania condiţii raţionale şi echilibrate, iar acum li s-a deschis o oportunitate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS