14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOdihna, secretul fericirii în cuplu

Odihna, secretul fericirii în cuplu

Domnilor, luaţi aminte: dacă vreţi să aveţi o relaţie fericită, asiguraţi-vă că soţia sau iubita dumneavoastră are parte de odihnă suficientă! Potrivit unui studiu recent realizat de o echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Pittsburgh, femeile care nu dorm destul noaptea au tendinţa de a avea o interacţiune negativă cu partenerii lor în ziua următoare. În plus, mulţi dintre bărbaţii care au participat la studiu au raportat că, în general, relaţiile cu partenera sunt cu mult mai puţin plăcute în zilele când doamna sau domnişoara este obosită.
În mod surprinzător, bărbaţii afectaţi de lipsa de somn nu adoptă un comportament care afectează negativ relaţia amoroasă. Potrivit studiului, bărbaţii nu îşi schimbă în rău atitudinea faţă de partenerele lor după o noapte nedormită. „Femeile sunt în general mai sensibile faţă de suişurile şi coborâşurile pe care le implică o relaţie şi de aceea au tendinţa de a fi mai comunicative atunci când simt stres sau presiune“, a explicat profesoara Wendy Troxel, specialistă în psihologie şi psihiatrie. „Prin urmare, faptul că problemele de somn ale femeilor le afectează nu doar pe ele, ci şi pe partenerii lor, dar şi relaţia în sine, poate spune câte ceva despre capacitatea femeilor de a-şi exprima trăirile, chiar dacă acestea nu sunt foarte «roz». În schimb, tendinţa bărbaţilor este de a-şi reprima sau a-şi ascunde emoţiile negative“, a mai spus Troxel. Cu alte cuvinte, femeile îşi proiectează irascibilitatea asupra partenerului, iar bărbaţii nu.
Acelaşi studiu a arătat că atunci când, în cursul zilei, în cuplu există o interacţiune foarte bună între cei doi parteneri, bărbaţii au tendinţa de a dormi mai puţin în cursul nopţii. Nu pentru că suferă de insomnie, ci pentru că interacţiunea pozitivă le dă alte idei. „Partenerii din cuplurile unde există o comunicare bună şi nu apar conflicte în timpul zilei au mai multe şanse de a umple altfel timpul petrecut noaptea în pat“, a mai spus Wendy Troxel.
Experţii spun că rezultatele sunt semnificative şi relevante pentru că oamenii trebuie să aibă în vedere faptul că somnul trebuie să fie o prioritate, nu doar pentru că asigură buna funcţionare a organismului din punct de vedere fizic şi cognitiv, ci şi pentru că este esenţial pentru menţinerea unui echilibru la nivel social şi emoţional.

Lipsa de somn poate dăuna cuplului

Concluzia specialiştilor americani este confirmată şi de rezultatele unui studiu britanic. O echipă de cercetători englezi a descoperit că 30% dintre persoanele care nu dorm bine sunt de patru ori mai expuse riscului de a avea probleme în viaţa de cuplu. Medicii de la British Sleep Society au chestionat mai bine de 400.000 de persoane şi au constatat că multe dintre cele care aveau tulburări de somn au recunoscut că acestea le afectează negativ activitatea profesională şi relaţiile sentimentale. Oamenii de ştiinţă au explicat că toate aceste probleme apar pentru că lipsa somnului duce la oboseală şi nervozitate, iar problemele care apar din această cauză pot deveni cu adevărat serioase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII