11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFalse mituri despre frumuseţe

False mituri despre frumuseţe

Când vine vorba de frumuseţe, legendele urbane se răspândesc mult mai rapid decât în alte domenii.

Încă de la apariţia primului coş în adolescenţă, părinţii, prietenii şi rudele încep să ne pună pe tavă celebrele „sfaturi de la bunica“, recomandări de tot felul, tratamente şi unguente preparate în casă. Toate acestea contribuie la apariţia unor false convingeri, care, transmise pe cale verbală, se transformă în adevărate legende urbane. În aceste condiţii, este tot mai greu să facem diferenţa între cele care sunt adevărate şi cele false. Site-ul  it.yahoo-specials.net a încercat să „demoleze“ câteva dintre aceste mituri, care au rezistat de-a lungul multor generaţii. De exemplu, se spune că nu este bine să îţi smulgi un fir de păr alb, pentru că rişti să apară alte zece fire. Acesta este, cu siguranţă, un mit. Părul nostru albeşte potrivit procesului natural de îmbătrânire şi unii dintre noi observă apariţia primelor fire albe mai de devreme decât ceilalţi. Creierul uman este obişnuit să identifice semnele propriei îmbătrâniri şi de multe ori ne autosugestionăm să credem că procesul nostru de îmbătrânire este mai rapid decât la ceilalţi semeni ai noştri.
Un alt mit care circulă destul de frecvent este cel potrivit căruia untul de cacao şi uleiul de măsline ar atenua vergeturile. Din câte se pare, situaţia nu stă deloc aşa. Acestea sunt consecinţa dilatării rapide a pielii, cum se întâmplă, de exemplu, în timpul sarcinii: fibrele de elastină şi de colagen se rup sub stratul superior al pielii şi nici o substanţă nu este capabilă să refacă suprafaţa cutanată distrusă. În acelaşi timp însă, este adevărat că aceste remedii sunt foarte eficiente pentru a atenua pruritul apărut ca urmare a dilatării pielii.

Convingeri bătrâneşti

De asemenea, la fel de falsă este şi regula celor 100 de perieri. Excesul de periere sau pieptănare va duce la deteriorarea părului. Deşi am fi tentate să credem că, prin periere, coafura ar putea arăta mai bine, în realitate, acest obicei practicat în exces contribuie decisiv la căderea părului şi la inestetica despicare a vârfurilor. Pe de altă parte, este adevărat că, prin perierea uşoară a părului, podoaba capilară se descâlceşte mai rapid. Este recomandat să folosiţi o perie recomandată tipului dumneavoastră de păr: moale şi cu dinţi largi pentru părul fin şi subţire sau creţ, de fier pentru persoanele cu o podoabă capilară puternică şi rezistentă.
De asemenea, se spune că epilarea cu aparatul de ras face ca firele de păr să fie mai dese, mai tari şi mai negre. Şi în acest caz este vorba de un mit. Părul creşte mai rapid pentru că aparatul de ras taie firele la extremitate, fără a smulge foliculul. Însă, tipul de fir nu se modifică, el depinzând de celulele endocrine cu care ne-a dotat Mama Natură: unele dintre acestea generează fire mai puternice, altele mai fine şi mai subţiri, deci putem să spunem liniştiţi că este vorba doar de noroc. În acelaşi timp, însă, este adevărat că, pentru a încetini creşterea părului, puteţi folosi ceară în timpul anului şi nu doar vara. În acest fel, rezistenţa firelor de păr scade şi foliculul creşte mai încet.
De asemenea, se spune că aplicarea de gheaţă la nivelul pielii face porii mai mici, lucru complet neadevărat. Nimic nu poate face porii mai mici. Dimensiunea porilor noştri este rezultatul geneticii, nu al temperaturii „aplicate“  pe piele.

Pastă de dinţi pentru coşuri

Câţi dintre noi nu au fost convinşi în adolescenţă că pasta de dinţi ne poate scăpa de coşuri?! Această convingere este parţial adevărată. Mentolul şi alte ingrediente active prezente în pasta de dinţi pot usca un coş şi pot să-l vindece mult mai repede decât dacă sunt lăsate fără tratament. Cu toate acestea, însă, aceleaşi ingrediente active din pasta de dinţi pot usca şi irita pielea. În acest caz, este mai bine să folosiţi o cremă specială pentru acnee, mai degrabă decât pastă de dinţi.
De asemenea, se spune că aplicarea berii înainte de expunerea la soare dă pielii o culoare aurie. Şi în acest caz este vorba doar de un mit. Aplicarea berii pe piele înainte de plajă nu are nici un efect miraculos asupra epidermei. Pur şi simplu, unii oameni sunt predispuşi la obţinerea unui bronz auriu, în timp ce alţii doar se roşesc. Şi în acest caz este vorba doar de o chestiune de genetică. Multe femei sunt tentate să creadă că pielea lor va îmbătrâni la fel ca a mamei lor. Deşi factorii genetici au o influenţă notabilă asupra modului în care arată epiderma noastră, aceste influenţe se referă mai degrabă la culoare, mărimea porilor şi textură. În ceea ce priveşte apariţia ridurilor, avem de-a face cu un proces influenţat de o serie de factori externi precum expunerea la soare, consumul de alcool, fumatul, stresul, lipsa somnului şi obiceiurile alimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS