False mituri despre frumuseţe

Autori


Când vine vorba de frumuseţe, legendele urbane se răspândesc mult mai rapid decât în alte domenii.

Încă de la apariţia primului coş în adolescenţă, părinţii, prietenii şi rudele încep să ne pună pe tavă celebrele „sfaturi de la bunica“, recomandări de tot felul, tratamente şi unguente preparate în casă. Toate acestea contribuie la apariţia unor false convingeri, care, transmise pe cale verbală, se transformă în adevărate legende urbane. În aceste condiţii, este tot mai greu să facem diferenţa între cele care sunt adevărate şi cele false. Site-ul  it.yahoo-specials.net a încercat să „demoleze“ câteva dintre aceste mituri, care au rezistat de-a lungul multor generaţii. De exemplu, se spune că nu este bine să îţi smulgi un fir de păr alb, pentru că rişti să apară alte zece fire. Acesta este, cu siguranţă, un mit. Părul nostru albeşte potrivit procesului natural de îmbătrânire şi unii dintre noi observă apariţia primelor fire albe mai de devreme decât ceilalţi. Creierul uman este obişnuit să identifice semnele propriei îmbătrâniri şi de multe ori ne autosugestionăm să credem că procesul nostru de îmbătrânire este mai rapid decât la ceilalţi semeni ai noştri.

Un alt mit care circulă destul de frecvent este cel potrivit căruia untul de cacao şi uleiul de măsline ar atenua vergeturile. Din câte se pare, situaţia nu stă deloc aşa. Acestea sunt consecinţa dilatării rapide a pielii, cum se întâmplă, de exemplu, în timpul sarcinii: fibrele de elastină şi de colagen se rup sub stratul superior al pielii şi nici o substanţă nu este capabilă să refacă suprafaţa cutanată distrusă. În acelaşi timp însă, este adevărat că aceste remedii sunt foarte eficiente pentru a atenua pruritul apărut ca urmare a dilatării pielii.

Convingeri bătrâneşti

De asemenea, la fel de falsă este şi regula celor 100 de perieri. Excesul de periere sau pieptănare va duce la deteriorarea părului. Deşi am fi tentate să credem că, prin periere, coafura ar putea arăta mai bine, în realitate, acest obicei practicat în exces contribuie decisiv la căderea părului şi la inestetica despicare a vârfurilor. Pe de altă parte, este adevărat că, prin perierea uşoară a părului, podoaba capilară se descâlceşte mai rapid. Este recomandat să folosiţi o perie recomandată tipului dumneavoastră de păr: moale şi cu dinţi largi pentru părul fin şi subţire sau creţ, de fier pentru persoanele cu o podoabă capilară puternică şi rezistentă.

De asemenea, se spune că epilarea cu aparatul de ras face ca firele de păr să fie mai dese, mai tari şi mai negre. Şi în acest caz este vorba de un mit. Părul creşte mai rapid pentru că aparatul de ras taie firele la extremitate, fără a smulge foliculul. Însă, tipul de fir nu se modifică, el depinzând de celulele endocrine cu care ne-a dotat Mama Natură: unele dintre acestea generează fire mai puternice, altele mai fine şi mai subţiri, deci putem să spunem liniştiţi că este vorba doar de noroc. În acelaşi timp, însă, este adevărat că, pentru a încetini creşterea părului, puteţi folosi ceară în timpul anului şi nu doar vara. În acest fel, rezistenţa firelor de păr scade şi foliculul creşte mai încet.


De asemenea, se spune că aplicarea de gheaţă la nivelul pielii face porii mai mici, lucru complet neadevărat. Nimic nu poate face porii mai mici. Dimensiunea porilor noştri este rezultatul geneticii, nu al temperaturii „aplicate“  pe piele.

Pastă de dinţi pentru coşuri

Câţi dintre noi nu au fost convinşi în adolescenţă că pasta de dinţi ne poate scăpa de coşuri?! Această convingere este parţial adevărată. Mentolul şi alte ingrediente active prezente în pasta de dinţi pot usca un coş şi pot să-l vindece mult mai repede decât dacă sunt lăsate fără tratament. Cu toate acestea, însă, aceleaşi ingrediente active din pasta de dinţi pot usca şi irita pielea. În acest caz, este mai bine să folosiţi o cremă specială pentru acnee, mai degrabă decât pastă de dinţi.

De asemenea, se spune că aplicarea berii înainte de expunerea la soare dă pielii o culoare aurie. Şi în acest caz este vorba doar de un mit. Aplicarea berii pe piele înainte de plajă nu are nici un efect miraculos asupra epidermei. Pur şi simplu, unii oameni sunt predispuşi la obţinerea unui bronz auriu, în timp ce alţii doar se roşesc. Şi în acest caz este vorba doar de o chestiune de genetică. Multe femei sunt tentate să creadă că pielea lor va îmbătrâni la fel ca a mamei lor. Deşi factorii genetici au o influenţă notabilă asupra modului în care arată epiderma noastră, aceste influenţe se referă mai degrabă la culoare, mărimea porilor şi textură. În ceea ce priveşte apariţia ridurilor, avem de-a face cu un proces influenţat de o serie de factori externi precum expunerea la soare, consumul de alcool, fumatul, stresul, lipsa somnului şi obiceiurile alimentare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 30 iunie 2011

Actualitate

» Fotbal – Universitatea Craiova a primit licenţa pentru Liga a II-a
» Tenis – Perechea Tecău – Lindstedt, în finală la Wimbledon
» Târg de produse agricole pe strada A.I. Cuza
» Se amenajează noi spaţii verzi în Craiova
» Se lansează licitaţia de modernizare a şase străzi din Craiova
» Campania „Nu ne îmbolnăviţi copiii de cancer“ a ajuns în parlament
» Infochioşcurile nimănui
» UE şi SUA se tem că Al Qaeda ar primi arme din Libia
» Craiova are staţie de epurare
» Băsescu: România nu cere nimic Elveţiei în privinţa aderării la Schengen

Local

» Dragoş Turcitu se întoarce la Serviciul Judeţean de Pază
» Prinşi la jocuri de noroc ilegale
» Mircea Dinescu, rănit uşor într-un accident
» Libertate de mişcare pentru judecătorii Anghel şi Diaconescu
» Banii pentru merele elevilor – la fotbal, cei pentru policlinică – la engleză
» Altă probă de bac cu incidente
» Contrabandist sârb, reţinut la frontieră
» Rectorul UCB, ales prin vot direct
» Risc de culpă medicală la Ambulanţă
» La spital, ca la piaţă

Dolj

» Aproape 1.500 de candidaţi la titularizare în Dolj

Gorj

» Resturi umane, găsite în Defileul Jiului
» Audieri prelungite în dosarul primarului Pârvulescu
» Suspendare pentru operatorul amator xxx
» Mii de locuri de parcare pentru târgujieni
» Austriecii suportă pagubele de la CE Turceni
» Înghesuială pentru banii de la UE
» Merele pentru elevi, neachitate
» Bilete de tratament pentru bugetarii din Gorj

Sport

» Inter Junior Craiova bate mingea la Slatina
» Pandurii, „triaţi“ la Sibiu
» Finul Dănănae, după naşul Şoavă la Arsenal Kiev?
» Drogba, spre Galata
» Tamaş va semna cu Lazio
» Oli i-a uimit pe arabi
» Alro s-a despărţit de Dumitra
» Trei nume noi la Gaz Metan CFR Craiova
» Handbalistele junioare au remizat cu Suedia
» Şarapova – Lisicki şi Azarenka – Kvitova, în semifinale la Wimbledon
» Hagi către Bute: Tu eşti regele acum
» Asoltanei: Sunt fericit că am ales Energia

Bani & Afaceri

» China cumpără Europa. Care sunt opţiunile României?
» Salariaţii statului nu mai pleacă în vacanţă, pleacă acasă
» Fiscul, lovit de reorganizare

Magazin

» Fără bisturiu vara
» False mituri despre frumuseţe
» HOROSCOP
» Un nou album de studio pentru Red Hot Chili Peppers
» Charlie Sheen, din nou pe micile ecrane
» Rosie Huntington visează la un prinţ

Top