21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAdulter.... virtual

Adulter…. virtual

Relaţiile virtuale pot fi considerate infidelitate? Mesajele reprezintă acte de trădare a partenerului?

Această dilemă a stârnit polemici dincolo de Ocean, odată cu cazul lui Anthony Weiner, reprezentant în Congresul american, care a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce a trimis mai multe mesaje cu conţinut sexual, la care a ataşat şi o serie de fotografii în care apărea cum l-a lăsat Mama Natură. Odată cu acest scandal, în SUA dezbaterea e deschisă: relaţiile virtuale pot fi considerate infidelitate, chiar şi atunci când nu se concretizează?
Internetul ne-a obişnuit deja cu relaţiile care se desfăşoară exclusiv on line. Oricine lucrează cu internetul poate, cu siguranţă, să conteze pe multe cunoştinţe şi să corespondeze asiduu cu prieteni cunoscuţi on line, fără însă a sta vreodată de vorbă faţă în faţă. De menţionat că este vorba de relaţii în adevăratul sens al cuvântului, care le permit părţilor implicate să lucreze, să petreacă momente de relaxare şi să urmărească, chiar şi de la distanţă, evenimentele din viaţa celuilalt. 

Raport… neconsumat

Într-o conferinţă de presă susţinută la scurt timp după izbucnirea scandalului, deputatul de New York a declarat că îşi iubeşte soţia,  Huma Abedin, şi a insistat asupra faptului că nu a cunoscut personal nici una dintre femeile cărora le-a trimis mesaje şi autoportrete sexy. În opinia psihologului Kim Rosenberg, este vorba de un fel de joc lingvistic, similar celui utilizat de fostul preşedinte Bill Clinton, când a declarat că „nu a întreţinut relaţii“ cu faimoasa stagiară. În schimb, John Portmann, profesor de studii religioase la University of Virginia, refuză să considere că schimbul de SMS-uri sau de e-mail-uri poate fi confundat cu adulterul. Acestea sunt doar câteva dintre părerile înregistrate de site-ul  Lancaster (http://lancasteronline.com/), însă, din câte se pare, se poate spune că internetul a schimbat oarecum datele problemei. Înainte, infidelul prins în flagrant se apăra în faţa soţiei cu formula „este doar sex“, invocând faptul că raportul în sine nu constituie un păcat atât de grav cum ar fi trădarea cu inima. În prezent însă, relaţiile electronice au schimbat situaţia şi nu se ştie încă sigur dacă faptul că acum relaţiile se consumă pe plan virtual fac ca adevărul să fie undeva la mijloc. De altfel, în 2008, britanica Amy Pollard, căsătorită cu David Pollard, a depus actele de divorţ din cauza repetatelor infidelităţi virtuale cu personaje feminine din SecondLife. După primele suspiciuni, femeia a angajat un detectiv particular, virtual bineînţeles, plătit cu moneda virtuală de pe  SecondLife, care l-a prins în flagrant pe infidel.

Sexting, un fenomen
la modă

În ultima perioadă, fenomenul „sexting“ sau transmiterea de mesaje cu conţinut sexual, indiferent că este vorba de telefon sau reţele de socializare, pare să fi pus stăpânire pe pasionaţii de tehnologii. Potrivit unui studiu al Pew Research Center, acest fenomen, care aparent pare să fie specific mai mult adolescenţilor, este, de fapt, foarte răspândit şi printre adulţi. 17 la sută dintre persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani au recunoscut că au primit mesaje cu conţinut provocator, în timp ce cinci la sută spun că au expediat astfel de mesaje. În plus, cum este uşor de dedus, cele mai multe dintre mesajele cu conţinut erotic sunt expediate de persoanele celibatare sau de divorţaţi. Acest fenomen a cucerit şi industria showbizz-ului. Actriţa Demi Moore, soţul său Aston Kutcher, solista Rihanna şi mulţi alţii au postat deseori pe Twitter imagini realizate cu telefonul mobil în care apar sumar îmbrăcaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII