8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAproape totul despre dieta Dukan

Aproape totul despre dieta Dukan

Dieta Dukan este un program de slăbire structurat în patru etape, care şi-a câştigat foarte mulţi adepţi datorită rezultatelor sale spectaculoase

Inventatorul acestui regim alimentar foarte asemănător cu dieta hiperproteică este medicul francez Pierre Dukan, nutriţionist şi specialist în comportamente alimentare. Acesta a mizat pe puterea alimentelor bogate în proteine, dar sărace în calorii de a reduce pofta de mâncare şi de a contribui, astfel, la pierderea în greutate.
Principiul de funcţionare al regimului Dukan se bazează pe faptul că asimilarea acestor alimente antrenează o ardere calorică importantă, permiţând slăbirea fără scăderea masei musculare. În afară de cele patru faze principale, programul Dukan include şi sfaturi şi reţete pentru perioada postdietă, acestea fiind menite să ajute la menţinerea siluetei obţinute în timpul regimului.

Etapele regimului Dukan

Prima fază a dietei este cea a „atacului“ cu proteine pure. Cu alte cuvinte, în această etapă nu se consumă decât proteine: carne slabă, carne de pasăre fără piele (este recomandat însă să evitaţi consumul de carne de raţă şi de gâscă), mezeluri slabe, peşte, fructe de mare, lactate dietetice (cu 0% grăsime). În timpul acestei faze, puteţi bea apă, ceai şi cafea fără nici o restricţie. În schimb, consumul altor alimente în afară de cele precizate este strict interzis. Prima etapă durează între trei şi zece zile, în funcţie de câte kilograme vreţi să daţi jos.
Următoarea etapă este cea intermediară. Aceasta presupune consumul alimentelor din faza de atac, la care se adaugă legume – aproape de orice fel. Singura interdicţie vizează legumele care conţin amidon, respectiv cartofii, porumbul, mazărea, fasolea, lintea etc. În această etapă, meniul de proteine este completat progresiv cu legume. Cele două faze (cea de atac şi cea intermediară) vor fi alternate până la obţinerea rezultatelor propuse (se slăbeşte cel mult un kilogram pe săptămână).
A treia etapă este cea de consolidare. Este o fază care se întinde pe o perioadă de timp destul de lungă – zece zile de consolidare pentru fiecare kilogram pierdut în timpul regimului. Etapa are drept obiectiv revenirea la o alimentaţie normală prin evitarea aşa-numitului „efect yo-yo“, în această fază alimentele interzise fiind introduse progresiv.
Ultima etapă este faza de stabilizare. În această perioadă alimentaţia este normală, însă trebuie respectate două principii. O zi pe săptămână se mănâncă numai proteine şi în fiecare zi trebuie să se consume trei linguri de supă de tărâţe de ovăz.

Avantaje şi dezavantaje

Dieta Dukan prezintă câteva avantaje importante. Primul este faptul că faza de atac asigură o pierdere în greutate direct proporţională cu perioada de regim şi cu stricteţea cu care sunt respectate regulile. Al doilea este faptul că slăbirea este întâi rapidă, apoi controlată. Al treilea ar fi faptul că faza de stabilizare este suficient de lungă pentru a nu permite îngrăşarea după revenirea la alimentaţia normală. În fine, dar nu în cele din urmă, o bilă albă pentru pofticioşi este faptul că regimul Dukan permite două „mese de răsfăţ“ pe săptămână, fapt ce risipeşte frustrarea.
Nu lipsesc însă nici „bilele negre“ pentru dieta Dukan. Un prim dezavantaj are legătură cu prima etapă în timpul căreia tranzitul intestinal se poate deregla, din cauza faptului că această fază este foarte săracă în fibre. A doua bilă neagră se referă tot la prima etapă a dietei, când pot apărea carenţe de vitamine şi minerale din cauza consumului foarte mare de proteine. Pentru a nu avea probleme, este recomandat să discutaţi cu un medic nutriţionist, care vă poate prescrie suplimente alimentare pentru refacerea sau menţinerea nivelului de vitamine şi minerale.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS