21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Omul a învins SIDA

Acum, când au trecut patru ani, medicii pot spune fără ezitare că americanul Timothy Ray Brown a ieşit învingător în lupta contra SIDA, informează yahoo!News.
În urmă cu câteva zile, s-au „sărbătorit“ 30 de ani de la descoperirea primului caz de SIDA în Statele Unite, iar povestea acestui bărbat, prezentată în premieră în urmă cu câteva luni, pare să demonstreze că există speranţe certe de a învinge, în sfârşit, această boală cumplită. Brown este un american originar din San Francisco, are 45 de ani şi până în decembrie, anul trecut, locuia în Berlin. Povestea sa este unică, fiind greu de imaginat că ea s-ar putea repeta în cazul altor pacienţi. Din câte se pare, bărbatul a reuşit să iasă învingător în lupta contra virusului HIV, datorită unui transplant de măduvă efectuat după ce s-a îmbolnăvit şi de leucemie mieloidă acută.
 Bărbatul a descoperit că este seropozitiv în 1995, 11 ani mai târziu fiind diagnosticat şi cu leucemie. În februarie 2007, Brown a fost internat la Charite-University din Berlin pentru un transplant de celule staminale. În acea perioadă, medicii încercau să trateze leucemia, fără a se aştepta însă că vor obţine şi vindecarea definitivă de virusului HIV. În plus, rata medie de mortalitate în astfel de cazuri este de cel puţin cinci procente. Dincolo de statistici însă, se pare că totul a funcţionat perfect, chiar dacă, în 2008, Timothy a fost din nou diagnosticat cu leucemie, boală învinsă pentru a doua oară cu un transplant de la acelaşi donator.

Tratament eficient

 Terapia aplicată pacientului este cunoscută. Mai precis, într-o primă fază, medicii au procedat la „distrugerea“ şi „substituirea“ sistemului imunitar al pacientului. Prin intermediul radioterapiei şi al anumitor medicamente au fost eliminate celulele bolnave, iar la final a fost realizat transplantul. Oamenii de ştiinţă au explicat că donatorul face parte din acel număr extrem de mic de persoane din lume care sunt imune la boală (se estimează că în lume există un procent de 1,1% de astfel de persoane de rasă caucaziană). Oricum, povestea nu a fost explicată complet, primele experimente bazate pe povestea clinică a lui Brown urmând să înceapă anul viitor. Pentru moment, cercetătorii studiază cum să aplice noile informaţii dobândite, punând la punct o terapie similară, chiar dacă mai puţin „violentă“. Singurul lucru cert este că bărbatul nu mai urmează nici un tratament antiretroviral, şi nu mai ia nici un fel de medicament. Singurele sale probleme de sănătate sunt cele legate de o agresiune suferită în urmă cu câţiva ani, din cauza căreia a fost nevoit să facă terapie pentru a învăţa din nou să meargă şi să vorbească. De când au fost identificate primele cazuri de HIV şi SIDA în Los Angeles, în 1981, peste 30 de milioane de persoane şi-au pierdut viaţa în toată lumea din cauza acestei maladii. În prezent, aproximativ 34 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul HIV, iar anual peste două milioane de persoane îşi pierd viaţa din cauza complicaţiilor legate de această boală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS