24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Energizantele nu sunt pentru copii

Medicii avertizează părinţii din întreaga lume să nu îşi lase copiii să consume băuturi energizante, pentru că acest obicei este un factor favorizant al apariţiei obezităţii. Doctorii au explicat că metabolismul copiilor nu este suficient de activ încât să ardă excesul de calorii pe care îl conţin energizantele (aportul caloric poate ajunge până la 270 per sticlă sau doză), motiv pentru care kilogramele în plus se acumulează încet, dar sigur. De aceea, pentru a elimina riscul de obezitate, copiii, indiferent de vârstă, nu trebuie să consume în nici o situaţie băuturi energizante, nici măcar atunci când depun efort fizic. Medicii recomandă ca micuţii să nu bea nimic altceva în afară de apă atunci când le este sete, singurele excepţii pentru „meniul“ de băuturi din timpul zilei fiind cantitatea recomandată de suc natural de fructe şi lapte degresat.
Băuturile energizante nu sunt indicate pentru copii nu doar pentru că favorizează apariţia obezităţii, ci şi din cauza faptului că au un conţinut foarte mare de cafeină – de până la 14 ori mai mare decât cantitatea de cafeină existentă în alte băuturi răcoritoare. Cafeina reprezintă deci o mare problemă, substanţa fiind asociată cu apariţia unor afecţiuni precum diabetul şi bolile cardiace, dar şi tulburări de comportament în cazul copiilor. De aceea, pediatrii din întreaga lume întăresc avertismentele privind efectele negative pe care le pot avea băuturile energizante asupra sănătăţii copiilor. Specialiştii în nutriţie recomandă ca apa să fie singura sursă de rehidratare în cazul copiilor, chiar şi al celor care fac sport, pentru că, în general, copiii nu au o activitate atât de intensă încât să aibă nevoie de băuturi energizante.
Într-un raport elaborat de membrii Comisiei Pediatrice pentru Nutriţie din cadrul Academiei Medicale s-a arătat faptul că foarte mulţi copii beau energizante pentru că le confundă cu sucurile destinate sportivilor. Potrivit raportului, mulţi dintre copii consumă băuturi energizante cu un conţinut mare de cafeină atunci când simt nevoia de a se rehidrata şi ar trebui de fapt să bea sucuri energizante pentru sportivi – băuturi care au proprietatea de a ajuta organismul să ajungă la niveluri optime de hidratare. În aceste situaţii, energizantul nu ţine de sete şi, în plus, consumul unor astfel de băuturi nu este necesar şi face mai mult rău decât bine pe termen lung.
Avertismentele date acum de medici vin după ce în luna februarie comunitatea ştiinţifică din Statele Unite a prezentat riscurile pentru sănătate pe care le implică aceste băuturi energizante. Atunci, medicii americani au lăsat să se înţeleagă că băuturile energizante şi consumul acestora ar trebui să fie reglementate la fel ca şi alcoolul şi tutunul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU