21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLux şi gastronomie la Moscova

Lux şi gastronomie la Moscova

Vă propunem un tur virtual în trei dintre cele mai bune restaurante din Moscova

Ruşii nu au o experienţă şi o tradiţie prea bogate în domeniul restaurantelor, căci primele localuri private din Moscova au apărut abia la sfârşitul anilor 1980. Atunci însă foarte puţini erau cei care îşi permiteau să ia masa în aceste localuri – lucru de înţeles din cauza restricţiilor impuse de regimul comunist. Abia după 1990 restaurantele au început să se înmulţească în Moscova, în principal, graţie dezvoltatorului Arkady Novikov, care a devenit cel mai de succes proprietar de restaurante din întreaga Rusie.
În prezent, în Moscova există foarte multe restaurante şi cafenele de lux, însă peisajul gastronomic este completat de localuri care mai de care mai variate – de la localuri cu mâncăruri specifice diverselor grupuri etnice şi restaurante tematice unde arta culinară este „atinsă“ de nostalgia comunismului până la mai modernele fast-food-uri. 
Localurile menţionate în continuare fac parte dintr-o selecţie a celor mai bune restaurante pe care le oferă Moscova gurmanzilor, fie ei localnici şi turişti.

Restaurantul „Turandot“
„Turandot“ este unul dintre cele mai luxoase şi ostentative restaurante din Moscova, decorurile din sala de mese fiind evaluate la câteva milioane de dolari. Atmosfera de la „Turandot“ este întreţinută de muzicieni care poartă peruci pudrate şi care cântă operele lui Puccini pe o scenă săpată într-o cupolă de aur, iar clienţii pot admira focul care arde într-un şemineu identic celui care încălzea odinioară sălile Palatului Versailles. Nu doar decorul este impresionant la „Turandot“, ci şi mâncarea. Meniul, creat de un celebru bucătar pe numele său Alan Yau, le oferă clienţilor posibilitatea de a face un tur gastronomic prin Asia şi Europa. Unele creaţii culinare împletesc elemente din gastronomia ambelor continente, aşa cum se întâmplă cu friptura de raţă de Beijing servită cu caviar Beluga. Simplitatea unor preparate precum biban a la Hong Kong – înăbuşit cu usturoi, susan şi soia – sau gustul desăvârşit al mâncărurilor cu scoici, creveţi sau calamar contrastează delicios cu ambientul extravagant. Preţurile sunt însă pe măsură: preţul unei mese de prânz la „Turandot“ poate ajunge şi la 200 de dolari de persoană.

„Varvary“
La restaurantul „Varvary“, bucătarul-şef Anatoly Komm îşi propune să efectueze în fiecare zi un experiment gastronomic prin care să reînvie bucătăria rusească tradiţională. Komm foloseşte tot feluri de geluri, spume şi emulsificatori pentru a aduce gustul rustic al mâncărurilor tradiţionale alături de revelaţii gastronomice. De aceea, la „Varvary“ pâinea neagră se serveşte împreună cu o sosieră de argint în care se găseşte un gel special fabricat din ulei de floarea-soarelui – o metodă pe care sovieticii o foloseau pentru a crea un surogat de caviar.
În plus, Komm are o abordare total diferită pentru ciorba tradiţională, bucătarul jucându-se cu temperatura şi formele. Astfel, pâinea cu usturoi care însoţeşte în mod obişnuit ciorba este recreată prin fâşii de sfeclă ornate cu îngheţată cu aromă de usturoi. Un prânz servit la „Varvary“ poate ajunge şi la 300 de dolari de persoană, fără ca băutura să fie inclusă.

Barul „Strelka“

Când fabrica de ciocolată Krasny Oktyabr (Octombrie Roşu) şi-a mutat sediul din Moscova, în 2007, complexul în care se desfăşura activitatea uzinei a fost transformat într-o zonă comercială, unde au fost construite cafenele, galerii de artă şi studiouri de fotografie. Barul „Strelka“ este poate cel mai bun reprezentant al localurilor construite în fosta fabrică. Aici se adună reprezentanţi ai tuturor grupurilor de tineri – de la „calculatorişti“ la artişti boemi şi până la rockeri – care vin să îşi petreacă serile într-o atmosferă neconvenţională.
La „Strelka“ se poate servi şi masa – meniul este la fel de neconvenţional ca şi locul, preparatele fiind ideale pentru persoanele care preferă mesele uşoare. Puteţi începe, de exemplu, cu un aperitiv constând în frunze de salată ce servesc drept farfurie pentru chiftele vegetale acompaniate de mere murate şi mentă, apoi puteţi alege una dintre mâncărurile pe bază de carne, preparat foarte simplu, la grătar. La desert, clienţii barului „Strelka“ pot opta pentru specialitatea casei – un amestec de dovleac, caise şi stafide condimentat, în mod surprinzător, cu chimion. O astfel de masă savuroasă nu poate fi încheiată decât sorbind o cupă din cea mai fină şampanie, oferită cu generozitate de barul „Strelka“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS