5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPasiuni de miliardari

Pasiuni de miliardari

În imaginaţia oamenilor de rând, care nu au un cont bancar tocmai demn de laudă, miliardarii pot avea orice le doreşte inimioara, indiferent că este vorba de vile, yahturi luxoase, autoturisme scumpe şi avioane private. Din câte se pare însă, există o serie de miliardari care au pasiuni mai degrabă ciudate şi ieşite din comun.

Cum v-aţi cheltui banii şi în ce mod v-aţi petrece timpul liber dacă aţi fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume? Mulţi miliardari se mulţumesc cu plimbările cu yahtul, să colecţioneze obiecte de artă modernă, să îşi completeze herghelia cu cai pursânge sau să îşi aprovizioneze crama cu cele mai renumite vinuri. Alţii, în schimb, au pasiuni ieşite din comun: unii compun opere lirice, alţii colecţionează postere publicitare la cauciucuri.
De exemplu, David Rockefeller, nepotul magnatului petrolului, a început să colecţioneze coleoptere, la frageda vârstă de şapte ani. Deşi de atunci au trecut 89 de ani, iar Rockefeller mai are câteva zile şi împlineşte 96 de ani, miliardarul american încă se află în căutarea de insecte, având mereu asupra lui un borcănel „pentru că nu se ştie niciodată când dai peste o insectă“. Nonagenarul îşi îngrijeşte cu mare atenţie preţioasele exemplare care provin din toate colţurile lumii, păstrându-le în vitrine închise ermetic, aflate într-o cameră cu temperatură controlată în casa sa din New York. Din vasta sa colecţie face parte şi o specie rară de scarabeu (pe care vechii egipteni îl considerau sacru) şi care a fost botezat, în onoarea sa, Diplotaxis rockefeller. La moartea miliardarului american, acest exemplar împreună cu celelalte din colecţie vor fi donate Muzeului de Zoologie comparată din Harvard.

Colecţionar de instrumente

Alţi miliardari, precum James Irsay, proprietarul echipei de fotbal american Indianapolis Colts, au pasiuni ceva mai „paşnice“ şi colecţionează instrumente muzicale. Se spune că Irsay este mândrul proprietar al unei chitare la care a cântat George Harrison cu ocazia ultimului concert al legendarilor Beatles, susţinut în 1966. Pasiunea sa depăşeşte mult limita acceptată de un colecţionar normal de instrumente. Se spune că achiziţia sa cea mai costisitoare datează din 2001, când miliardarul american a plătit 970.000 de dolari pentru chitara la care a cântat liderul formaţiei Grateful Dead, Jerry Garcia. „Nu mi se pare că am cheltuit o sumă prea mare. Astfel de obiecte nu au preţ“, spunea pe atunci Irsay. Miliardarul Clemmie Dixon Spangler, un apreciat bancher american, proprietarul unei mari părţi din acţiunile la Bank of America, se relaxează îngrijindu-şi impresionanta colecţie de ceasuri vechi cu pendulă. Spangler a mărturisit că petrece mare parte din viaţa sa în mijlocul oamenilor şi că aceştia sunt mult prea instabili şi imprevizibili.
Din acest motiv, preferă regularitatea şi fiabilitatea ceasurilor. Această pasiune pentru rotiţe şi mecanisme s-a născut în urmă cu 50 de ani, când mama sa i-a dăruit o pendulă din secolul XVII. Într-o zi, aceasta nu a mai funcţionat, iar reacţia sa a fost să o deschidă să vadă ce s-a întâmplat. De atunci, a devenit un adevărat „doctor“ de ceasuri, ajungând chiar să-şi creeze o micuţă clinică într-o cameră din locuinţa sa. Din câte se pare, miliardarul nu duce lipsă de pacienţi. Deşi au trecut atâţia ani, pasiunea sa nu pare să îşi piardă din intensitate, el declarând recent că e convins de puterea eliberatoare şi relaxantă a acestei activităţi manuale extrem de minuţioase.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS