17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSexul, secretul longevităţii

Sexul, secretul longevităţii

Ceea ce se bănuia de mult timp a fost acum confirmat şi ştiinţific. Persoanele cu o viaţă sexuală activă au mari şanse să se bucure de o sănătate de fier şi să trăiască mult mai mult decât semenii lor mai puţin norocoşi la acest capitol.

De altfel, potrivit cotidianului german Die Welt, se ştia de mult faptul că sexualitatea este un factor important pentru o viaţă lungă şi sănătoasă. Încă de acum 30 de ani, cercetătorii suedezi au demonstrat că bărbaţii care au parte de o viaţă sexuală activă trăiesc mai mult. Pentru studiul lor, specialiştii au monitorizat 166 de bărbaţi şi 226 de femei de peste 70 de ani, din oraşul Göteborg. Cinci ani mai târziu, cercetătorii au verificat care dintre participanţi mai erau încă în viaţă. În cazul bărbaţilor care nu mai întreţineau nici un fel de raport sexual, riscul de deces era mult mai ridicat, în timp ce în cazul femeilor nu s-a stabilit în acel moment nici o conexiune, însă, şi în cazul acestora, sexul are o influenţă importantă asupra speranţei de viaţă. Pentru că, spun specialiştii, o viaţă sexuală activă şi satisfăcătoare se află în strânsă legătură cu starea generală de sănătate.
 
Partenerul potrivit

„Iubirea protejează viaţa îndrăgostiţilor“, este de părere Emanuele Jannini, specialist în sexologie la Universitatea Aquila, din Italia. Partenerii multipli provoacă prea mult stres şi, în plus, contribuie la creşterea riscului de apariţie a bolilor cu transmitere sexuală. De aceea, specialistul italian recomandă sexul doar protejat sau după ce ambii parteneri s-au supus unor analize amănunţite. Alt amănunt demn de luat în seamă este numărul recomandat de raporturi sexuale, care, din câte se pare, nu poate fi cuantificat. Cert este doar că prea puţin sex, sau mai precis „mai puţin de o dată la şapte zile, este periculos pentru sănătate“, spune specialistul italian. Iar pericolul nu este la nivel psihologic, cum mulţi ar putea să creadă, ci fiziologic. „Alături de echipa mea de cercetări am demonstrat că, în cazul întreruperii vieţii sexuale, nivelul de testosteron, hormonul dorinţei, se reduce semnificativ. În schimb, la reluarea activităţii, nivelul de hormoni revine la valori normale“, a explicat Jannini.
 
Testosteronul, important pentru psihic şi libido

Astfel, s-a constatat că persoanele abstinente de mai mult timp îşi pierd treptat apetitul sexual. „Nivelul normal de testosteron se atinge după unul-două raporturi sexuale pe săptămână, însă nu există o limită superioară“, a spus cercetătorul italian, alungând astfel anumite temeri existente mai ales în rândul bărbaţilor, potrivit căruia o activitate sexuală intensă ar putea avea efecte nocive în viitor. „Lucrurile stau complet invers: cu cât faceţi mai mult sex, cu atât veţi putea face asta pentru mai mult timp. În cazul în care aveţi parte de o activitate sexuală redusă, puteţi asista la un proces de îmbătrânire sexuală precoce“, a mai spus Jannini. După cum deja am menţionat, testosteronul creşte libidoul, apetitul şi atracţia sexuală. Fiindcă secretă mai mult testosteron, bărbaţii au o viaţă sexuală mai activă decât femeile. Tocmai din acest motiv, atunci când frecvenţa raporturilor sexuale scade, bărbaţii riscă să devină din ce în ce mai deprimaţi. Potrivit unui articol dat publicităţii de Archives of General Psychiatry (JAMA Arhiva Oficial), deficitul de testosteron  apare la aproximativ 30% dintre bărbaţii de peste 55 de ani. Astfel, s-a observat că, după vârsta de 40 de ani, nivelul de testosteron la bărbaţi scade cu aproximativ 1% pe an.
Scăderea nivelului de testosteron duce, de asemenea, la scăderea masei musculare, la o densitate minerală osoasă mai redusă, la scăderea poftei de mâncare, iritabilitate şi oboseală.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII