8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Insomnii şi sănătate

Nu suferă de insomnie, ci pur şi simplu nu simt nevoia să doarmă mai mult de cinci ore pe noapte. Potrivit statisticilor, aceşti „insomniaci voluntari“ reprezintă unu până la trei la sută din populaţia mondială. Prestigiosul Wall Street Journal a dedicat un amplu articol uneia dintre cele mai invidiate categorii din lume: persoanele care au nevoie de foarte puţine ore de somn. Nu este vorba de oamenii afectaţi de insomnii sau care nu ştiu să se bucure de mai multe ore de somn, ci de aceia care trăiesc foarte bine, chiar dacă nu dorm mai mult de patru-cinci ore, aşa-numiţii „short sleepers“, cum li se spune în Statele Unite. Este vorba de persoane care, de obicei, merg la culcare după miezul nopţii şi care după doar câteva ore de somn sunt în formă ca şi cum ar fi dormit cel puţin şapte-opt ore. În plus, nu simt nevoia nici măcar de un pui de somn la prânz şi nici nu au nevoie de cafea pentru a se trezi.

Studii ştiinţifice

Potrivit studiilor dedicate acestor subiecţi, de obicei este vorba de persoane optimiste şi ambiţioase, dar care nu reprezintă mai mult de trei procente din populaţia mondială. „Adevăraţii short sleeper sunt foarte puţini“, a explicat Daniel J. Buysse, psihiatru la Universitatea din Pittsburgh şi membru al American Academy of Sleep Medicine. Din 100 de persoane care afirmă că le sunt suficiente cinci sau şase ore de somn pe noapte, doar una este în realitate un short sleeper. Ceilalţi sunt pur şi simplu indivizi care suferă de insomnie, adică o treime din populaţia adultă din Statele Unite, potrivit celui mai recent raport emis de Centers from Disease Control and Prevention. „Nimeni nu îşi poate propune să devină un short sleeper de la o zi la alta“, a mai explicat Buysse.

Variaţie genetică

Alt studiu, realizat de data aceasta de geneticianul Ying-Hui Fu, a demonstrat faptul că aceşti subiecţi au tendinţa să prezinte o variaţie genetică comună. Oamenii de ştiinţă au fost capabili să reproducă aceeaşi variaţie pe un şoarece de laborator şi au constatat că, după scurt timp, animalul a început să doarmă din ce în ce mai puţin. Specialiştii încearcă acum să analizeze mai bine caracteristicile acestor indivizi. „Obiectivul meu pe termen lung este de a înţelege cât mai bine acest fenomen, pentru a reuşi să manipulez somnul fără a ne afecta sănătatea. În acest fel, toţi am putea avea la dispoziţie mai mult timp pentru a ne desfăşura activităţile“, a declarat doctorul Fu. Grupul de specialişti coordonaţi de Fu a constatat că aceşti indivizi au de obicei un ritm circadian diferit de cel al oamenilor de rând şi, în plus, prezintă o serie de caracteristici de-a dreptul fascinante: sunt mai mereu bine dispuşi, au un metabolism rapid şi, prin urmare, sunt de obicei foarte slabi. În plus, sunt rezistenţi la durerea fizică şi psihică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS