Acasă Magazin Proteinele în alimentaţie

Proteinele în alimentaţie

Regimul alimentar bazat pe proteine a apărut în jurul anului 1960, principiul său de funcţionare constând în pierderea grăsimilor şi creşterea masei musculare. Vă prezentăm câteva informaţii despre proteine şi despre felul cum acţionează dieta hiperproteică.
Proteinele sunt compuşi ai aminoacizilor care formează pereţii celulari, ţesuturile, hormonii, enzimele şi o mulţime de alte molecule. În total există 20 de aminoacizi, dintre care opt sunt esenţiali, pentru că organismul uman nu poate să îi genereze. La fel ca glucidele şi lipidele, proteinele sunt indispensabile întrucât conferă energie (un gram de proteine = 4 Kcal) şi trebuie să reprezinte cel puţin 15% din aportul energetic total zilnic. Din fericire, organismul poate acumula proteine din alimentaţie, în special din alimentele de origine animală – carne, mezeluri, ouă, fructe de mare, lactate, brânzeturi, însă există şi multe alimente de origine vegetală bogate în proteine, ca, de exemplu, fructele, legumele, soia şi cerealele. Dieta hiperproteică începe prin excluderea din alimentaţie a produselor dulci şi limitarea consumului de grăsimi, care sunt reintroduse în alimentaţie pe măsură ce kilogramele în plus se „topesc“. Dieta se bazează fie pe aportul de proteine naturale (nu se consumă decât alimente cu multe proteine şi puţine calorii precum brânză, iaurt, ouă, carne slabă), fie pe consumul unor porţii mici de alimente cu conţinut ridicat de proteine, vitamine şi minerale, dar cu puţine calorii. În ambele cazuri, dieta trebuie completată cu legume şi cu produse lactate degresate.

Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.
Exit mobile version