16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFusta învârte economia

Fusta învârte economia

Lungimea fustei este invers proporţională cu prosperitatea economică.
George Taylor, un economist american din anii ‘20, a pus la punct o teorie, aşa-numita „Hemline Theory“ (teoria tivului), potrivit căreia prosperitatea economică se reflectă în lungimea fustei. Altfel spus, cu cât fusta e mai scurtă, cu atât situaţia economiei este mai bună, reiese dintr-un articol dat publicităţii de www.messin.it. Dacă ne luăm după teoria economistului american, Bursa de pe Wall Street este strâns legată de lungimea fustei: când Bursa creşte, fustele se scurtează, când aceasta coboară, fustele se lungesc. Pe scurt, Bursa are un bilanţ pozitiv, când fusta este scurtă. În opinia specialistului în comportamentul uman Desmond Morris, există o legătură clară între evoluţia economiei occidentale şi lungimea hainelor doamnelor, mai ales a fustei. Valabilitatea „teoriei tivului“ a fost confirmată, de-a lungul anilor, chiar de tendinţele modei.

Confirmări la modă

Prima confirmare vine încă din nebunii ani 20’, atunci când fustele ajungeau la nivelul genunchilor, stil Charleston, fiind aşadar scurte pentru acea epocă: fustă scurtă, acţiuni pe val. După „explozia“ de la Bursă din anii ‘20, care a culminat cu criza din ‘29 şi recesiunea din ‘30, lungimea fustei a crescut. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în anii ‘40, cu economia de război în creştere, fustele tind să se scurteze, pentru ca mai apoi să se lungească din nou din cauza austerităţii postbelice. A urmat perioada de extraordinară dezvoltare economică din anii ‘60, când fustele mini au cucerit lumea. La începutul acestui deceniu, fustele sunt un pic deasupra genunchilor, foarte scurte în ‘68 – ‘69, odată cu explozia mişcărilor de eliberare a femeilor, pentru a se lungi brusc în ‘70, odată cu criza petrolului. De altfel, în anii ‘70, lungimea fustei a crescut simţitor, iar fustele mini nu au mai fost chiar atât de scurte după anii ‘60, cel puţin nu ca un fenomen în masă. „Teoria tivului“ continuă să îşi confirme valabilitatea în epoca Hippie, când atât din pricina stilului de viaţă, cât şi ca urmare a crizei textile, fusta lungă revine în tendinţe.

Dimensiuni actuale

În opinia designerilor, această teorie funcţionează pentru că este confirmat faptul că atunci când suntem cu psihicul la pământ şi nici din punct de vedere financiar nu avem cu ce să ne lăudăm avem tendinţa să ne acoperim picioarele. Astăzi, criza economică a afectat şi moda, şi picioarele doamnelor, care, din câte se pare, sunt tot mai acoperite. De altfel, primele semnale ale crizei au apărut încă de la prezentările colecţiilor pentru primăvară-vară din 2008, unde elementul de rezistenţă a fost reprezentat de fustele lungi.
Odată cu venirea primăverii, în teorie, fustele ar trebui să devină din ce în ce mai scurte. Însă, între teorie şi practică este o mare diferenţă şi, din câte se pare, nici în această primăvară-vară bărbaţii nu vor avea ocazia să admire doamne cu picioarele prea dezgolite. Sau cel puţin aşa spun designerii. Însă, vor rezista femeile la tentaţia acestui articol sexy care ne este alături de peste jumătate de secol? Dificil de spus… mai ales că fusta lungă continuă să domine colecţiile marilor designeri. Fustele lungi se regăsesc  sub diverse forme în aproape toate colecţiile designerilor (Jil Sander, Giambattista Valli, Carolina Herrera, Alberta Ferretti etc.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII