17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMoartea vine cântând

Moartea vine cântând

Există artişti care au rămas în memoria melomanilor, chiar dacă au trecut de mult în nefiinţă

Oricât ar părea de greu de crezut, există cazuri în care unii muzicieni şi-au prezis moartea în textele melodiilor lor. Un exemplu în acest sens este Tupac, care în „Niggas Done Changed“, melodie cântată împreună cu Richie Rich şi care a fost inclusă pe albumul acestuia „Seasoned Veteran“, spune într-un vers: „I been shot and murdered, can’t tell you how it happened word for word, but best believe niggas gon’ get what they deserve“. (Am fost împuşcat şi ucis, nu pot să îţi explic cum s-a întâmplat cuvânt cu cuvânt / însă ar fi mai bine să crezi că negrii nu primesc întotdeauna ceea ce merită). Pe 7 septembrie 1996, Tupac a fost împuşcat după ce a asistat la un meci de box, el murind cinci zile mai târziu. Această crimă nu a fost soluţionată nici până în prezent. Altă melodie macabră este „That smell“ a formaţiei americane Lynyrd Skynyrd. Aceasta este un fel de blestem pe care Ronnie Van Zant, liderul formaţiei, l-a „lansat“ împotriva chitaristului Gary Rossington, mare consumator de alcool şi droguri. Versul incriminat este „Say you’ll be alright come tomorrow, but tomorrow might not be here for you / Angel of darkness upon you / The smell of death surrounds you“ (Spui că de mâine vei fi bine / însă este posibil ca pentru tine să nu existe mâine / Îngerul întunericului te veghează / mirosul morţii te învăluie). Pe 20 octombrie 1977, avionul în care se afla formaţia s-a prăbuşit, singurul supravieţuitor fiind Rossington.

Destin trist

„Dream Brother“ a lui Jeff Buckley este o melodie tristă, care povesteşte despre un bărbat care îşi părăseşte partenera de viaţă şi propriul copil. La un anumit moment, textul spune „The dark angel he is shuffling in / Don’t be like the one who left behind his name / Asleep in the sand with the ocean washing over“. (Îngerul întunecat şi-a făcut simţită prezenţa / Nu fi ca acela care şi-a lăsat în urmă numele / adormit în nisip, cu apa oceanului care şterge tot). Primul vers este legat de versul precedent şi indică prezenţa unui înger întunecat care amestecă fotografiile de familie, însă al treilea vers este cel care taie răsuflarea: la trei ani după lansarea melodiei, Jeff Buckley a murit înecat. La prima vedere, titlul „I’ll never Get Out of this World Alive“ – „Nu voi pleca din această lume viu“, a lui  Hank Williams, pare oarecum ironic, însă este adevărat. Semnificaţia însă se schimbă, dacă ţinem cont că acesta a fost ultimul single al lui Williams, lansat în 1952. Versurile spun cam aşa „No matter how I struggle and strive. I’ll never get out of this world alive“ (Nu contează cât lupt sau câte eforturi depun, însă nu voi pleca viu de pe această lume). La scurt timp după aceea, artistul a fost găsit mort în maşina sa. Lângă el, a fost găsită şi o melodie care nu a fost niciodată înregistrată „Then The Fateful Day Came“ (Aşadar, ziua fatală a sosit).

Profeţi pe note

Deşi melodia „Borrowed Time“ a lui John Lennon a fost lansată la patru ani de la moartea sa, aceasta a fost prima melodie pe care solistul a înregistrat-o după cinci ani petrecuţi departe de scena muzicală. Lennon a fost inspirat de un accident pe care l-a suferit în barcă şi în urma căruia a fost la un pas să îşi piardă viaţa. Versul profetic este „Living on borrowed time, without a thought for tomorrow“ (Am zilele numărate şi nu mă gândesc la ziua de mâine). Lennon a murit şase luni mai târziu, fiind împuşcat de Mark Chapman. O melodie profetică a fost şi „The Ballad of Jimi“ a lui Jimi Hendrix. Artistul a declarat că a scris această melodie în memoria unui bun prieten, însă, cu toate acestea, nu putem să nu fim impresionaţi de text: „Many things he would try, for he knew soon he’d die / Now Jimi’s gone, he’s not alone. His memory still lives on / Five years, this he said. He’s not gone, he’s just dead“ (Ar fi vrut să încerce multe lucruri, pentru că ştia că va muri în curând / Acum Jimi a murit, nu este singur. Amintirea sa este încă vie / cinci ani, asta a spus. Nu a plecat, doar a murit). La cinci ani de la înregistrarea melodiei a fost găsit mort într-o cameră de hotel, după ce înghiţise un amestec de alcool şi tranchilizante.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS