11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

E-mailurile anonime, urmărite

O echipă de cercetători de la Universitatea Concordia din Canada a dezvoltat o tehnică inovatoare pentru a putea descoperi expeditorul unui e-mail anonim. Testele efectuate de specialişti în domeniul IT au arătat că metoda inventată de oamenii de ştiinţă canadieni prezintă un nivel foarte ridicat de precizie, în timp ce o echipă formată din avocaţi şi procurori a stabilit că dovezile obţinute prin intermediul acestei tehnici pot reprezenta probe în instanţă. „În ultimii câţiva ani a fost raportată o creştere îngrijorătoare a cazurilor de infracţiuni informatice care implicau trimiterea de e-mailuri anonime. Aceste mesaje electronice sunt folosite pentru a transmite ameninţări sau pentru a trimite materiale de pornografie infantilă şi viruşi informatici, dar şi pentru a înlesni comunicarea între infractori“, a explicat conducătorul studiului, profesorul Benjamin Fung.
Noua abordare a cercetătorilor canadieni se bazează pe identificarea de modele frecvente, adică nişte combinaţii unice de caracteristici care se regăsesc în e-mailurile trimise. În prima fază a abordării, echipa identifică modelele care se regăsesc în e-mailurile scrise de un suspect, apoi filtrează modelele care se regăsesc şi în e-mailurile trimise de alţi suspecţi, considerându-se că acelea care rămân sunt unice pentru autorul mesajelor electronice analizate. „Să zicem că e-mailul anonim conţine greşeli gramaticale sau de ortografie sau este scris numai cu litere mici, fără nici o majusculă. Toate aceste lucruri reprezintă «amprenta scrisă» a suspectului, adică un element distinctiv, asemănător unei amprente digitale. Noi nu facem decât să folosim aceste caracteristici pentru a defini o amprentă scrisă a suspectului a cărui activitate este monitorizată. Folosind metoda pe care am pus-o la punct, putem chiar stabili cu mare precizie cine a scris un anumit e-mail şi putem deduce sexul, naţionalitatea şi nivelul de educaţie al persoanei respective“, a explicat Benjamin Fung.
Punând în aplicare această metodă, profesorul canadian şi colegii săi au reuşit să identifice autorul unor e-mailuri anonime cu o precizie de 80-90 la sută. „Tehnica noastră a fost concepută în aşa fel încât să pună la dispoziţia anchetatorilor dovezi credibile, care să poată fi prezentate ca probe în instanţa de judecată. Pentru ca o probă să poată fi admisă de către un judecător, anchetatorii sau procurorii trebuie să poată explica felul în care au ajuns la concluziile prezentate, iar metoda pe care noi am creat-o le permite acest lucru“, a mai spus profesorul Fung.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS