17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCupluri fără dorinţă

Cupluri fără dorinţă

Scăderea intensităţii dorinţei este un fenomen care afectează orice cuplu la un moment dat, însă situaţia este explicabilă, iar problema este rezolvabilă

Este foarte posibil să fiţi într-o perioadă în care constataţi că ritmul şi numărul raporturilor intime au scăzut în mod îngrijorător şi chiar nu vă mai aduceţi aminte când aţi făcut ultima dată dragoste cu partenerul dumneavoastră. Mai surprinzător ar putea fi însă faptul că parcă sexul nici nu vă lipseşte prea mult. Deşi acest lucru s-ar putea să vă îngrijoreze, nu intraţi totuşi în panică. La fel ca în orice situaţie, şi de data aceasta, există o explicaţie şi o soluţie.

Ce trebuie să ştiţi?

Dacă vă daţi seama că şi relaţia dumneavoastră se confruntă cu problema scăderii intensităţii dorinţei, nu vă neliniştiţi: este vorba de un fenomen destul de frecvent, care afectează cuplurile stabile, în care s-a instalat rutina. Nu trebuie totuşi să confundaţi scăderea dorinţei cu imposibilitatea de a mai simţi plăcere, pentru că nu este vorba de unul şi acelaşi lucru. Termenul pe care sexologii îl folosesc pentru a defini reducerea sau absenţa totală a libidoului este acela de „frigiditate“, problemă care afectează mai mult femeile, cu toate că nici bărbaţii nu sunt imuni. Un alt lucru de care este bine să ţineţi cont este faptul că frigiditatea este, de obicei, temporară, fiind cauzată de anumite situaţii sau probleme apărute în viaţa persoanei afectate. Totuşi, nu este cazul să credeţi că problema va trece de la sine: ea trebuie întâi recunoscută şi abia după aceea rezolvată.

Probleme şi soluţii

Frigiditatea nu se declanşează fără motiv. Cauzele reducerii sau dispariţiei dorinţei sexuale sunt însă variate, depinzând de la persoană la persoană, însă cele mai des întâlnite sunt anumite tratamente medicamentoase, stresul şi şocurile emoţionale.
Anumite tratamente hormonale, anxiolitice sau antidepresive pot inhiba dorinţa sexuală mai mult decât v-aţi aştepta. Prin urmare, dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie, discutaţi cu medicul dumneavoastră – el va putea schimba medicamentul sau dozajul acestuia în aşa fel încât tratamentul să nu vă mai afecteze viaţa sexuală.
Pe de altă parte, dacă simţiţi că stresul vă apasă – fie că e vorba de stres cauzat de schimbarea locului de muncă, de un program foarte încărcat şi agitat la serviciu sau de grijile financiare -, ar fi bine să consideraţi acest element drept unul dintre principalii „vinovaţi“ pentru lipsa de dorinţă. Chiar dacă nu vă daţi seama, micile şi marile probleme care apar zi de zi vă afectează libidoul şi vă împiedică să simţiţi dorinţa ca la început. Dacă aşa se întâmplă şi în viaţa dumneavoastră, nu băgaţi capul în nisip ca struţul, neglijând această situaţie. Învăţaţi, în schimb, să vă relaxaţi, să vă stabiliţi priorităţile şi să vă detaşaţi de problemele mai puţin importante şi acordaţi-vă timp să vă iubiţi cu partenerul, chiar dacă aţi putea simţi o oarecare reticenţă la început. Ţineţi minte: pofta vine mâncând.
Evenimente precum concedierea de la locul de muncă sau pierderea unei persoane dragi pot fi suficient de brutale încât să genereze un şoc emoţional, din cauza căruia persoana afectată îşi pierde dorinţa de a face dragoste. Într-o situaţie de acest fel, este nevoie de ajutor venit din partea unui psiholog sau a unui terapeut, care va putea găsi o rezolvare pentru această problemă.

Rutina, bat-o vina!

Datorită faptului că sunteţi împreună clipă de clipă, este posibil să încetaţi să vă mai „vedeţi“ şi să vă apreciaţi reciproc. Pentru că este expus în faţa dumneavoastră zi de zi, corpul partenerului nu mai reprezintă promisiunea unui foc de artificii senzoriale, ca la început, iar acesta este un alt motiv pentru care dorinţa se risipeşte treptat. Soluţia pentru această problemă este să învăţaţi să vă exploraţi şi să vă redescoperiţi reciproc, indiferent de cât de mult timp sunteţi împreună. Ieşiţi din banalitate şi nu vă daţi înapoi de la a vă „condimenta“ viaţa (nu doar pe cea sexuală) jucându-vă împreună şi reinventându-vă relaţia.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII