21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTot mai mulţi copii sunt alergici

Tot mai mulţi copii sunt alergici

Numărul copiilor alergici este în continuă creştere. Potrivit tgcom.it, din ce în ce mai mulţi copii nu pot consuma lapte, ouă, căpşune, nuci, arahide şi produse făinoase. Conform unor statistici recente, la nivel european, peste 1.200.000 de copii cu vârste cuprinse între zero şi cinci ani trebuie să evite alimentele menţionate şi multe altele. Aceleaşi restricţii de alimentaţie există şi pentru un milion de minori cu vârste cuprinse între cinci şi zece ani şi pentru 800 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani. Cele mai frecvente alergii sunt la laptele de vacă şi la ouă. Aşa rezultă din statisticile prezentate la Food Allergy and Anaphylaxis Meeting, care se desfăşoară la Veneţia. Fenomenul nu trebuie neglijat, pentru că, în ultimii zece ani, numărul alergicilor s-a dublat, iar cel al internărilor pentru şocuri anafilactice suferite de copii până în 14 ani a crescut de şapte ori.

Doar un simptom

„Aceste alergii la copii semnalează de multe ori începutul evoluţiei spre alte maladii, precum rinita şi astmul. Trebuie depuse eforturi pentru identificarea copiilor cu risc, prin intermediul unei metode adecvate de diagnosticare, cum ar fi probele alergologice cutanate şi a analizelor de sânge. Eliminarea alimentului respectiv reprezintă până la urmă cel mai eficient tratament de prevenţie“, a explicat Maria Antonella Muraro, preşedinta congresului şi, totodată, specialistă în alergii şi intoleranţe alimentare.
În opinia cercetătoarei italiene, „este posibil ca numărul reacţiilor alergice să fi crescut din cauza schimbărilor nutriţionale, a expunerii la fumul de ţigară. În general, principala cauză este modificarea stilului de viaţă, foarte diferit faţă de cel adoptat în trecut, şi care poate influenţa funcţionarea sistemului imunitar. Lipsa expunerii încă de la vârste fragede la anumiţi factori bacteriologici poate reduce posibilitatea ca sistemul nostru imunitar să recunoască rapid ce tolerează şi ce nu, declanşând o reacţie şi la proteinele prezente în alimente şi care, în general, sunt tolerate de organism“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS