10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOrtorexia - obsesia alimentaţiei sănătoase

Ortorexia – obsesia alimentaţiei sănătoase

Un stil de viaţă corect nu trebuie transformat într-o obsesie

Un nou tip de tulburare alimentară, ortorexia, pune stăpânire pe europeni, făcând tot mai multe victime. Persoanele afectate sunt obsedate de alimentaţie, întreaga lor viaţă rezumându-se la lupta dintre alimentele rele şi bune.
Potrivit Swiss Food Association, această nouă tulburare nutriţională începe uşor-uşor să câştige tot mai mult teren, atingând proporţii îngrijorătoare. În încercarea de a se hrăni într-o manieră prea sănătoasă, ortorexicii devin obsedaţi de clasificarea alimentelor benefice şi nocive pentru sănătate. Această anomalie, care din punct de vedere etimologic înseamnă alimentaţie corectă, este o consecinţă oarecum logică a valului de informaţii privind alimentele care au luat cu asalt Europa. De altfel, cetăţenii de pe Bătrânul Continent nu au fost niciodată atât de preocupaţi de calitatea alimentelor ca în această perioadă, fenomenul luând amploare mai ales în ţările dezvoltate. Aici, abundenţa de alimente care a invadat piaţa a dat naştere unei noi obsesii, şi anume cea pentru hrana sănătoasă. Obsesia a luat asemenea proporţii, încât la unii indivizi s-a transformat într-o adevărată boală. Persoanele afectate nu îşi ocupă timpul decât cu clasificarea alimentelor, acestea ajungând să îşi planifice mesele cu mai multe zile înainte. Dacă este nevoie, ortorexicii au asupra lor un fel trusă de supravieţuire – de exemplu, lapte de soia pentru cafea etc. Faptul că mănâncă sănătos conferă persoanei care suferă de ortorexie un sentiment de mândrie, care o face să se simtă superioară semenilor săi.
 
Voinţă de fier

 
Pentru a urma un astfel de regim, este nevoie de o voinţă de fier, iar din acest motiv ortorexicii se simt extrem de siguri de propriile convingeri şi superiori semenilor lor, pentru că aceştia nu sunt dotaţi cu un asemenea autocontrol. Doctorul american Steven Bratman – practicant de mai mulţi ani al medicinei alternative, el însuşi un pasionat avocat al alimentaţiei organice şi al regimurilor lacto-vegetariene – este cel care a semnalat pentru prima dată, în 1997, această nouă problemă alimentară.
„O persoană care nu face nimic altceva toată ziua decât să mănânce tofu şi biscuiţi pe bază de quinoa se simte la fel de răsplătită sufleteşte ca o persoană care şi-a dedicat toată viaţa oamenilor fără adăpost“, a spus Bratman.
Spre deosebire de alte obişnuinţe alimentare proaste, ortorexia este privită aproape ca o virtute. O mare contribuţie la dezvoltarea acestui obicei alimentar a avut-o şi „moda“ alimentaţiei ecologice, bazată pe produse agricole obţinute fără îngrăşăminte chimice şi pesticide, care a adus în atenţia opiniei publice noţiunile de grăsimi „bune“ şi „rele“ pentru sănătate. Medicul Bettina Isenschmid, consilier pentru probleme de alimentaţie la L’Hôpital de l’Isle din Berna, consideră că această atenţie pentru alimentele „bune“ şi „rele“ este problematică şi duce la crearea unui raport tot mai dificil cu mâncarea în moderna societate occidentală. Iar, pentru a găsi echilibrul între un stil de viaţă corect şi obsesia pentru alimentaţie sănătoasă, secretul este moderaţia.

Test Bratman pentru depistarea ortorexiei

Vă petreceţi mai mult de trei ore din zi gândindu-vă la alimentaţia dumneavoastră?
Vă planificaţi mesele cu mai multe zile înainte?
Valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumaţi trece înaintea plăcerii de a le savura?
Calitatea vieţii dumneavoastră scade atunci când încercaţi să vă hrăniţi sănătos?
În ultima vreme, aţi devenit mai sever cu alimentaţia?
Aţi renunţat la anumite mâncăruri care vă plăceau pentru că nu erau suficient de benefice sănătăţii?
Aveţi sentimentul că sunteţi superior când consumaţi alimente bune pentru sănătate?
Aveţi un sentiment de vinovăţie când vă abateţi de la principiile dumneavoastră alimentare?
Regimul vă izolează din punct de vedere social?
Aveţi o senzaţie de linişte sufletească şi de autocontrol atunci când mâncaţi sănătos?
În cazul în care aveţi patru sau cinci răspunsuri afirmative la întrebările de mai sus, există predispoziţie la ortorexie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU