11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFructe pentru sănătate

Fructe pentru sănătate

Pentru a avea o sănătate de fier la orice vârstă, includeţi fructele în alimentaţia zilnică

Fructele proaspete sunt considerate cele mai sănătoase alimente, iar nutriţioniştii recomandă ca acestea să nu lipsească din meniul nimănui, cu atât mai puţin din cel al persoanelor preocupate de menţinerea siluetei. În mod ideal, alimentaţia zilnică trebuie să includă trei sau patru porţii de fructe, numai că deseori este destul de greu ca acestea să fie incluse în meniu. Şi, totuşi, se poate.
Probabil că v-aţi întrebat de ce este nevoie să mâncăm atât de multe fructe în fiecare zi şi cum de au ajuns specialiştii în nutriţie la această „cantitate recomandată“? Ei bine, recomandările în acest sens au fost făcute după analiza rezultatelor mai multor studii care au relevat că fructele ajută la diminuarea riscului de apariţie a hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiace, a diabetului de tip II şi a anumitor forme de cancer. În plus, o alimentaţie bogată în fructe (şi legume) proaspete reprezintă o sursă naturală de energie, contribuie la controlul greutăţiii şi combate obezitatea.

Gustări apetisante

Pentru a reuşi să mâncaţi cantitatea de fructe recomandată zilnic, pregătiţi-vă gustări aspectuoase, care să vă atragă atenţia şi să vă îmbie. Tăiaţi bucăţele mai multe feluri de fructe şi aşezaţi-le alternativ pe beţişoare de lemn sau scobitori, preparând astfel „frigărui“ sau „minifrigărui“. Puteţi folosi mere, ananas, mango, struguri, căpşune sau alte fructe de pădure, kiwi şi banane, pentru a avea parte de un desert cu un aspect deosebit, dar şi pentru a-i oferi organismului o gamă variată de vitamine, fibre şi minerale. Aşezaţi aceste „frigărui de fructe“ în frigider, dar la vedere, pentru a vă înfrupta din ele de fiecare dată când simţiţi nevoia să ronţăiţi ceva.
O salată preparată din fructele preferate vă poate fi aliat atunci când sunteţi atentă la siluetă. Puteţi mânca o porţie de salată de fructe la micul dejun, puteţi savura această gustare la serviciu sau vă puteţi înfrupta din salată atunci când vi se face foame seara. Pentru a vă delecta cu un desert decadent, dar sănătos, presăraţi salata de fructe cu miez de nucă sau cu o lingură de frişcă.

Fructe la micul dejun

Dacă obişnuiţi să mâncaţi cereale dimineaţa, le puteţi face şi mai gustoase şi sănătoase dacă le combinaţi cu câteva felii de banană sau o mână de fructe de pădure. În cazul în care aţi împrumutat de la locuitorii din alte ţări obiceiul de a servi la micul dejun clătite americane, vafe sau pâine prăjită franţuzească, combinaţi aceste preparate cu fructe de pădure şi înlocuiţi toppingurile dulci pe care le cumpăraţi de la supermarket cu sirop sau compot de fructe pregătit chiar acasă, în funcţie de gustul dumneavoastră.

Sucuri preparate în casă

Probabil că vă imaginaţi că, dacă beţi sucuri de fructe din cele care se găsesc în magazine, nu va mai fi nevoie să şi mâncaţi fructe proaspete. Nu este chiar aşa. Pe de o parte, sucurile carbogazoase din comerţ nu conţin decât arome de fructe şi, prin urmare, nu conţin vitaminele şi mineralele de care organismul are nevoie.
De altfel, acestea nici nu sunt recomandate dacă ţineţi la sănătatea şi silueta dumneavoastră.
Pe de altă parte, aşa-numitele „sucuri naturale“ pe care le găsiţi pe rafturile magazinelor nu conţin şi pulpa fructului, oricât de „naturale“ ar fi, fapt ce reduce valoarea nutritivă a băuturii – aceasta conţine mai puţine fibre decât ar trebui.
Sucurile de fructe preparate în casă sunt cu totul şi cu totul altceva. În afară de faptul că ştiţi exact ce ingrediente există în băutura pe care o savuraţi, veţi beneficia de pe urma acestor sucuri pentru că ele conţin şi pulpa fructului, prin urmare fibrele vor contribui la buna funcţionare a tractului digestiv.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS