10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRăsfăţaţii UNITER

Răsfăţaţii UNITER

Piesa „Caligula“, de Albert Camus, care va avea premiera la mijlocul lunii martie, aduce pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, alături de actori renumiţi sau debutanţi, trei premianţi ai Galei UNITER şi un regizor de prima mână – Laszlo Bocsardi

Laszlo Bocsardi, cel care va reda lumea lui Camus din „Caligula“ în faţa publicului craiovean, înregistra, odată cu montarea piesei „Ivona, principesa Burgundiei“, nu mai puţin de cinci nominalizări la Premiile UNITER: cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cea mai bună scenografie, cel mai bun actor în rol principal şi cel mai bun actor în rol secundar.
Sorin Leoveanu, care îl va interpreta pe Caligula, era răsfăţat mai ieri cu distincţia de cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul Porfiri din „Crimă şi pedeapsă“. Ilie Gheorghe, care va urca pe scena craioveană în noua producţie pentru a-i da viaţă lui Cherea, era distins cu premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Harpagon din „Avarul“ de Molière, în regia aceluiaşi Bocsardi Laszlo. Valer Dellakeza, astăzi Senectus în „Caligula“ lui Camus, primea pentru rolul Truffaldino din „Slugă la doi stăpâni“ premiul pentru cel mai bun actor.
Astăzi vor fi toţi pe aceeaşi scenă pentru a-l conduce pe spectator în lumea care l-a cucerit pe regizorul Laszlo Bocsardi, făcându-l să ia drumul Craiovei.

În lumea redată de regizor

Nu este prima dată când pe scena bătătorită de succes urcă regizorul Laszlo Bocsardi. „Avarul“, celebrul text din portofoliul clasic, i-a servit ca o „mănuşă“, în stagiunea 2004-2005, „pentru hohotul necruţător în faţa rapacităţii, mitocăniei, corupţiei din justiţie, omniprezentei lipse de scrupule din România de azi“, după cum se nota în cronica de artă postată pe site-ul Agenda LiterNet, care poartă semnătura Cristinei Rusiecki. Harpagon, „cu un Ilie Gheorghe absolut excepţional, cu darul său de a rosti cadenţa clasică atât de natural, în sonoritatea zilelor noastre“, „cel care ţine frâiele şi răsuceşte cheia după care se învârte lumea“, i-a adus actorului craiovean premiul UNITER.
Astăzi, o nouă lume va prinde contur, cea a lui Albert Camus din „Caligula“, sub atenta supraveghere regizorală a lui Laszlo Bocsardi. „Mă interesează foarte mult această idee care apare la Camus, faţă de revolta omului, revolta împotriva morţii.
Nu ştiu cât de mult vom reuşi să-l facem pe Camus să apară în sala de spectacol, nu ştiu dacă vom reuşi să facem să se nască o stare de spirit aparţinându-i lui.
Pentru noi, cei care lucrăm acum la acest text, lumea lui Camus este fascinantă. Publicul va avea de-a face cu un spectacol foarte straniu ,în sensul bun al cuvântului. Sper că nu va fi doar interesant, ci şi surprinzător,  cu poezie, cu durere, cu un catharsis la sfârşit, pentru că atinge o problemă vitală. Caligula spune că tot ceea ce face face dintr-o cauză foarte clară, încercând să schimbe lucrurile, să facă imposibilul să fie posibil: oamenii să nu moară şi să fie fericiţi. E un text care invită la meditaţie, care naşte întrebări legate de existenţa noastră“, a precizat regizorul.
Caligula lui Camus este „un criminal care ucide pentru a spolia şi acapara, pentru a se distra, care violează şi umileşte, huleşte zeii prin mascarade burleşti, înainte de a cunoaşte, el însuşi, justa pedeapsă a tiranilor: pumnalul. Câteva scene totuşi lasă să se vadă un împărat melancolic şi meditativ, înţelept şi blând, aducând o notă de ambivalenţă acolo unde tradiţionalul Caligula era unidimensional.
De la Caesonia sau Scipio aflăm că a fost un om bun, care îşi dorea să fie drept, un om care credea în religie, artă, iubire. Pentru fidelul Helicon, «Caius a fost întotdeauna un idealist, toată lumea ştie». Pentru ca omul sensibil, care a fost să facă o astfel de alegere, să devină împăratul nemilos şi crud pe care îl cunoaştem şi îl vedem, trebuie să fi existat o ruptură, o imensă catastrofă personală… moartea Drusillei, soră şi amantă a tânărului împărat“, se notează în traducerea şi adaptarea lui Vally Predoaiaca a articolului lui Johann Chapoutot, „Tânărul şi moartea“.
Un personaj interesant, un spectacol pe măsură este propunerea pe care o va face Laszlo Bocsardi.

Actori profesionişti şi debutanţi 

Laszlo Bocsardi aduce în distribuţia spectacolului „Caligula“, pe lângă cei trei premianţi UNITER, actori consacraţi ai Naţionalului – Valentin Mihali, Gabriela Baciu, Vlad Popescu, Adrian Andone, Ion Colan, Angel Rababoc, Nicolae Poghirc, Eugen Titu, Cătălin Băicuş, Anca Dinu, Tudorel Petrescu, Ştefan Mirea, Mircea Tudosă, şi tineri debutanţi, studenţi la Facultatea de Teatru din Craiova – Alin Călinescu, Petrişor Diamantu, Cosmin Horaţiu Dolea, Dragoş Andronie, Alexandru Ionuţ Marcu, Alexandru Măndoiu, Claudia Nisipaşu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU