7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCiudăţenii de dictatori

Ciudăţenii de dictatori

Câţi dintre noi nu avem măcar o ciudăţenie, cu care nu ne mândrim prea tare? Nu fac excepţie de la regulă nici dictatorii din toate colţurile lumii. Site-ul www.ilsussidiario.net a trecut în revistă cele mai ciudate obiceiuri ale unora dintre cei mai temuţi oameni ai planetei.

Dictatorul ugandez Idi Amin Dada, care a murit în 2003, era cunoscut pentru pasiunea sa pentru sport. De altfel, acesta obişnuia să pună la dispoziţia atleţilor avionul său personal înainte şi după orice competiţie. În tinereţe, el a fost campion de box la categoria grea în Africa Orientală. La toate acestea se adaugă şi talentul său de înotător, jucător de baschet şi de rugbi. Iar atunci când pugiliştii ugandezi s-au plâns de faptul că arbitrii albi aveau tendinţa de a-i defavoriza, Idi Amin i-a sfătuit să îşi facă adversarii KO după terminarea meciului.

Fotbalist sau sponsor?

Pasionat de sport este şi Al-Sa’Adi Ghaddafi, cel de-al treilea fiu al lui Muammar Ghaddafi, jucător profesionist de fotbal, preşedintele Federaţiei de Fotbal şi căpitanul naţionalei Libiei. După ce, la începutul anilor ‘90, s-a antrenat cu echipe de calibru precum Juventus şi Lazio, el s-a transferat la Al-Ittihad, de unde în 2003 a fost achiziţionat de echipa Perugia. A jucat însă o singură etapă în Serie A, împotriva lui Juventus. Nu se ştie însă dacă talentul său a fost cel care i-a adus un loc în loturile echipelor de Serie A sau, mai degrabă, potenţa financiară. Se spune că la debutul său în campionatul italian în tricoul Perugiei, Al-Sa’Adi Ghaddafi a fost atât de încântat, încât a dăruit fiecărui coechipier câte o maşină. Din păcate, cariera sa pe plaiuri perugine s-a încheiat mult mai repede decât s-ar fi aşteptat. El a fost depistat pozitiv la un control antidoping, realizat la terminarea meciului dintre Perugia şi Reggina, unde a fost rezervă, fiind suspendat trei luni. În 2005 a fost transferat la Udinese, unde a jucat tot un singur meci. Şi-a încheiat cariera în 2006-2007, la Sampdoria unde nu a evoluat însă nici un minut.

Pasiuni şi vicii

Potrivit transcrierilor stenografice ale conversaţiilor dintre Hitler şi cei mai apropiaţi colaboratori ai săi, transcrieri traduse de Hugh Trevor-Roper, Hitler era vegetarian. Într-o conversaţie din 11 noiembrie 1941, fuhrerul ar fi spus: „Poate am fi tentaţi să regretăm că trăim într-o perioadă în care este imposibil să ne dăm seama cum va fi lumea în viitor. Însă, un lucru îl pot spune cu siguranţă celor care mănâncă de obicei carne: în viitor, lumea va fi vegetariană“.
Se spune că dictatorul nord-coreean Kim Jong-il este cel mai mare consumator de coniac Hennessy din lume. Din câte se pare, dictatorul plăteşte în jur de 700.000 de dolari pe an pentru a se desfăta cu băutura sa preferată. Însă, aceasta nu este singura sa ciudăţenie. În 2003, în timpul unei vizite la Moscova, Kim s-a demonstrat a fi mare amator de languste, care îi erau aduse zilnic cu trenul. În plus, se spune că dictatorul deţine o colecţie cu peste 20.000 de filme, printre preferatele sale fiind „Vineri, 13“, Rambo, seria James Bond şi Godzilla; în plus, adoră thrillerele chinezeşti, iar actriţa sa favorită este Elizabeth Taylor. De altfel, Kim este autorul unei lucrări despre arta cinematografică.

Dictatorul semibărbat

Într-un volum publicat în 2009 despre dictatorul Francisco Franco se spune că generalul spaniol ar fi avut un singur testicul. Potrivit povestirilor nepotului său, de vină ar fi fost o rană din timpul unei lupte desfăşurate la El Biutz, în apropiere de Ceuta, în iunie 1916. Biografii săi au formulat diverse teorii despre faptul că această leziune i-ar fi afectat organele reproductive. Cert este însă că, în 1926, generalul spaniol, aflat la putere din 1939 până în 1975, în anul 1926 a avut o fată, Carmen Franco y Polo.
 
634 de tentative de a omorî un lider

Fidel Castro s-a născut în urmă cu 85 de ani, pe o plantaţie de zahăr. La 32 de ani a condus revoluţia împotriva dictatorului Fulgencio Batista. A fost prim-ministru şi preşedinte al Cubei, iar recent a demisionat în favoarea fratelui său, care i-a stat alături în timpul revoluţiei. Castro a reuşit nu doar să supravieţuiască unei succesiuni de nu mai puţin de nouă preşedinţi americani, ci se poate mândri că a scăpat teafăr din 634 de tentative de asasinat.

Rusul mustăcios

Iosif Vissarionovici Stalin a intrat în istorie sub numele de Stalin, care în rusă înseamnă oţel, cu toate că numele său adevărat era Ioseb Besarionis Dze Jughašvili. Însă, aceasta nu este singura poreclă a dictatorului sovietic. Catolicii italieni îi spuneau „Mustăciosul“. Altă ciudăţenie a lui Stalin ar fi faptul că la piciorul stâng avea două degete lipite, iar braţul stâng era semiparalizat şi mai mic cu cinci centimetri decât cel drept, din cauza unui incident din copilărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII