29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPericolul din spatele alimentelor sănătoase

Pericolul din spatele alimentelor sănătoase

Alimentele considerate a fi sănătoase pot ascunde unele contraindicaţii pentru sănătatea corpului.

Alegerea regimului alimentar nu este o acţiune care nu trebuie luată prea în serios, pentru că unele alimente se pot demonstra adevărate pericole pentru propria sănătate. Supermarketurile sunt de multe ori un furnizor de alimente aparent sănătoase, dar în spatele cărora se ascund adevărate capcane. Iată câteva dintre alimentele care sunt recomandate a fi benefice pentru sănătate, dar care însă, în realitate, au câteva contraindicaţii importante.

Doar iaurt natural
În comerţ, găsim tot felul de sortimente de iaurt, însă dacă ne umplem frigiderul cu acest aliment nu înseamnă neapărat că ne-am asigurat un mic dejun sau o gustare sănătoase. Iaurturile cu diferite arome, de la cafea, ciocolată şi până la vanilie, căpşuni etc. sau amestecate cu cereale nu sunt alimente dietetice, ci au acelaşi număr de calorii ca orice desert, singura diferenţă fiind că ele conţin ceva fermenţi lactici în plus. Însă dacă veţi citi eticheta, vă veţi da seama că procentul de zahăr şi grăsimi este foarte ridicat. Dacă doriţi să mâncaţi un iaurt cu adevărat sănătos, alegeţi doar iaurt alb, eventual amestecat cu cereale integrale.

Batoane dietetice
Dacă ne luăm după reclame, astfel de batoane sunt săţioase şi pot înlocui o masă datorită aportului lor proteic. Însă tocmai din acest motiv, ele trebuie consumate cu atenţie şi nu înainte de a consulta un medic de specialitate. Astfel de produse improvizate se pot dovedi de multe ori periculoase pentru că, în afară de aceşti integratori, conţin şi alte substanţe care le anulează efectul sau care măresc aportul caloric.

Sucurile de fructe
Astfel de sucuri conţin fructe şi la prima vedere pot părea băuturi naturale, dar dacă citim eticheta vom observa că procentul de zaharuri este mai mare decât cel de pulpă de fruct. Un singur pahar de suc conţine un număr mare de calorii. În plus, astfel de băuturi induc organismului să consume puţină apă, pentru că zahărul conţinut nu stimulează setea. Mai bine optaţi pentru un fresh de portocale.

Alimente integrale
Nu este suficient ca pe etichetă să apară menţiunea „integral“ pentru ca alimentul să fie sănătos. Multe produse comercializate ca fiind naturale conţin şi substanţe zaharoase şi grăsimi (de exemplu, brioşele şi grisinele). Fibrele sunt benefice pentru intestin, ca atare undă verde pentru paste, pâine, orez şi biscuiţi, însă atenţie la calorii! O porţie de paste integrale conţine acelaşi procent de calorii ca şi o porţie de paste tradiţionale.
Alimentele light
În unele alimente care sunt considerate light este prezentă o cantitate considerabilă  de edulcoranţi, acea substanţă de origine naturală sau de sinteză care dă un gust dulce. Simpla denumire „light“ ne face să credem că putem consuma după bunul plac caramele, gumă de mestecat, băuturi acidulate, biscuiţi şi alte dulciuri. Majoritatea îndulcitorilor artificiali sunt incluşi în categoria aditivilor alimentari foarte periculoşi datorită bolilor grave pe care le poate produce consumul repetitiv şi frecvent al alimentelor care îi conţin. Zaharina, de exemplu, unul dintre cei mai vechi îndulcitori de sinteză, are o putere de îndulcire de 300-500 de ori mai mare decât a zaharozei. Doza zilnică de zaharină recomandată nu trebuie să depăşească 2,5 mg/kg. Consumul frecvent de zaharină produce o serie de efecte nocive: efect mutagen şi cancerigen, urticarie, prurit, eczeme, diaree, dureri de cap. Unul dintre cei mai periculoşi îndulcitori este însă aspartamul sau E 951. Consumul frecvent de aspartam cu depăşirea dozei zilnice permise generează foarte multe afecţiuni, de tipul celor neurologice, psihologice, gastrointestinale, dermatologice, endocrine etc.

Cerealele, sănătoase sau nu?

Două linguri de cereale în cana de lapte sau în iaurt ne fac să ne simţim în formă. Însă şi în acest caz, totul depinde de tipul de cereale ales; cele preparate cu miere, migdale, alune, ciocolată, cocos şi fructe uscate au un conţinut caloric foarte ridicat şi de multe ori au şi sirop de glucoză şi zaharuri. Mai bine optaţi pentru cereale simple, fără alte ingrediente.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII