17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinParcul de gheaţă de la Bâlea Lac, obiectiv turistic

Parcul de gheaţă de la Bâlea Lac, obiectiv turistic

În Munţii Făgăraş, la o altitudine de 2.040 m, se află Lacul Bâlea. Drumul de la Cascada Bâlea la lac poate fi parcurs doar vara cu maşina, pe timpul iernii acest traseu putând fi străbătut doar cu telecabina.

Dacă, acum câţiva ani, acest loc de la 2.040 m altitudine era pustiu iarna, din 2006, zona a început să fie vizitată din ce în ce mai mult de turişti. Motivul a fost ridicarea unui hotel de gheaţă construit în apropierea cabanei Bâlea, singurul din Europa de Sud-Est.
Acum, în sezonul de iarnă 2010-2011, pe lângă hotel au mai fost ridicate şi alte obiective de gheaţă: o biserică şi un patinoar.
Numărul turiştilor a crescut semnificativ în ultimii ani datorită proiectului de gheaţă Winter Park. „În acest sezon au venit la Bâlea Lac 3.000 – 4.000 de vizitatori, dintre care 85% au fost români. În ceea ce priveşte numărul turiştilor care au dormit în hotelul de gheaţă, acesta a fost de 200, dintre care 90% au fost străini“, a declarat Arnold Klingeis, iniţiatorul proiectului. El a mai spus că în acest an au fost investiţi 30.000-40.000 de euro pentru ridicarea proiectului, iar 30.000 de euro provin de la sponsorul principal al proiectului, şi anume Ciuc Premium.

Parcul de gheaţă de la Bâlea Lac se poate vizita până pe 1 mai

Anul acesta, proiectul de gheaţă se află la cea de-a 6-a ediţie. Hotelul de gheaţă a fost deschis pe 20 decembrie şi va putea primi turişti până pe 1 mai. Organizatorii acestui proiect se aşteaptă ca 400 de turişti să doarmă în hotel în acest sezon. Hotelul are 14 camere, cu pat dublu, care poartă numele unor pietre preţioase. Cei mai dornici de a-şi petrece câteva zile de vacanţă la acest hotel se pare că sunt turiştii străini, ei fiind printre primii care şi-au făcut rezervări, într-un număr destul de mare. Deşi iniţial acest proiect era privit ca un experiment rezervat turiştilor excentrici, Ice Hotel capătă din ce în ce mai multă popularitate. Este, de altfel, singurul de acest gen din Europa de Sud-Est, acest concept fiind implementat cu succes de ceva vreme în ţările nordice ale Europei, precum Suedia, dar şi în Canada sau Japonia. În cazul în care doriţi să vă petreceţi o noapte în hotelul de gheaţă, trebuie să achitaţi 300 de lei pentru o cameră cu pat dublu. Noaptea, temperatura poate varia între -3 şi 3 grade Celsius, camerele sunt mici, iar gheaţa este un foarte bun izolator. Dacă vă întrebaţi cum veţi putea dormi pe paturile de gheaţă, trebuie să ştiţi că pe paturi sunt puse saltele, pături, piei de animale şi peste ele un sac de dormit, oferit de angajaţii hotelului. În condiţiile în care nu vreţi să vă petreceţi noaptea aici, puteţi doar să luaţi masa. Un meniu costă 250 de lei de persoană şi conţine cinci feluri de mâncare, şi veţi servi băuturi din pahare de gheaţă. Dacă nu doriţi să cheltuiţi atâţia bani, puteţi opta doar pentru vizitarea acestui hotel, taxa fiind în valoare de opt lei. Arhitectul care a realizat schiţele pentru Ice Hotel 2011 este sibianul Vlad Mitea, aceeaşi persoană care a creat şi modelele pentru ultimele patru ediţii ale obiectivului. La fel ca în sezonul trecut, Winter Park şi biserica de gheaţă au completat ineditul „complex de gheaţă“. Promovarea Proiectului de marketing turistic „Ice Hotel – Bâlea Lac“ 2011 este realizată, la nivel naţional, de Klingeis Consulting, şi de Untravelled Paths Londra, la nivel internaţional.

Sfinţirea bisericii de gheaţă de la Bâlea Lac

Pe 24 ianuarie 2011, la Bâlea Lac s-a desfăşurat slujba de sfinţire a bisericii de gheaţă. Aceasta este cea de-a cincea construită în „ţinutul de cleştar“ de la Bâlea Lac, în Masivul Făgăraş. Lăcaşul de cult, singurul de acest fel din Europa de Sud-Est, a fost edificat în imediata apropiere a hotelului de gheaţă, după aproape trei săptămâni de muncă. Biserica de gheaţă are ca model o veche biserică din satul sibian Mălâncrav. „Construcţia“ a fost realizată în întregime din zăpadă, apă şi calupuri mari de gheaţă (pereţii au o grosime ce depăşeşte un metru), extrase din Lacul Bâlea, tehnologia de construire fiind aceeaşi cu cea folosită la hotel. În interior, biserica de gheaţă are un mic altar, bănci de gheaţă, icoane în basorelief sculptate în gheaţă, iar iluminatul este asigurat de leduri ecologice, ce nu degajă căldură, şi de un candelabru.
Biserica de gheaţă poate găzdui diverse evenimente, dar pentru toate acestea este nevoie de programare. În sezoanele trecute, la bisericile de gheaţă construite la Bâlea Lac au fost oficiate două botezuri, o cununie religioasă şi mai multe slujbe sau momente de rugăciuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII