10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Chemarea dansului

Un dans care te face să pluteşti se naşte din emoţie şi muncă, dar şi din experienţa unei vieţi puse în slujba artei din vârful picioarelor.

A iubit dansul dintotdeauna, dansul clasic şi pe cel modern, astfel că anii copilăriei, ai tinereţii şi ai maturităţii s-au consumat pe scenă. A simţit această chemare şi a vrut să împărtăşească dragostea pentru balet tuturor. Aşa se face că în perioada 1976-1979, dar şi mai târziu, în 2001-2005, o regăsim pe balerina de atunci, Ionela Truşcă, la catedra de dans clasic a Şcolii „Cornetti“, dar şi la cea de dans modern şi contemporan.
Prima grupă, primele ore, primele emoţii în faţa prichindeilor curioşi, care o sorbeau din priviri au rămas vii şi astăzi. Pozele, diplomele adunate în dosare vorbesc de acei ani frumoşi. E plăcut să străbaţi cu vederea acele imagini imprimate pe hârtia fotografică, cu copii, unii dintre ei astăzi balerini adevăraţi, care au învăţat pirueta înainte de alfabet.
Au ajuns artişti la mersul în vârful degetului mare de la picior, până să înveţe cum se ţine corect stiloul sau creta în mână.
Au dansat în vârful picioarelor în spectacole şi au deprins tehnicile de balet graţie profesoarei lor, care a picurat la fiecare curs din dragostea ei pentru dans, împletind tehnicile complicate cu jocuri uşoare care i-au ajutat să înveţe limbajul atât de complicat şi frumos al corpului.
„E destul de greu să lucrezi cu copii, să le explici paşii complicaţi de dans. Am apelat la jocuri. Un vârf-toc, vârf-toc, şi aşa s-a născut o mişcare, la fel cum astăzi, în cadrul studioului «Primavera», o păpuşă ţinută în mână i-a ajutat pe cei mici să deprindă alte mişcări. Acea jucărie îi ajută să meargă într-un balans de dreapta, de stânga, să facă o rotaţie în jurul lor, să înveţe un demiplie“, a precizat Ionela Truşcă.

Când baletul se împleteşte cu munca didactică

S-au scurs aproape 28 de ani de când baletul s-a împletit atât de armonios cu munca de profesor de balet, în cadrul Şcolii „Cornetti“, şi apoi, din 1990, la studioul „Primavera“.
Sunt ani frumoşi, cu amintiri vii. Nu ai cum să uiţi acei ochişori curioşi ai fetiţelor care vin să îmbrace pentru prima dată costumaşul de balet. Cu omoplaţii în faţă, gâtul întins, fără a coborî nici o secundă ochii în pământ, cu o seriozitate molipsitoare, gravă, ascultă indicaţiile Ionelei Truşcă. Din DVD-player răzbate muzica din „Coppelia“. Este un fragment drag copiilor, care astăzi deprind tehnicile folosite de balerini în cadrul acelui balet pe muzica lui Léo Delibes. Micuţii balerini de la „Primavera“ vor aduce pe scenă în cea mai nouă reprezenţie a lor, un fragment din acest specatol, din casa doctorului Coppelius, când Swanilda şi prietenele ei intră în atelierul doctorului şi descoperă că acolo sunt numai păpuşi.  Se munceşte serios pentru acest fragment atât de drag copiilor. Nimeni nu se plânge. Nu au făcut franceza, dar înţeleg perfect denumirile în această limbă din lumea baletului şi le execută cu precizie.
E o încântare pentru profesor să-şi vadă elevii la muncă. Se regăseşte deseori în aceste imagini, pentru că odată era asemenea lor. O fetiţă brunetă, cu părul lung, cu un temperament puternic şi cu o mare dragoste pentru dans, aşa cum sunt astăzi micuţii care se ambiţionează să deprindă tehnicile dansului în vârful picioarelor.
„28 de ani de profesorat, atâţia s-au adunat. Copiii aceştia şi munca mea de profesor de balet înseamnă totul pentru mine. Nu mai profesez la teatru. Am rămas cu prichindeii mei, care sunt pentru mine aerul. Ei mă fac să simt că trăiesc, vibrez cu fiecare mişcare pe ritm de dans pe care le-o destăinui. Ei mă fac să mă simt utilă. Vreau să-i învăţ tot ceea ce am descoperit şi aprofundat de-a lungul celor 38 de ani de carieră în lumea baletului“, mărturiseşte Ionela Truşcă.
Mirajul dansului i-a cuprins pe toţi, micii balerini şi profesoara lor. Şi ei se prind într-un joc ameţitor presărat cu plie, piroutte, grand jete şi divertissement, mişcări, poziţii şi termeni muzicali din balet, într-un somptuos episod care s-a născut la curţile Italiei şi Franţei şi care astăzi încarcă sufletul celor care iubesc arta din vârful picioarelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS