16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCeaiul, aroma dimineţii

Ceaiul, aroma dimineţii

Consumul de lichide dimineaţa este o necesitate a orga-nismului, pe care fiecare dintre noi trebuie să o folosească în propriul său avantaj. Din punct de vedere al alimentaţiei, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar o cană de ceai băută dimineaţa va aduce organismului beneficii nebănuite.

În timpul nopţii, organismul este privat de substanţele nutritive de care are nevoie, dar şi de apă, prin urmare dimineaţa este momentul potrivit pentru a începe să combateţi deshidratarea. Cea mai bună opţiune pe care aţi putea să o luaţi în considerare este ceaiul – una dintre cele mai populare băuturi pe care le puteţi savura dimineaţa la prima oră, lichid aromat care aduce nenumărate beneficii organismului.
Când vă treziţi dimineaţa, probabil că aveţi o senzaţie de moleşeală şi ameţeală, senzaţie care apare în general din cauza faptului că organismul are nevoie de o sursă corespunzătoare de energie pentru a putea face faţă zilei care tocmai a început. Foarte multe persoane preferă să bea cafea dimineaţa, considerând că aceasta alungă somnul şi lenea, dar, potrivit nutriţioniştilor, ceaiul este o alegere mai bună. Deşi ceaiul este o băutură relaxantă care, teoretic, nu vă înviorează, este băutura perfectă cu care să vă începeţi ziua, întrucât conferă organismului hidratare, vă încălzeşte şi vă va oferi un moment plăcut şi relaxant, care vă va umple de energie.

Ceai după o noapte albă

După o noapte în care aţi dormit foarte puţin, ceaiul este cea mai bună băutură pe care puteţi să o oferiţi organismului obosit. Deşi este adevărat că alte băuturi fierbinţi (cafea, ciocolată caldă) vă vor ajuta să vă treziţi, acestea pot crea probleme suplimentare dacă aţi făcut noapte albă din cauza stresului sau a grijilor care vă macină. Încercaţi o cană cu ceai! Veţi constata că proprietăţile relaxante ale acestuia nu doar vă vor înviora, ci vor contribui eficient la combaterea stresului asociat lipsei de somn şi vă vor ajuta să transformaţi momentul trezirii în unul relaxant şi calm.

Opţiuni aproape nelimitate

Chiar dacă vă număraţi printre persoanele care preferă să bea cafea dimineaţa, este bine să ştiţi că obiceiurile se pot schimba foarte uşor. Există foarte multe elemente care v-ar putea ajuta să schimbaţi băutura de dimineaţă şi să îi daţi o şansă ceaiului. În afară de nenumăratele „bile albe“ pe care acest lichid aromat le primeşte graţie beneficiilor pe care le aduce sănătăţii, un aspect convingător poate fi acela că există pe piaţă nenumărate tipuri de ceaiuri, simple sau în combinaţie, fiecare având proprietăţi specifice. Ceaiul de plante vă înviorează dimineaţa şi vă ajută să vă începeţi ziua într-o atmosferă calmă şi relaxantă. Ceaiul negru sau cel verde vă conferă energie şi vă revitalizează şi, dacă vi se pare că nu suficient, este bine să ştiţi că există pe piaţă ceaiuri cu adaos de cafeină. În fine, dar nu în cele din urmă, puteţi alege din sutele de tipuri de ceai de fructe sau de plante, printre care este imposibil să nu găsiţi o combinaţie care să vă fie pe plac. De exemplu, aveţi de ales între ceaiuri de fructe – caise, cireşe, ceaiuri de fructe exotice – ananas, lămâie, portocale, ceaiuri de fructe de pădure – fragi, măceşe, zmeură, afine, căpşune, ceaiuri de plante „clasice“ – muşeţel, tei, mentă, şi nenumărate alte soiuri şi combinaţii.

Beneficii pentru sănătate

Potrivit experţilor, beneficiile pe care ceaiul le aduce sănătăţii se datorează în mare parte conţinutului său ridicat de antioxidanţi. Antioxidanţii flavonoizi conţinuţi în frunzele de ceai protejează organismul împotriva acţiunilor radicalilor liberi (molecule care apar în organism din cauza poluării, a fumatului, a stresului etc. şi atacă celulele şi ţesuturile din organism) şi previn îmbătrânirea prematură a organismului.
Pe lângă antioxidanţi, ceaiul mai conţine două ingrediente importante: teanina – un aminoacid natural care are efecte benefice asupra stării de spirit – şi cafeina (într-o doză mult mai mică decât cafeaua), substanţă care îmbunătăţeşte performanţele intelectuale şi fizice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS