10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimentaţia eco, o necesitate

Alimentaţia eco, o necesitate

Într-o lume a vitezei, în care petrecem tot mai mult timp la birou şi mâncăm pe apucate, alimentaţia sănătoasă este de multe ori înlocuită de fast-food! Apare astfel întrebarea dacă suntem conştienţi de avantajele unei alimentaţii sănătoase (eco). Răspunsul îl aflăm de la Marina Andrei, psiholog psihoterapeut, într-un interviu acordat pentru www.ecotrend.ro.
Oamenii, în general, ajung să fie conştienţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor atunci când iau contact direct cu o situaţie dificilă, în care sunt implicaţi şi la nivel emoţional. Iar în acest moment comoditatea este mai importantă decât sănătatea. Suntem preocupaţi mai mult de cum putem să îi impresionăm pe cei din jurul nostru decât să ne întrebăm ce avem nevoie cu adevărat.
– E nevoie de o cultură pentru a alege produsele eco?
– E nevoie să învăţăm să ne gândim mai mult la ceea ce avem nevoie şi de unde putem procura produsele pentru a ne satisface aceste nevoi. Dacă vom începe de acum să avem aceste preocupări, există şanse mari ca ele să devină obiceiuri pentru copiii noştri.
– Este la modă să fii eco?
– În acest moment, da – este la modă, şi din păcate sperăm să nu fie la fel de trecătoare. Însă de cele mai multe ori aceste aspecte sunt exagerate încât ajungem să cerem nevoilor noastre să devină eco, mai mult decât să alegem ceea ce trebuie să fie sănătos pentru noi şi mediul în care trăim.
– Cât de greu este să schimbi obiceiurile alimentare ale unei persoane?
– O persoană ajunge să îşi schimbe obiceiurile alimentare în momentele critice pentru ea sau pentru cei apropiaţi. Factorul motivaţional este foarte important atunci când trebuie să iei o astfel de decizie şi, mai ales, atunci când trebuie să o aplici. Obiceiurile alimentare încep încă din perioada sugarului, după şase luni de la naştere, şi modul în care părinţii stabilesc reguli şi valori în jurul modului de alimentaţie îşi va pune amprenta pe tot parcursul vieţii. De cele mai multe ori ne este uşor să schimbăm câteva lucruri cu care nu suntem de acord, de exemplu cantitatea de ulei folosită la o mâncare sau la salate, tipuri de carne pe care le putem exclude, trecerea la un regim vegetarian etc. Însă, schimbarea obiceiurilor alimentare pentru tot restul vieţii are nevoie de o motivaţie suficient de puternică, susţinută timp îndelungat, ca să putem vorbi de o schimbare.

Alimentaţie „din familie“

– Stilul de a mânca „se moşteneşte“?
– Există un model parental despre cum trebuie să mâncăm, despre importanţa mâncării în supravieţuirea noastră ca şi oameni, şi aceste lucruri le învăţăm cel mai repede de la persoanele care ne educă în prima perioadă a copilăriei. Nici factorii de mediu şi sociali nu sunt de neglijat, şi ei îşi pun în timp amprenta asupra modului în care gestionăm nevoia de a ne hrăni.
– Cum explicaţi această dorinţă a românilor de a prepara mese întregi de bucate pentru Sărbători?
– Această dorinţă este, în realitate, un obicei foarte vechi în care familiile, care erau foarte numeroase, pregăteau mesele bogate şi îmbelşugate pentru a putea hrăni toţi membrii. Era un simbol al respectului pentru cei care veneau în casa ta. Mai mult, dacă ne uităm la poveştile, basmele pentru copii, acestea se încheie de cele mai multe ori cu un ospăţ la care a participat toată împărăţia.

www.ecotrend.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU