22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Dieta mamei influenţează preferinţele alimentare ale copiilor

Dieta pe care viitoarele mămici o adoptă în timpul sarcinii afectează preferinţele alimentare ale copiilor, contribuind la formarea simţului olfactiv al micuţilor, cel puţin aşa susţin rezultatele unui studiu recent. O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Colorado a formulat o concluzie potrivit căreia alimentaţia femeilor însărcinate – fie că ea cuprinde mâncăruri sănătoase ori mai puţin sănătoase – sensibilizează fătul, creându-i acestuia o preferinţă spre anumite mirosuri şi gusturi, având totodată capacitatea de a influenţa dezvoltarea creierului copilului nenăscut. Din acest motiv, potrivit studiului, când copilul creşte, el va avea o preferinţă specială pentru tipul de alimentaţie pe care mama lui a adoptat-o în timpul sarcinii. „Dacă o femeie însărcinată consumă alcool, este foarte probabil că, atunci când va creşte, copilul va fi atras de alcool, pentru că, în timpul dezvoltării, fătul «consideră» că tot ceea ce provine de la mamă este sănătos pentru el. Potrivit aceluiaşi principiu, dacă viitoarea mamă consumă alimente sănătoase, şi copilul ei va avea înclinaţie spre acelaşi tip de hrană“, a explicat Josephine Todrank, autoarea studiului.
Echipa de cercetători a studiat acest aspect în cazul şoarecilor de laborator şi a constatat că simţul olfactiv al puilor este modelat de dieta mamelor, care îi „învaţă“ să le placă un miros sau altul dintre cele asociate alimentelor consumate. Totodată, oamenii de ştiinţă au descoperit că structura centrului cerebral unde sunt procesate mirosurile este schimbată de preferinţele de alimentaţie ale mamei, întrucât mirosurile prezente în lichidul amniotic influenţează dezvoltarea acestui sistem.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS