15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucătăria de weekend

Bucătăria de weekend

Friptură de fazan cu sos de portocale

Ingrediente: 1 fazan, 1 lingură de unt topit, 4 ceşti de umplutură (o ceapă mică tocată mărunt, 1 ou bătut, o ţelină rasă, 2 mere rase), două căni de apă fiartă.
Pentrul sosul de portocale: 2 linguri de amidon de porumb, 1 ceaşcă de suc de portocale, o cană de zahăr brun, coajă de portocală rasă, o ceaşcă de vin alb sec, 2 linguri de zahăr granulat.

Mod de preparare:
Pentru a prepara umplutura, amestecaţi într-un castron ceapa tocată şi merele rase, peste care puneţi, pentru a lega compoziţia, oul bătut şi untul topit şi amestecaţi bine. Umpleţi fazanul şi puneţi-l într-o tavă unsă cu unt. Fazanul trebuie ţinut la cuptor aproximativ două-trei ore, la 120 de grade Celsius.
Scoateţi din tavă fazanul fript, iar în zeama rămasă presăraţi puţin amidon de porumb, daţi la cuptor şi lăsaţi să fiarbă puţin. Scoateţi tava şi turnaţi sosul într-o cratiţă, după care adăugaţi treptat sucul de portocale, zahărul, coaja de portocală rasă şi vinul. Amestecaţi şi lăsaţi pe foc până când zahărul se topeşte, iar sosul devine consistent. Nu e nevoie să ţineţi sosul pe foc mai mult de unu-două minute.
Serviţi friptura de fazan caldă, cu sos de portocale.

Tort de mere cu frişcă

Ingrediente: 8-10 mere de aceeaşi mărime dacă este posibil, 150-200 g zahăr pentru caramel, 6 ouă, 6 linguri de zahăr, 6 linguri de făină, vanilie, 300-400 g frişcă.

Mod de preparare:
Se alege o cratiţă largă, emailată de preferinţă, în care se aşază merele cu codiţa în sus, unul lângă altul (în cercuri) pentru a afla de câte aveţi nevoie. Merele se spală, se curăţă de coajă şi se scobesc cu grijă de seminţe.
Între timp, în cratiţa curată, se pun cele 150-200 g zahăr şi se lasă pe foc până se caramelizează (face un pic de spumă), apoi prin răsucirea rapidă a cratiţei se întinde zahărul pe fund şi cât mai sus pe pereţii acesteia. Se aşază în cratiţa cu caramel încă fierbinte merele curăţate, în cercuri (exact ca atunci când aţi determinat numărul lor), în scobitura fiecărui măr se adaugă câte o linguriţă de dulceaţă sau una de miere şi se presară puţin zahăr deasupra, peste toate. Se dă cratiţa cu mere la cuptor (încins în prealabil) şi se lasă acolo la foc mediu aproximativ 1/2 de oră sau până se coc merele.
Când merele sunt aproape coapte, se bate compoziţia de blat care va fi turnată deasupra lor.
Se bat cele 6 albuşuri bine (pentru a fi mai spumoase se pot adăuga 3 linguri de apă rece), se adaugă zahărul, vanilia şi când compoziţia nu mai cade de pe tel se adaugă treptat fiecare gălbenuş şi, la sfârşit, făina. Cu făina nu se mai bate, doar se amestecă uşor.
Se scoate cratiţa cu mere coapte din cuptor şi deasupra lor se toarnă compoziţia de mai sus. Se mai coace 25-30 de minute, apoi se scoate din cuptor şi se răstoarnă imediat pe un platou cu merele în sus. Se lasă să se răcească.
După ce blatul cu mere s-a răcit, se acoperă din belşug cu frişcă şi se ornează după preferinţă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII