29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSecretele unui somn liniştit

Secretele unui somn liniştit

Somnul odihnitor nu trebuie să fie un ideal îndepărtat, de care doar rareori aveţi parte. Tot ceea ce aveţi de făcut este să vă creaţi o atmosferă de linişte şi relaxare, în care să fiţi sigură că veţi avea vise plăcute.

Vi se întâmplă să aveţi dificultăţi în a adormi seara, chiar şi după o zi aglomerată şi agitată, dar să nu doriţi să luaţi somnifere, de teama efectelor adverse pe care le-ar putea avea? Vă propunem câteva metode simple, naturale, de a-l atrage pe Moş Ene şi de a vă asigura un somn liniştit şi odihnitor.

Exerciţiile de respiraţie

Probabil că nu o dată aţi simţit că, exact în momentul în care vă aşezaţi capul pe pernă, gândurile şi grijile încep să vă dea târcoale mai mult ca în oricare alt moment al zilei. Nu este nici un secret faptul că revizuirea întâmplărilor din ziua care tocmai s-a încheiat şi planurile făcute în gând pentru perioada următoare sporesc gradul de anxietate şi alimentează insomnia. Pentru a remedia problema, încercaţi să vă liniştiţi gândurile şi concentraţi-vă, în schimb, pe fiecare respiraţie. Încercaţi să vizualizaţi cum aerul inspirat trece prin întregul corp, aducând linişte şi relaxare. Experţii susţin că această conştientizare a procesului de respiraţie vă poate ajuta să adormiţi mai repede, pentru că tehnicile de respiraţie calmează tumultul gândurilor, deconectându-vă de la stresul cotidian. Care este explicaţia? Urmărind mental aerul pe măsură ce acesta intră şi iese din plămâni, mintea dumneavoastră se concentrează pe respiraţie şi „uită“ de griji. Procesul nu este foarte complicat: nu aveţi altceva de făcut decât să inspiraţi profund şi regulat, concentrându-vă pe ritmul natural inspiraţie – expiraţie.

Yoga

Yoga este o foarte bună soluţie pentru a vă asigura un somn odihnitor. Există o serie de studii care au descoperit că este o corelaţie între practicarea exerciţiilor de yoga şi reducerea simptomelor de insomnie. De exemplu, un studiu efectuat de cercetători de la Facultatea de Medicină Harvard a scos la iveală faptul că reprizele zilnice (30-45 de minute) de yoga ameliorează simptomele persoanelor care suferă de insomnie cronică.

Floarea pasiunii

Floarea pasiunii este o plantă folosită în America de Sud pentru a induce somnul şi relaxarea. În afară de faptul că există suplimente alimentare care conţin acest ingredient, mai nou au început să fie produse şi ceaiuri care conţin această plantă, al cărei efect calmant a fost dovedit ştiinţic. În afară de aceste proprietăţi, Floarea pasiunii are calităţi analgezice, care liniştesc spasmele musculare şi chiar durerile menstruale. Puteţi găsi Floarea pasiunii (numită şi Passiflora) la Plafar sau la farmaciile care comercializează suplimente alimentare.

Dormiţi în întuneric

Cu toate că stingeţi becurile din camera în care dormiţi, este imposibil să nu se strecoare o rază de lumină – de afară sau de pe coridor. Poate nu vă daţi seama, însă chiar şi această lumină de intensitate scăzută poate dăuna calităţii somnului. Până nu demult, cercetătorii susţineau că doar lumina puternică poate afecta somnul. Numai că, de curând, un grup de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio a arătat că şi cea mai mică rază de lumină care pătrunde în cameră dereglează „ceasul“ biologic. De aceea, obişnuiţi-vă să stingeţi televizorul înainte de a vă pune în pat, nu adormiţi cu nici un fel de bec aprins, nici măcar cu o lampă de veghe, oricât de urât v-ar fi să dormiţi în întuneric. Mai mult, este recomandat să investiţi în cumpărarea unor rulouri exterioare, care elimină razele rebele de lumină mai bine decât jaluzelele sau draperiile.

Meditaţia

Dacă număratul oilor pentru a adormi nu are nici un efect, atunci poate are meditaţia. Meditaţia – în sensul de concentrare asupra unor gânduri relaxante sau imagini liniştitoare – vă poate ajuta să adormiţi mai repede. Potrivit experţilor, meditaţia „stimulează activitatea undelor cerebrale alfa, care este urmată de activitatea undelor cerebrale teta“. Pe înţelesul tuturor, meditaţia încetineşte frecvenţa undelor cerebrale – proces care se întâmplă şi în cazul somnului profund. Tot ce aveţi de făcut este să inspiraţi adânc pe nas şi să vă lăsaţi mintea să se liniştească pentru câteva momente. Dacă gândurile „pleacă la plimbare“, concentraţi-vă pe respiraţia efectivă şi întoarceţi-vă la locul de calm şi relaxare pe care l-aţi găsit iniţial.

Aromoterapia

Secretul unui somn odihnitor poate consta în ceea ce mirosiţi. Există multe uleiuri esenţiale care nu doar vă ajută să adormiţi repede, ci şi induc un somn de calitate. Dacă se întâmplă să vă treziţi noaptea din cauza unui zgomot sau pentru că trebuie să mergeţi la toaletă, sunt foarte multe parfumuri care vă pot ajuta să adormiţi la loc. Printre acestea se numără uleiurile esenţiale de muşeţel, salvie, muşcată sau levănţică – pe care le găsiţi la orice Plafar sau magazin de cadouri. Cea mai bună metodă este să puneţi două-trei picături de ulei esenţial pe pernă sau sub pernă şi să repetaţi operaţiunea de fiecare dată când schimbaţi aşternuturile.

O baie caldă

În fine, nu uitaţi de puterea pe care o are o baie caldă făcută înainte de culcare. Căldura apei va ajuta muşchii şi sistemul nervos să se relaxeze mai bine decât v-aţi putea imagina. Ideal este să faceţi o baie fierbinte cu o jumătate de oră înainte de a vă aşeza în pat, asta pentru a permite organismului să îşi regleze propriul „termostat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU