10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLas Vegas - oraşul luminilor şi al cazinourilor

Las Vegas – oraşul luminilor şi al cazinourilor

Cel mai renumit oraş din lume pentru cazinouri şi jocuri de noroc, pentru lumini şi pentru freamătul său nocturn este, într-adevăr, Las Vegas.
 
Las Vegas este un oraş plin de strălucire, de „glamour“, cum s-ar spune în Nevada, unde lumina acestuia îţi ia ochii, iar iluminatul public este pe alocuri în plus. Normal că nu este aşa în tot oraşul.
The Strip, cum este cunoscut bulevardul principal din Las Vegas, infama arteră plină de hoteluri şi cazinouri din oraş, se scaldă într-o adevărată baie de lumină.
Clădirile sunt atât de puternic ornamentate cu becuri, ecrane gigant şi firme luminoase încât pe bulevardul principal şi pe alte patru – cinci străzi adiacente, iluminatul public chiar este o risipă de energie şi de bani. Tot oraşul este plin de lumini.
Nu există petic de pământ din Las Vegas care să nu fie iluminat pe timpul nopţii, de un sistem public foarte bine organizat şi atât de des, încât din avion se vede ca o perdea de lumină.

The Strip şi alte patru – cinci străzi merită vizitate

Las Vegasul de vizitat nu este foarte mare. După cum menţionam mai sus, The Strip şi alte patru – cinci străzi adiacente sunt cele care merită vizitate, în rest sunt doar sute de hectare de case, una după alta.
Cartiere rezidenţiale întinse şi vaste, grupuri de zeci de case, aşezate una lângă alta, sparte din când în când de câte un supermarket sau un loc de joacă, un părculeţ, sau vreo sală de jocuri mai mici.
Împrejurimile sunt cam aceleaşi oriunde te-ai duce în zonele rezidenţiale. Totul arată la fel, simetric aproape, diversitatea fiind cu greu observată.

„Hectare“ de aparate cu jocuri de noroc

Dacă veni vorba de săli de jocuri, hai să vorbim şi de cazinouri. Dacă ajungi la Las Vegas trebuie să intri într-un cazinou. Nu îţi face griji. Nu există taxe de intrare. Prima oară când ajungi într-un cazinou, mai ales în cele ale hotelurilor mai noi, te „izbeşte“ de o imagine pe care nu o vezi oriunde. Mii de metri pătraţi de aparate de sloturi, de poker, mese de poker, black jack, rulete, roata norocului şi o serie întreagă de aparate mecanice de jocuri, care toate îţi arată în dreptul jackpot-ului sume care îi încântă şi pe cei bogaţi nu doar pe cei care nu au bani.
Nu ştii la ce să joci prima oară. Sumele mari puse în joc te atrag la toate jocurile. Jocuri de care nu ai auzit, nu le-ai mai văzut. Cu mize mari, mize mici, pentru toate buzunarele. Bani să ai. Dar cum spuneam, imensitatea sălilor de jocuri este copleşitoare.

Viaţa stradală este încântătoare

Copleşitor este tot oraşul.  Mulţi vor spune că Las Vegas este un oraş plin de kitsch, de copii. Asta o vor spune cei care nu au fost la Las Vegas. Mai degrabă este un muzeu în aer liber, în care sunt expuse cele mai măreţe oraşe din întreaga lume. Un conglomerat de obiective turistice din toată lumea. Mulţi ar spune că prea multe copii pe metru pătrat. Dar să vezi, New Yorkul, Seattle, Parisul, Veneţia în acelaşi loc este uimitor. Uiţi de kitschuri. Nu ţi se mai par a fi aşa. Parcă eşti într-un film, într-un vis şi aştepţi să te trezeşti. Atât de frumos e. Mie nu-mi place America, dar îmi place Las Vegasul. Este de vizitat. Oamenii sunt foarte primitori.
E adevărat, Las Vegas este un oraş turistic, aşa că oamenii de aici au mai învăţat cum să-i facă pe străini să se întoarcă. Dar cu timpul, probabil, amabilitatea conjucturală a devenit naturală. Zâmbetele sunt pe bune. Zâmbetul se întinde pe toată faţa, nu doar în colţul gurii. Lumea e glumeaţă pe stradă, poate prea îndrăzneaţă. În alte ţări nu cred că există atâta dezinvoltură. Ce este minunat este că pe stradă nimeni parcă nu te vede, dar toţi ochii sunt asupra ta. Este foarte uşor să intri în vorbă cu cineva de pe stradă, fără să rişti să superi pe cineva.
Totuşi, Las Vegas este un oraş care se dezvoltă doar în jurul turismului. Într-adevăr, cazinourile sunt cele care aduc banii la bugetul statului, dar turiştii sunt cei care joacă, în oraşul „unde doar casa câştigă“.
Oraşul este foarte curat. Rar găseşti câte un petic de trotuar care este murdar sau cu gunoaie pe jos. Mici hârtiuţe sau ici colo câte un chiştoc aruncat, probabil tot de turişti.

Ai ce vedea şi în jurul oraşului

Dacă stai mai mult de trei zile în acest oraş ai şansa să vezi şi Marele Canion, The Hoover Dam, un baraj artificial măreţ, pe albia râului Colorado, în Canionul Negru.
Împrejurimile oraşului sunt sterpe, dar parcă rupte din altă lume. Munţi, câmpii lipsite aproape în totalitate de vegetaţie. Nu se vede verdeaţă. În oraş, verdeaţa este cea pusă de om, nimic de la natura care a fost parcă prea crudă cu Deşertul Nevada.
Dacă ai o zi pe care o poţi sacrifica, din Las Vegas poţi ajunge şi în Hollywood. Aflat la nici 370 de kilometri, Los Angeles este o ţintă accesibilă. Plus că de aici poţi vedea Oceanul Pacific în întreaga sa măreţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII