10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBeauceron, un câine loial

Beauceron, un câine loial

Beauceron sau ciobănescul de Beauce este o rasă veche franceză. Atleticul Beauceron dă impresia de putere, libertate de mişcare şi vioiciune, fără a fi greoi.

Această rasă este cunoscută de secole în Europa de Vest şi se consideră că strămoaşa sa a fost rasa Doberman. Beauceron are o istorie foarte veche, fiind menţionată într-un manuscris din 1578. Acest câine are un corp solid, rustic şi musculos. Înălţimea masculului este de 65-70 cm, iar a femelei – de 63-68 cm. Greutatea ideală este de aproximativ 30-35 kg. Are botul alungit, ochii nu foarte limpezi, de un maro intens, iar urechile ascuţite şi ridicate. Coada lăsată are forma unui cârlig către vârf.
Există două culori ale blănii: negru şi cafeniu, cu pete specifice: două romburi deasupra ochilor, cafeniu la baza buzei superioare şi a gâtului, două pete cafenii pe piept, cafeniu în partea inferioară a picioarelor şi o pată cafenie sub coadă. Cea de-a doua tipologie de culoare este arlechin, cu pete de gri, negre şi cafenii. Blana scurtă, rezistentă şi netedă are puf moale, dar şi unul dens. Stratul superior de păr este aspru, niciodată moale sau mătăsos. Acesta trebuie să asigure buna izolare termică a corpului. Blana acestui câine nu necesită chiar aşa de multă îngrijire. Un periaj ocazional, în special în perioada de năpârlire, este suficient.  Urechile sunt, în general, scurte, caz în care stau drepte. Urechile naturale sunt pe jumătate îndoite. Ochii sunt închişi la culoare, maronii, cu o expresie mândră şi serioasă.

Temperament

Câinii din această rasă sunt inteligenţi, atenţi, activi şi câteodată încăpăţânaţi. Beauceron este un câine curajos şi credicios. Fără frică, vigilent şi răbdător, câinii din această rasă sunt loiali stăpânului şi familiei lor şi îi apără cu îndârjire. Se înfurie uşor dacă sunt provocaţi de străini şi cei fricoşi nu pot sta prin preajma lor. Au o rezistenţă fizică mare şi sunt foarte atenţi.
Aceşti câini de cireadă se pot folosi la pază, ca ghid pentru nevăzători sau doar ca animale de companie, adaptându-se foarte bine traiului în apartament.
Beauceron are o aptitudine pentru dresaj şi este recunoscut pentru rapiditatea cu care înţelege şi execută poruncile stăpânului. Sunt paznici excelenţi, aspectul şi puterea lor impunând teamă şi respect. Beauceron este fericit atunci când se antrenează sau aleargă în spaţii deschise. Calm şi foarte loial, Beauceron este tot timpul dornic să-i facă pe plac stăpânului. Le place să ştie cine este şeful şi să-l urmeze pe acesta. În general, se poartă bine cu copiii, dacă sunt crescuţi alături de aceştia încă de mici, altfel, acest câine mare şi plin de energie poate fi copleşitor pentru un copil mic. Chiar şi un căţel de trei luni poate cântări până la 20 de kilograme. Beauceron poate fi foarte protectiv. Totuşi, dresajul ferm este absolut necesar. Beauceron acceptă comenzi din partea tuturor membrilor familiei, dacă este antrenat să facă acest lucru.
Această rasă este sociabilă cu câinii pe care îi cunoaşte, dar foarte posesivă şi nu tolerează intruşii. Aceşti câini nu trebuie să fie lăsaţi singuri pentru perioade mari de timp. Căţeii sunt foarte activi şi se maturizează mai greu, având nevoie de o socializare corespunzătoare şi fermă. Un Beauceron bine socializat se înţelege foarte bine cu copiii în circumstanţe normale, dar şi cu alţi câini sau animale. În general, se înţeleg bine şi cu pisicile dacă sunt obişnuiţi cu ele de la o vârstă fragedă.

Îngrijire şi antrenament

Beauceron este, în general, o rasă sănătoasă, puternică, având o speranţă de viaţă cuprinsă între 10 şi 12 ani. Ca orice altă rasă peste 20 kg, este predispusă la displazia şoldurilor.
Beauceron poate trăi foarte bine într-un apartament, dacă beneficiază de suficient antrenament. Dacă trăiesc în interior, sunt moderat de activi, fiindu-le mai bine în spaţii deschise.
Beauceron are nevoie de foarte multă atenţie şi exerciţiu. Această rasă are nevoie de lucruri care să-i ocupe timpul şi mult spaţiu în care să-şi consume energia. Nu sunt animale care să se mulţumească doar cu o plimbare în jurul blocului de trei ori pe zi.
O creştere consecventă şi afectuoasă, exerciţiile fizice şi un contact strâns cu stăpânul său sunt indispensabile pentru o dezvoltare echilibrată a unui tânăr Beauceron. Dacă îi sunt refuzate acestea, atunci el poate deveni nervos sau agresiv. Când este pui, lăsaţi-l să interacţioneze cu diferite persoane, animale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS