13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBucătăria de weekend

Bucătăria de weekend

Plăcintă de dovleac

Ingrediente: Pentru foaie: 700-800 g făină, 2 ouă, 1 praf de copt, 2 zahăr vanilinat, zeama de la 1/2 lămâie, 300 ml apă minerală, 200 ml ulei.
Pentru compoziţie: 1 dovleac (aproximativ 2 kg), 300 g zahăr, 150 g miez de nucă, 5 linguriţe scorţişoară, 2 pacheţele zahăr vanilinat, 50 ml ulei, 2 ouă, 2 linguri smântână.

Mod de preparare: Într-o cratiţă se pune apă minerală, uleiul, praful de copt stins cu zeamă de lămâie, ouăle, zahărul vanilinat, amestecându-se cu făina adăugată treptat până obţinem un aluat vârtos. Se acoperă aluatul cu un şervet şi se lasă la rece timp de 30 de minute.
Pentru compoziţie, curăţaţi dovleacul de coajă şi daţi-l pe răzătoare. Într-o tigaie mai mare sau într-o cratiţă puneţi uleiul la încins şi adăugaţi dovleacul pentru a-l căli. Când este călit dovleacul, adăugaţi zahărul vanilinat, scorţişoară şi zahărul, amestecându-le, apoi stingeţi focul şi lăsaţi la răcit.
Pe masă, presăraţi puţină făină, pentru a nu se lipi aluatul, luaţi din compoziţia de foaie jumătate şi cu ajutorul unui făcăleţ, întindeţi foaia cât să acopere suprafaţa tăvii, în care veţi face plăcinta. Ungeţi tava cu unt, apoi puneţi foaia, acoperind fundul tăvii, iar peste foaie puneţi compoziţia, întinsă uniform. Adăugaţi nuca peste compoziţie. Din cealaltă jumătate de aluat, întindeţi o altă foaie şi puneţi-o deasupra compoziţiei.
Separat, într-un castron se bat două ouă şi se amestecă cu smântână. Cu ajutorul unui cuţit crestaţi foaia de deasupra pentru a se pătrunde bine, peste care turnaţi amestecul de smântână şi ou. Se introduce tava în cuptorul încins şi se lasă la copt aproximativ 45 de minute până capătă o culoare aurie.

 

Pui cu măsline la cuptor

Ingrediente: 600 g carne de pui, 200 g măsline (nu foarte sărate), 3 căţei de usturoi, 2-3 linguri pastă de tomate sau suc de roşii (să acopere carnea), jumătate pahar de vin, 1 linguriţă de făină, ulei de măsline, sare, piper.

Mod de preparare:
Luaţi pieptul de pui, curăţaţi-l de piele (dacă este cazul), tăiaţi-l bucăţi şi puneţi-l într-o tigaie cu ulei de măsline pentru a-l rumeni. Între timp puneţi măslinele la fiert într-o crăticioară cu apă, cam 15 minute. După ce s-a rumenit, scoateţi puiul pe o farfurie şi scurgeţi cea mai mare parte din grăsime (eventual folosiţi un serveţel pentru a absorbi grăsimea).
Dizolvaţi linguriţa de făină în sucul de roşii, amestecând bine şi adăugând şi un pic de apă. Apoi puneţi bucăţile de pui într-o tavă pentru cuptor şi acoperiţi-le cu suc de roşii. Dacă mai trebuie, mai adăugaţi un pahar de apă. Puneţi şi măslinele scurse de apa în care au fiert, usturoiul mărunţit, puneţi sare şi piper după gust. Puneţi totul la cuptor cam 15 minute şi lăsaţi să se îngroaşe sosul, după care adăugaţi vinul şi lăsaţi să dea într-un clocot. Apoi stingeţi focul, tăiaţi o roşie felii şi adăugaţi-le în părţile laterale ale tăvii (mai mult pentru aspectul final). Se poate servi cu orez sau cu piure de cartofi. La final, presăraţi pătrunjel verde tocat mărunt sau mărar, sau pe amândouă.
www.ghid-culinar.ro
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU