17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinZece locuri unde poţi experimenta viaţa subterană

Zece locuri unde poţi experimenta viaţa subterană

Unii oameni sunt nevoiţi să lucreze în subteran pentru a-şi câştiga traiul, iar alţii vor să viziteze astfel de locuri şi să experimenteze diverse lucruri în aceste zone. De aceea, pentru cei care vor să experimenteze ce înseamnă viaţa subterană, lonelyplanet.com a realizat un top al celor mai interesante locuri din lume.

Turcia – Oraşele subterane din Cappadocia
Poţi să guşti din adevăratul stil de viaţă troglodit în misterioasele oraşe din subteran din Cappadocia. Cele mai cunoscute zone sunt Kaymaklý, Derinkuyu şi Özlüce, deşi sunt mult mai multe încă neexcavate.
Aceste oraşe datează din secolul VII î.Hr. sau mai devreme. Oraşele au fost forturi în cazul în care oamenii ar putea scăpa de invadatori şi puteau să trăiască chiar până la şase luni în subteran.
Dacă ajungi acolo, te vei regăsi într-un vast şi complex labirint de camere şi tuneluri amplasate pe câteva niveluri. Semne de viaţă se găsesc peste tot: borcane de depozitare, bucătării înnegrite de fum, grajduri – şi găuri în plafoane prin care uleiul fierbinte ar putea fi turnat pe inamic.

Filipine – Peşterile îngropate

Peşterile Sumaging reprezintă o aventură inedită şi garantat vor scoate Indiana Jones din tine.
Drumul te conduce prin crăpături înguste, prin vad, prin apă şi escaladarea laturilor de ravene adânci, şi în unele secţiuni descoperi suprafeţe calcaroase netede care sunt alunecoase, de aceea trebuie să mergi desculţ.
Ghizii luminează drumul (şi formaţiuni uimitoare de calciu) cu felinare cu gaz. Aceste peşteri se conectează la Peştera îngropată Lumiang, care este fascinantă pentru colecţia stranie de sicrie din lemn vechi de secole. Dar mai puteţi vedea sicrie care atârnă în faţa stâncilor.

Franţa – Grota Font De Gaume
Valea Vézčre din Franţa este presărată cu artă preistorică rock, dar această peşteră este fără îndoială cea mai bună dintre toate, deoarece conţine una dintre cele mai uluitoare colecţii de picturi încă deschisă pentru public. Poţi să vezi aici 230 de figuri de mamuţi, bizoni, cai, peşti, reni şi urşi şi este de mirare faptul că peştera-locuinţă a apărut în urmă cu 14.000 de ani.
Multe dintre animale, sculptate în piatră sau delicat marcate cu pigmenţi de roşu şi negru, sunt capturate în mişcare extrem de realist.

Noua Zeelandă – Blackwater rafting în Waitomo
Imaginează-ţi că sari cu spatele într-o cascadă în întuneric şi să simţi şocul când te loveşti de apa rece, şi apoi să fotografiezi prin tuneluri şi caverne, să te loveşti uşor de pereţi de stâncă şi brusc intri într-o zonă unde apar puncte de lumină de culoare albăstruie, unde mai vezi şi licurici în peşterile din Waitomo. Mergând pe râul subteran cu un costum special pentru rafting şi un tub interior de plută este o experienţă magică (dar foarte rece) a blackwater rafting. Pentru cei care iubesc într-adevăr aventura, se poate face alpinism subteran şi abseling, de asemenea.

Laos – Peşterile Pathet Lao
Peşterile sunt nişte locuri ideale pentru a te ascunde pe timp de război. În 1964, în Pathet Lao, o organizaţie fruntaşă comunistă şi-a mutat sediul într-o serie de peşteri de lângă Vieng Xai. Situat în interiorul unei văi înguste şi impresionant de abrupte, a fost practic inatacabil. Şase dintre aceste peşteri pot fi vizitate: înăuntru sunt camera pentru întâlniri formale, birouri guvernamentale, pieţe, temple, tipografii, spitale, barăci pentru armată şi mai multe. Pereţi din lemn, precum şi formaţiuni naturale, împărţiţi în caverne diferite, încă decorate cu imagini ale lui Lenin şi Che Guevara, şi faţade incongruente pentru casă şi grădini sunt construite pe partea din faţă a peşterilor.

Africa de Sud – Minele Crown Shaft 14
Africa de Sud deţine cele mai adânci zone subterane, la o adâncime de 226 m se află o mină de aur la Johannesburg, cunoscută sub numele de Shaft 14. Aceasta este doar una dintre cele mai adânci mine din această regiune şi, în ciuda faptului că este situată
într-un parc cu temă kitsch, acesta îţi oferă o licărire din viaţa autentică minieră istovitoare. Când mina a fost deschisă în 1897, exista numai lumina lumânărilor, o temperatură de 40 de grade Celsius, zgomote foarte puternice de la burghie şi gaze periculoase – împreună cu salarii mizerabile.

Belize – Canoe în peştera Barton Creek  

Unii spun că sistemele complicate din peştera din Belize oferă cea mai bună speologie din lume. Pentru vechii mayaşi, peşterile erau intrarea în lumea subterană, unde zeii au locuit şi au acceptat sacrificii. Una dintre cele mai interesante peşteri pentru a explora este Barton Creek, pe care o traversezi cu o canoe. Vei vâsli şi înota printre fragmente de obiecte şi cranii umane. În timp ce se dezvăluie formaţiuni calcaroase înfricoşătoare şi lilieci ce zboară deasupra capului tău, vei vedea de ce anticii o denumeau Locul Fricii.
Australia de Sud – Dormi în „dugouts“-urile din Coober Pedy
Numele oraşului Aboriginal înseamnă „gaura omului alb în pământ“ şi descrie acest oraş destul de bine. Precum minele, multe dintre case, hoteluri, biserica, magazine şi muzee sunt subterane „dugouts“, locuri unde se adăpostesc oamenii de condiţiile climatice extreme din Australia, deoarece temperaturile din timpul zilei de vară pot urca până la peste 50°C, iar nopţile de iarnă sunt foarte friguroase. Cu peisajul uscat, praf foarte mult, nu s-ar descrie acest oraş  ca unul atractiv, dar merită să stai prin zonă o perioadă pentru a auzi aici poveştile despre averile făcute şi pierdute din minerit.

Catacombele din Paris
În scopul de a rezolva problema cimitirelor din Paris, în 1785 oasele îngropate au fost exhumate şi au fost mutate în tunelurile de cariere dezafectate, la 20 m sub străzile oraşului. Această procedură a continuat timp de aproximativ o sută de ani şi 300 km de tuneluri sunt căptuşite cu stive aproape artistic aranjate de cranii, tibii şi femururi.
În doi kilometri deschişi pentru public, se estimează că sunt osemintele a şase milioane de indivizi. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tunelurile au fost folosite ca sediu de rezistenţă. Iar astăzi sunt un punct de atracţie macabru.

Tunisia – Sidi Driss Hotel
Dacă v-aţi dorit vreodată să puneţi piciorul pe planeta Tatooine, satul Matmata, în Tunisia, în Sahara, aţi putea fi mai aproape decât vă puteţi imagina. Locuinţele subterane aici sunt construite în jurul unei curţi scufundate adânc cu camere ce ies de pe laturi, ceea ce înseamnă că rămân la temperaturi confortabile tot timpul anului.
Dar hotelul Sidi Driss a adăugat un punct de atracţie important pentru împătimiţii de film: hotelul a fost folosit ca platou de filmare pentru casa unchiului Owen şi a mătuşii Beru din filmele Star Wars, devenind astfel un loc unde poţi să stai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU