13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSeducţia culorilor din farfurie

Seducţia culorilor din farfurie

Atunci când încercăm să ne alimentăm în cel mai sănătos mod posibil, avem tendinţa să ne concentrăm mai ales pe nivelul de vitamine, săruri minerale, aminoacizi, neglijând puterea terapeutică a culorilor alimentelor servite.

Care dintre noi nu s-a simţit vreodată „sedus“ de culoarea unui aliment, de prospeţimea luminoasă a roşului unui pepene, de verdele unei salate sau de albul unei bucăţi de brânză. Aceste culori ne trezesc cele mai fierbinţi fantezii gastronomice, ne stimulează să alegem o anumită hrană, iar motivele sunt simple: culorile alimentelor influenţează în mod pozitiv energia noastră vitală. Fiecare aliment are valenţa sa cromatică specifică, aceasta acţionând direct asupra nivelurilor noastre de energie, furnizând nu doar principiile nutritive necesare organelor corespondente, ci influenţându-ne şi psihicul. De exemplu, atunci când suntem obosiţi, fără energie, ne simţim atraşi instinctiv de alimentele de culoare portocalie şi galbenă. Când simţim nevoia să ne detoxifiem organismul sau când avem carenţe de minerale, ne simţim atraşi de alimentele de culoare verde. Atunci când creierul şi sistemul nostru nervos au nevoie să fie „hrănite“, avem tendinţa să consumăm alimente de culoare închisă, de la albastru şi până la violet. Însă atenţie, culoarea alimentelor este dată de anumite substanţe care au funcţii particulare în organismul nostru. Ca atare, nu este vorba doar de percepţie senzorială, ci de exemplu pentru mâncarea de culoare roşie, şi de asimilarea de licopen şi antociani, pigmenţi care facilitează drenajul lichidelor şi fortifică venele şi arterele.

Energii colorate

Mâncărurile galbene, precum lămâia, pepenele galben, ananasul, porumbul, bananele, uleiurile vegetale sunt destinate dezintoxicării ficatului şi a colecitului, şi, în concluzie, şi detoxifierii organismului în general. În plus, aceste alimente întreţin eficienţa sistemului digestiv. De mare importanţă este şi energia roşie, datorată unor alimente precum roşiile, căpşunele, cireşele, pepenele roşu, merele, ardeiul etc.
Fructele şi legumele de culoare roşie conţin licopen, substanţă care reduce riscul apariţiei unor forme de cancer, precum şi antociani, substanţă menită să menţină vasele sangvine în formă. Alimentele portocalii, precum mandarinele, caisele, mango, papaya, piersicile, morcovii, dovlecii sunt bogate în enzime care favorizează digestia, şi în vitamine, care protejează sistemul imunitar. Vegetalele care au culoarea albastră sau violet, precum vinetele, prunele, murele, afinele, strugurii sau sfecla conţin substanţe care ajută memoria, susţin buna funcţionare a tractului urinar şi sunt o armă eficientă împotriva bolilor cronice. Energia verde este indusă de alimente precum merele, perele, prunele, strugurii, kiwi, avocado, lămâile (verzi), prazul, dovleceii, ţelina, bamele, varza, broccoli, spanacul, mazărea şi ardeii verzi. Acestea conţin luteină şi indolii şi au un rol benefic asupra danturii, a vederii sau a oaselor. De asemenea, ele ajută la reducerea riscului de apariţie a cancerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS