12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBoiaua, un condiment special

Boiaua, un condiment special

Boiaua este unul dintre puţinele condimente care încă îşi găsesc locul în gastronomia românească, în ciuda tendinţei actuale a bucătarilor şi gospodinelor de a da savoare mâncărurilor cu ajutorul mirodeniilor exotice „de import“.

Boiaua dulce, pe care cei mai mulţi dintre noi o folosesc la gătit, se prepară din ardei gras roşu, care este uscat şi apoi măcinat sub formă de pulbere. Ardeii folosiţi pentru prepararea acestui condiment sunt însă dintr-o specie mai dulce decât ardeiul gras obişnuit. Pe de altă parte, boiaua iute se prepară dintr-o combinaţie de ardei gras roşu şi ardei iute (tot roşu). Poate că nu ştiaţi, însă ardeii folosiţi pentru prepararea condimentului nu sunt altceva decât ardei verzi sau galbeni, care însă au fost lăsaţi să se coacă în întregime, de aici şi culoarea lor. Explicaţia pentru acest fenomen este faptul că, dacă este lăsat mai mult în răsad, ardeiul gras îşi pierde culoarea verde, din cauza descompunerii clorofilei, şi devine galben, portocaliu sau roşu, nuanţa depinzând de perioada de timp în care este lăsat să se coacă. În timpul procesului de coacere, conţinutul de zahăr din ardei creşte, iar legumele capătă un gust mai puţin înţepător şi mai dulceag.
În afară de boiaua dulce, care se foloseşte pentru a da mâncărurilor un gust special şi o culoare frumoasă, mai există şi alte feluri de boia, care se diferenţiază prin culoare, gust şi iuţeală. Culoarea condimentului variază de la portocaliu la roşu intens şi până la maro deschis, iar gustul poate fi dulce, iute, condimentat şi chiar poate avea un iz de afumat, în funcţie de ardeii folosiţi ca materie primă.
Deşi nu este la fel de iute ca praful de piper cayenne sau ca pudra de chilli, dacă este folosită în timpul preparării la cald a mâncărurilor, boiaua iute conferă un gust plăcut şi condimentat deosebit. Mulţi bucătari folosesc boiaua în prepararea supelor, a tocăniţelor şi a sosurilor, cantitatea fiind, de fapt, secretul gustului. De asemenea, boiaua – fie dulce, fie iute – este un condiment ideal pentru prepararea cărnurilor atunci când acestea sunt afumate, dar şi când sunt gătite, în acest al doilea caz fiind indicat ca preparatele să fie gătite la foc mic, pentru ca boiaua să îşi poată elibera întreaga aromă.

File din istorie

Despre boia se spune că provine din Indiile de Vest şi din America de Sud şi că a ajuns în gastronomia maghiară în secolul al 17-lea. Fiind patria europeană a acestui condiment, Ungaria este cunoscută în întreaga lume atât pentru soiurile de boia pe care le produce, cât şi pentru preparatele gătite cu ajutorul acestui condiment. Maghiarii se laudă că în ţara lor se produc opt tipuri diferite de boia, dulce şi iute, care se diferenţiază între ele prin culoare, aromă şi gust. În ţara noastră, secretul preparării acestui condiment a ajuns foarte uşor în Transilvania, de unde s-a răspândit încet-încet şi în restul teritoriului şi, cu toate că la noi tradiţia de a folosi boiaua la gătit nu este atât de veche ca în Ungaria, ne putem mândri şi noi cu faptul că preparăm o boia gustoasă şi de foarte bună calitate.

Beneficiile condimentului

Ardeiul gras folosit pentru a prepara boia este foarte bogat în substanţe nutritive, dintre care menţinonăm vitamina C, betacarotenul, acidul folic, licopenul şi mulţi antioxidanţi. Potrivit nutriţioniştilor, ardeiul gras roşu are un conţinut nutritiv mai mare decât cel verde, iar ardeiul iute este benefic pentru sănătate, graţie conţinutului de capsaicină – un antioxidant care protejează ADN-ul faţă de factorii cancerigeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS