21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Secretele lui Madoff
Sheryl Weinstein
Pandora M, Grupul Editorial TREI, 2010

Mai tot românul care a citit un ziar a aflat de păţaniile a mii de investitori americani şi din întreaga lume furaţi de Bernard Madoff, şeful Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, un fond de investiţii cu sediul pe Wall Street. Madoff a escrocat mii de investitori de diferite calibre, în cadrul unei ample operaţiuni cunoscută sub clasica denumire de „schema Ponzi“. Aceasta presupune returnarea de profituri exagerate investitorilor, fără nici o bază reală. Pentru români, schema poate fi explicată apelând liniştiţi la dicţionarul autohton în materie: „afacerea FNI“, dar şi mai vechiul „Caritas“.
În martie 2009, Madoff a pledat vinovat în faţa unui tribunal federal american recunoscând 11 delicte grave. Suma totală escrocată de acest geniu financiar al răului se ridică la 65 de miliarde de dolari. Evreu american, Madoff are rădăcini de familie inclusiv în România, dar şi în Polonia şi Austria. O fi ceva în ţările astea. El a înfiinţat firma în anii ‘60 şi a devenit cunoscut prin ingeniozitatea afacerilor sale. O perioadă a fost chiar preşedinte (neexecutiv) al NASDAQ.
În prezent, ispăşeşte o detenţie de 150 de ani în închisoarea federală Butner din Carolina de Nord. În ciuda faptului că a recunoscut frauda masivă, Madoff le-a transmis din închisoare celor păgubiţi că se simte ulcerat pentru nerecunoştinţa lor! Madoff i-a criticat pe cei lezaţi, spunându-le că el a primit o asemenea pedeapsă doar pentru ca ei să profite timp de 20 de ani, cu conturile doldora de bani necuveniţi.
Sheryl Weinstein este o fostă directoare financiară a Fundaţiei Hadassah, o organizaţie nonprofit cu 350.000 de membre. Scopul fundaţiei este să facă acte caritabile, dar şi lobby pentru Israel. Din această importantă postură, ea a ajuns să-l cunoască pe „Bernie“ Madoff, un bărbat puternic, abil, sforar de mare clasă, care avea să-i schimbe viaţa. Ambiţioasă şi inteligentă, Weinstein l-a cunoscut pe Madoff atunci când un misterios filantrop parizian a donat oganizaţiei Hadassah 7 milioane de euro cu indicaţia de a-i investi la fondul condus de viitorul puşcăriaş.
„Secretele lui Madddof“ reprezintă mărturia, uşor patetică, a unei femei de afaceri care s-a îndrăgostit de Maddof, a investit banii fundaţiei şi ai familiei şi a fost ruinată. Povestea ei este un memento al unei vieţi în care dragostea şi banii se împletesc nu tocmai fericit pentru a contura tiparul acelui mod de viaţă american de care atâţia dintre locuitorii lumii se simt atraşi. Nu întotdeauna ceea ce este strălucitor este şi adevărat, însă. Este o poveste care se citeşte uşor, o mărturie a vinovăţiei şi a răscumpărării faţă de cei care au fost înşelaţi într-un joc piramidal menit să aducă bani şi… fericire, un avertisment, însă, pentru cei care pun lăcomia mai presus de omenie. Nu toate afacerile se termină bine, nu întotdeauna banii aduc fericirea, deşi Bill Gates ne-ar putea contrazice surâzător: „În tinereţe, credeam că banii aduc fericirea. Nu m-am înşelat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS