21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDiete fără idei preconcepute

Diete fără idei preconcepute

Credeţi că ştiţi totul despre complicatul proces al pierderii în greutate? Mai gândiţi-vă, pentru că este posibil să fi căzut deja în capcana anumitor idei preconcepute, care nu sunt altceva decât mituri. Iată câteva dintre acestea.

De foarte multe ori se întâmplă să nu ştim adevărul despre anumite lucruri, iar această teorie este valabilă şi în ceea ce priveşte demersurile şi eforturile făcute pentru a scădea în greutate. Există mulţi aşa-zişi specialişti care apar la televizor şi îşi promovează ideile, care de cele mai multe ori se bat cap în cap cu ale altor persoane, ce fac parte din aceeaşi comunitate de experţi. Se poate spune că un adevăr asupra căruia toţi specialiştii au căzut de acord este faptul că succesul dietei depinde de fiecare în parte şi că aceeaşi dietă poate avea efecte diferite la persoane diverse. Vă prezentăm câteva teorii care probabil v-au trecut pe la ureche, dar pe care ar fi bine să nu le credeţi şi nici să nu le respectaţi.

Carbohidraţii sunt duşmanii siluetei

Nu este chiar aşa. Adevărul este că modalitatea cea mai bună de a slăbi este să acumulaţi mai puţine calorii, bucurându-vă totodată de o dietă plină de elemente nutritive şi care include o gamă largă de alimente. Nici una dintre grupele de alimente nu trebuie eliminată din dietă atunci când vreţi să vă menţineţi silueta, însă condiţia este să vă supravegheaţi strict aportul de calorii. Cu toate că este un lucru bun să consumaţi carbohidraţi rafinaţi cât mai rar posibil, alimentele precum pâinea, orezul, pastele, cerealele şi fructele pot face parte din dieta dumneavoastră fără nici o problemă, căci nu strică echilibrul acesteia. Altă recomandare ar fi să optaţi pentru alimente care conţin carbohidraţi complecşi, de exemplu cerealele integrale şi fasolea, în defavoarea alimentelor supraprocesate, cum este pâinea albă.

Rezultatul dietei depinde de moştenirea genetică

Cu toate că foarte multe studii au arătat faptul că rudele „de sânge“ au conformaţii similare, acest lucru nu înseamnă că dacă părinţii sau bunicii dumneavoastră sunt obezi, soarta dumneavoastră este şi ea pecetluită. Persoanele care au în familie cazuri de obezitate sunt într-adevăr mai predispuse la îngrăşare decât cele cu rude slăbuţe, dar nu se poate spune că adoptarea unei diete echilibrate şi practicarea sportului nu sunt eficiente pentru controlarea greutăţii. Factorii care influenţează, într-adevăr, procesul de menţinere a siluetei sunt aportul de calorii şi numărul de exerciţii fizice practicate, deci nu folosiţi moştenirea genetică drept scuză pentru a nu vă ţine greutatea sub control.

Alternarea perioadelor de regim este benefică

Nu este nici un pericol să încercaţi mai multe diete înainte de a găsi regimul alimentar care vi se potriveşte. Cu toate acestea, regimurile de tip yo-yo – adică alternarea perioadelor în care slăbiţi cu perioade în care puneţi la loc kilogramele pierdute – nu sunt deloc indicate. Acest tip de dietă poate genera probleme de sănătate care vă pot afecta şi fizic, şi psihic. De asemenea, evitaţi aşa-numitele diete rapide, adică cele în urma cărora slăbiţi foarte mult şi foarte rapid. Optaţi în schimb pentru regimuri alimentare care să vă asigure pierderea în greutate treptată şi pe o perioadă de timp mai lungă. Astfel, vă veţi ţine sub control şi silueta, dar şi sănătatea.

Grăsimile trebuie evitate

Adevărul este că unele tipuri de grăsimi vă pot ajuta în eforturile de a slăbi. Consumul excesiv de grăsimi este asociat cu riscul apariţiei anumitor boli, însă alimentaţia trebuie să conţină puţină grăsime, întrucât aceasta ajută organismul să absoarbă substanţele nutritive şi să menţină starea de saturaţie – graţie căreia veţi mânca mai puţin. Grăsimile care provin din uleiuri vegetale şi grăsimile saturate trebuie evitate, însă grăsimile nesaturate sunt benefice. Prin urmare, consumaţi cu moderaţie peşte, alune şi ulei de măsline pentru a obţine grăsimile nesaturate de care aveţi nevoie şi pentru a putea câştiga lupta împotriva kilogramelor.

Dacă săriţi peste mese consumaţi mai puţine calorii

De fapt şi de drept, obiceiul de a sări peste mese poate chiar promova îngrăşarea, întrucât încetineşte metabolismul. Studii recente au arătat că persoanele care nu mănâncă cele trei mese recomandate zilnic au un gabarit mai mare decât cele care respectă aceste mese. Explicaţia ar fi că aceia care sar peste micul dejun sau peste prânz au tendinţa de a compensa această „pierdere“ mâncând mai mult la cină. Prin urmare, în loc să alegeţi să luaţi doar o masă sau două pe zi, mâncaţi de trei ori, dar reduceţi porţiile şi încercaţi să echilibraţi cantitatea de proteine, vitamine şi minerale pe care pe care o conţine mâncarea servită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU