12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMizaţi pe fructe şi legume congelate

Mizaţi pe fructe şi legume congelate

Există convingerea bine înrădăcinată că porţia zilnică de vitamine şi minerale naturale din alimentaţie trebuie să fie acumulată din fructe şi legume proaspete, însă realitatea este că şi cele congelate sau conservate au acelaşi aport de vitamine. Mai mult, în anumite cazuri, fructele şi legumele congelate au mai multe beneficii decât cele proaspete.

Când vine vorba de a cumpăra fructe şi legume congelate, se poate spune că există mai multe părţi bune decât rele pentru această alegere. Principalul obstacol în calea acestei opţiuni este faptul că multe gospodine îşi fac probleme că fructele şi legumele congelate îşi pierd din elementele nutritive în timpul procesării, lucru care este însă complet neadevărat. Dacă vă număraţi printre sceptici, este bine să ştiţi că, în cazul congelării crudităţilor, procesarea acestora se desfăşoară suficient de repede încât întreg conţinutul de vitamine, fibre şi minerale să fie păstrat. În afară de faptul că sunt cel puţin la fel de sănătoase ca şi cele proaspete, fructele şi legumele congelate prezintă şi avantajul că le putem savura şi în afara sezonului în care ele se coc. Astfel, ne bucurăm de fructe şi legume exotice, care cresc în alte ţări, cu alte tipuri de climă. Iată însă şi alte câteva motive pentru care fructele şi legumele congelate par să fie de preferat în faţa celor crude.

Viaţă mai lungă

Foarte mulţi oameni, în special aceia care locuiesc singuri, au dificultăţi în a ţine pasul cu achiziţionarea de fructe şi legume proaspete, pentru că nu au mereu timp să meargă săptămânal la piaţă pentru a cumpăra ceea ce au nevoie. Când se întâmplă „minunea“, de foarte multe ori respectivele crudităţi se strică înainte de a putea fi utilizate la gătit sau consumate ca atare. De cealaltă parte, fructele şi legumele congelate au o bilă albă. Odată cumpărate şi păstrate în congelator, acestea durează cu mult mai mult (termenul de valabilitate este mai mult decât rezonabil) şi, în plus, datorită varietăţii existente pe piaţă, nu este nevoie să vă faceţi griji că trebuie înlocuite la fiecare câteva zile.

Valoare nutritivă ridicată

Se spune că fructele şi legumele sunt extrem de sănătoase, însă condiţia esenţială este ca acestea să fie cu adevărat proaspete. Există însă riscul ca fructele şi legumele pe care le cumpăraţi din piaţă să nu fie chiar proaspete. Din momentul în care au fost culese, ele îşi pierd din prospeţime, iar nivelul acesteia scade cu fiecare minut care trece. După ce sunt culese, ele trebuie să fie transportate, depozitate în magazine sau pe tarabă, apoi cumpărate şi transportate la dumneavoastră acasă, iar până în secunda în care ajung în frigiderul sau cămara dumneavoastră ele şi-au pierdut cel puţin 50% din prospeţime. Fructele şi legumele congelate însă sunt în general culese şi procesate în aceeaşi zi, prin urmare, ingredientele nutritive se păstrează nealterate, motiv pentru care aceste fructe şi legume sunt mai gustoase.

Economie de timp

Aşa cum ştie orice gospodină, cea mai mare parte a timpului alocat gătitului este ocupată cu pregătirea legumelor. Spălarea, curăţarea de coajă, scoaterea seminţelor şi tăierea sau tocarea legumelor vă răpesc din timpul preţios, care pare să nu mai ajungă nimănui. Dacă optaţi pentru legume congelate, toate aceste operaţiuni vor fi fost deja făcute pentru dumneavoastră şi nu veţi mai avea altceva de făcut decât să le preparaţi după bunul-plac. Astfel, după ce aţi decongelat legumele, preparaţi-le ca şi când ar fi fost pregătite de mâna dumneavoastră şi veţi vedea că o masă cu mâncăruri sănătoase şi delicioase poate fi pregătită şi în doar câteva minute.

Fructele şi legumele congelate sunt mai rentabile

Se poate spune că legumele şi fructele congelate sunt rentabile din toate punctele de vedere. În primul rând din perspectivă financiară, pentru că o pungă cu astfel de produse este mai ieftină decât fructele sau legumele proaspete, în special în sezonul rece, când cele mai multe sunt importate. În al doilea rând, aşa cum am precizat anterior, specialiştii susţin că fructele şi legumele congelate au o valoare nutritivă mai mare decât cele proaspete, deci aduc mai multe beneficii pentru sănătate. În al treilea rând, dar nu în cele din urmă, există o gamă foarte largă de fructe şi legume congelate, din care puteţi alege după pofta inimii. În pungile cu legume congelate puteţi găsi morcovi, fasole verde, mazăre, ceapă, ardei, spanac, broccoli, varză de Bruxelles şi multe altele – fie un singur sortiment, fie amestecuri, pe care le puteţi folosi ca bază de mâncare. În ceea ce priveşte fructele congelate, acestea vă garantează că puteţi mânca zmeură, căpşune, afine, piersici, caise şi alte fructe de vară chiar şi în toiul iernii, fără să plătiţi sume exagerate pentru acestea.

Congelarea legumelor acasă

Cea mai bună metodă de a beneficia de substanţele nutritive din fructe sau legume pe timpul iernii sau în perioadele când cele proaspete nu prea se găsese este să consumaţi alimente congelate. Cu toate că şi cele care se comercializează în marile magazine sunt foarte bune şi nu prezintă nici un risc pentru sănătate, este şi mai bine să consumaţi fructe şi legume congelate chiar de dumneavoastră, acasă. Cu toate că procesul de îngheţare pe care îl puteţi practica la domiciliu este complet diferit de procesul industrial de congelare, alimentele sunt la fel de sănătoase şi nu îşi pierd elementele nutritive. Atunci când vă pregătiţi pentru iarnă şi optaţi pentru congelarea fructelor şi legumelor trebuie în primul rând să folosiţi produse cât mai proaspete, pe care să le puneţi la îngheţat cât mai repede după ce le-aţi cumpărat. Spălaţi fructele sau legumele cât mai bine şi lăsaţi-le un timp la uscat – nu este indicat să le puneţi ude la congelat. În plus, se recomandă să eliminaţi părţile stricate sau bătute şi să le tăiaţi în bucăţi de dimensiuni egale. Atunci când puneţi alimentele în recipiente sau pungi de plastic, acestea nu trebuie umplute de tot, ci trebuie lăsat puţin spaţiu, pentru ca fructele şi legumele să „se aşeze“. Înainte de a pune recipientele în lada frigorifică, aveţi grijă să ataşaţi o etichetă pe care să menţionaţi conţinutul şi data la care punga respectivă a fost pusă la congelat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU