10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎntrebări fără răspuns

Întrebări fără răspuns

„Care este sensul vieţii?“, „Există oare Dumnezeu?“ sau „Tony Soprano a murit?“ sunt doar câteva dintre întrebările care „bântuie“ omenirea şi la care internetul încearcă, în sfârşit să ofere un răspuns, informează cotidianul italian Corriere della Sera.

Oamenii au fost mereu curioşi să afle răspunsul la o serie de întrebări, indiferent dacă a fost vorba de filosoficele „Oare Dumnezeu există?“, „Care este sensul vieţii?“ sau mai pragmaticele „Tony Soprano a murit?“. De altfel, o mare parte din viaţa noastră cotidiană constă în nevoia de informaţii şi o nevoie imperioasă de a primi răspunsuri. Acum, datorită internetului, avem la dispoziţie cea mai mare bază de date de pe planetă. Un răspuns dintr-o mie putem găsi „navigând“ pe portalele de căutări sau „frunzărind“ paginile enciclopediei on line Wikipedia. Însă, există întrebări la care este dificil de găsit un răspuns. Portalul Ask Jeeves răspunde lunar la aproape 16 milioane de întrebări şi pentru a marca zece ani de la apariţie a publicat cele zece întrebări la care este cel mai dificil de găsit un răspuns, cerându-le totuşi utilizatorilor să încerce să dea o soluţie.

Un miliard de întrebări

Portalul Ask Jeeves ştie tot sau cel puţin ştie unde să găsească răspunsurile pe internet, punând la dispoziţie pagini pertinente din enciclopedie, almanahuri sau bănci de date. „Câte ţări există?“, de exemplu, sau „Care dintre acestea este cea mai bogată?“. În doar câteva secunde, cu un click, putem să aflăm cum este vremea mâine sau care este diferenţa între echinocţiu şi solstiţiu. Ask Jeeves, care poartă numele imperturbabilului majordom din serialul umoristic al lui Pelham Grenville Woodehouse, a controlat 1,1 miliarde de căutări efectuate pe site de la lansarea sa în Marea Britanie, din 2000. Cu toate acestea, şi pentru bibliotecile virtuale există o serie de întrebări la care este imposibil de găsit un răspuns, iar de data aceasta „bibliotecarul“ este cel care cere ajutorul internauţilor să găsească un răspuns la cele „10 întrebări imposibile“. Bazându-şi sinteza pe cele 16 milioane de întrebări primite în fiecare lună, Ask Jeeves a stabilit că nelămurirea cea mai presantă a utilizatorilor este „Care-i sensul vieţii?“, care a fost adresată mai des decât „Există Dumnezeu?“.

Sensul vieţii

Aceste întrebări „imposibile“ sunt mereu aceleaşi: filosofice, existenţiale şi morale, altfel spus, legate de viaţă şi moarte, extratereştri şi fericire. Nu lipsesc însă temele mai uşoare. Astfel, întâlnim şi „dileme“ precum „Blondele chiar se distrează mai bine?“ şi „Care este cea mai eficientă metodă de slăbit?“. „Există viaţă în spaţiu?“, „Cine este cea mai faimoasă persoană din lume?“, „Ce este dragostea?“ şi „Care e secretul fericirii?“. În plus, utilizatorii vor să ştie care a fost soarta mafiotului Tony Soprano în cel de-al 86-lea şi ultimul episod din celebrul serial TV. La aceste întrebări au fost propuse sute de răspunsuri, deseori destul de individualiste, aproximative şi ca atare fără caracter definitiv. Cu toate acestea, la întrebarea fundamentală „Care este sensul vieţii?“, grupul de comedianţi de la Monty Python’s a încercat să ofere un răspuns în filmul cu acelaşi nume din 1983. La fel ca şi celebrul scriitor Douglas Adams în romanul său SF, bestsellerul „Ghidul autostopistului galactic“. Clasamentul a fost întocmit pe baza a peste un miliard de întrebări, a explicat, pentru The Telegraph, Nadia Kelly, reprezentant al motorului de căutare botezat după celebrul valet din romanele britanicului P.G. Wodehouse.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII