În lumea culorilor zugrăvite pe pânzăÎşi aduc poveştile, trăirile zugrăvite pe pânză, într-o expoziţie de grup. Se dezvăluie publicului pentru a-i bucura sufletul, dar şi pentru a primi în dar recunoştinţă şi a trăi sentimentul suprem, satisfacţia.

Galeriile Arta au găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, o nouă prezentare de pictură, o expoziţie colectivă care adună tablouri purtând semnătura tinerilor artişti Alexandru Dina, Gheorghe Voica şi Cătălin Alexi. Am acceptat invitaţia lor şi am călătorit în lumea culorilor zugrăvite pe pânză. Un joc fascinant de forme şi nuanţe care te conduceau spre o lume impresionantă, un univers care li s-a deschis artiştilor de astăzi cu mult timp în urmă. Să tot fi fost pe vremea copilăriei, atunci când culorile te vrăjesc şi te prind în jocul lor ameţitor şi când părinţii se uită fascinaţi la coala aceea de hârtie pe care mânuţa de copil face forme interesante.

O poveste în nuanţe vesele

De aici încolo, lucrurile încep să prindă contur, căci micuţii paşi sunt conduşi spre locul fascinant al misterelor ce se ascund în spatele tablourilor care astăzi vin să cucerească într-o expoziţie. Aceasta este şi povestea artistului Alexandru Dina. Gustul pentru artă i-a fost insuflat în familie, majoritatea membrilor ei activând în domeniul artelor plastice şi muzicii. Înconjurat de frumos, copilul de atunci a descoperit fascinaţia culorilor şi a formelor aşternute la început pe hârtie şi mai apoi pe pânză.

„Primul şevalet şi prima trusă mi-au fost oferite de mătuşa mea, care la acea vreme era muzeograf la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. Îmi aduc aminte că şevaletul îl făcuse bunicul meu pentru ea în anii liceului şi era «mâzgălit» de diferite culori. Faptul că era vechi a născut în sufletul meu pofta de experienţe noi. Mirosul culorii mă fascina de pe atunci“, povesteşte Alexandru Dina. Povestea sa a curs lin în nuanţe vesele, pe pânzele ocrotite de şevaletul bunicului.

Era un joc pe care îl iubea. Şi totuşi, într-o bună zi, jocul s-a transformat într-o preocupare serioasă, care cerea studiu, aprofundarea unor tehnici, care peste ani aveau să contribuie la definirea sa ca artist. „M-am trezit într-un atelier de pictură la Liceul de Artă «Marin Sorescu» şi mi s-a spus că trebuie să dau o probă de desen în vederea continuării orelor de curs la acelaşi liceu, la Secţia arte plastice. Nu prea ştiam ce e cu mine acolo. Aveam, cred, 14 ani. În spatele acestei «conspiraţii» a stat mama mea, cadru didactic la acel liceu“, îşi continuă povestea Alexandru Dina.


Pe drumul realizării

Lucrurile erau serioase şi au fost tratate pe măsură de adolescentul de atunci. Şi-a înţeles mai bine pornirile interioare, a devenit conştientul de talentul care trebuia explorat şi de tehnicile pe care trebuia să şi le însuşească pentru a deveni un artist în toată puterea cuvântului. A învăţat să-şi perfecţioneze tehnicile, să nu se mâhnească în faţa criticilor, nu întotdeauna favorabile. „Cred că întotdeauna putem învăţa din greşeli şi orice părere e binevenită. Poţi învăţa multe şi, în plus, părerilor altora îţi stimulează şi o anumită ambiţie“.

A mers cu încredere, mai departe, pe drumul care-i fusese hărăzit. A transpus frumosul pe pânză, de fiecare dată cu aceeaşi dragoste pentru culori şi forme. Uneori ele au fost mai întunecate, alteori mai vesele, căci aşa simţea artistul, acelea erau trăirile sale. Şi încet, încet, pânzele au ajuns tablouri, subiecte în expoziţii personale sau de grup.

„Am avut mai multe expoziţii. Nu am ţinut o contabilitate a lor. Am început să expun încă din vremea liceului. Printre cele mai importante se numără o personală prin 2000, cred, în Olanda, la Enschede, oraşul unde am studiat arta, precum şi o expoziţie de grup în anul 2002, la Amsterdam“.

Nu s-a oprit din acest drum presărat cu nuanţe şi chiar dacă, uneori, „în faţa pânzei goale, am o oarecare nelinişte, simt că este ca o luptă frumoasă în care trebuie să realizez ceea ce mi-am propus, pentru ca, mai apoi, la sfârşit, să îşi facă loc un sentiment de împlinire şi satisfacţie că am încheiat o fază din viaţa mea de artist“. Trăirile, sentimentele sunt aduse în faţa publicului, artistul se dezvăluie în faţa lui. În spatele culorilor şi al formelor, este el, fără nici o „cosmetizare“. Lumea îl priveşte, uneori îl aprobă, alteori nu, dar îl apreciază pentru că, măcar pentru câteva clipe, îl face să uite de griji şi de urât, îl convinge să vadă viaţă în nuanţe mai dulci.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 20 septembrie 2010

Actualitate

» Proiect-mamut pe apa Doljului
» Firmele, datoare vândute la stat
» Se împart pieţele
» Pădurea Strehareţ, măturată de 350 de voluntari slătineni
» Era glaciară a facturilor la întreţinere
» Ambarcaţiuni moderne pentru IJPF Mehedinţi
» Gorjenii preferă vacanţele în ţară
» Şapte avocaţi în procesul pentru graniţa de la Rânca
» Poliţiştii comunitari din Târgu Jiu, la vânătoare de maşini parcate ilegal
» Craiova: Strada Theodor Aman, închisă miercuri
» Gorj: Aproape 500 de pensionari au primit bilete de tratament
» Biletele de tren, mai scumpe începând de astăzi
» Fotbal: Arbitrii care nu sancţionează loviturile cu cotul vor fi reţinuţi de la delegări
» Sorin Ovidiu Vîntu, audiat din nou de procurorii Parchetului General
» Gorj: Accident rutier soldat cu moartea a două persoane
» Vâlcea: Restricţii de circulaţie pe Valea Oltului
» Craiova: Tudor Gheorghe în spectacol pe 1 şi 2 octombrie
» Accidentul aviatic de la Tuzla a fost cauzat de defecţiuni tehnice ale aparatului de zbor
» Craiova: Se întrerupe apa în cartierul Brestei
» Fotbal: 5 lei biletul la meciul Universitatea Craiova – Minerul Lupeni
» Tenis: Alexandra Dulgheru rămâne a 27-a jucătore din lume
» Trei noi cazuri de îmbolnăvire cu West Nile în România
» Accident spectaculos în centrul Craiovei

Local

» Propunere de arestare pentru evaziune cu cereale
» Lungul drum al studentului către salariu
» Criminalul a fost prins
» Cămătari aruncaţi după gratii
» Supliment de pedeapsă pentru Gabi Alunecosu’

Gorj

» Un nou-născut a decedat după ce ambulanţa a făcut pană

Sport

» Fiorentina nu merge fără Mutu
» Marica, gol pentru Stuttgart
» Gallovits, învingătoare
» Energia, două succese în faţa propriilor fani
» Victorie cu CSU Sibiu
» SCM-U Craiova a câştigat Memorialul „Radu Zamfirescu“
» România, din nou în Grupa Mondială
» Găzarii, şi mai datori
» Una caldă, una rece
» Tunurile numai pe arbitrul de centru
» Crăciunescu Jr. când vrea să fluiere… fluieră!

Bani & Afaceri

» Încă o lună de alergătură pentru cei cu drepturi de autor
» Becurile ecologice îşi fac cu greu loc pe piaţă
» Vlădescu: Emil Boc are o înţelegere limitată a economiei

Magazin

» Horoscop
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top