27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFrumuseţe după epilare

Frumuseţe după epilare

Femeile vor să aibă mereu o piele netedă şi catifelată, motiv pentru care recurg la diverse metode de îndepărtare a părului nedorit. Epilarea are însă şi un inconvenient: firele de păr crescute sub piele.

Pentru orice doamnă şi domnişoară, epilarea este un adevărat răsfăţ. Nu operaţiunea în sine, care poate fi destul de dureroasă, ci rezultatul: o piele netedă şi catifelată. Din păcate, însă, şedinţele de epilare pot avea şi efecte mai puţin plăcute. În afară de diverse iritaţii şi alergii care pot apărea, îndepărtarea părului nedorit sporeşte riscul ca până la următoarea şedinţă de epilat unele fire de păr să crească sub piele. Este o situaţie neplăcută nu neapărat din punct de vedere estetic, ci al sănătăţii, pentru că firele crescute sub piele se pot infecta şi pot genera probleme dermatologice grave. Iată care sunt secretele pentru a preveni această situaţie şi a remedia problema, dacă deja vă confruntaţi cu ea.

Cum adică „fir de păr crescut sub piele“?

Se întâmplă ca un fir de păr care a fost ras, epilat cu ceară sau cu un aparat electric ori smuls cu penseta să nu crească normal, spre exterior, ci invers, în interior, sau lateral, în epidermă. Astfel, firul de păr este „blocat“ sub piele, provocând inflamaţie, iritaţii şi uneori chiar infecţii serioase. Dermatologii avertizează însă că se poate întâmpla ca un fir de păr să crească sub piele şi fără să existe o cauză externă – de exemplu, atunci când porul unde se dezvoltă este îmbâcsit.

De ce se întâmplă?

Potrivit dermatologilor, în special persoanele care aparţin unor anumite etnii şi cele care au fost înzestrate de mama natură cu un anumit tip de păr se confruntă cu problema firelor crescute sub piele. În această categorie se încadrează, de exemplu, persoanele cu păr ondulat sau creţ. „Fenomenul“ apare pentru că, odată îndepărtat, firul care creşte are tendinţa de a creşte ondulat, prin urmare, se răsuceşte spre rădăcină, nu spre exterior, aşa cum ar fi normal.

Cum se poate preveni şi trata problema?

Imediat după operaţiunea de epilare (fie că este vorba de ras, epilat sau pensat), este indicat să aplicaţi pe piele un unguent local cu antibiotic şi un produs antiinflamator, pentru a reduce la minimum riscul de apariţie a unei inflamaţii sau infecţii. După o zi de la epilare, aplicaţi pe zona respectivă o loţiune specială pentru prevenirea creşterii firelor de păr sub piele – loţiuni de acest fel se găsesc în magazinele de specialitate sau la distribuitorii de produse pentru saloanele de cosmetică.
Dacă totuşi inevitabilul s-a produs şi observaţi că un fir de păr a crescut sub piele, specialiştii vă sfătuiesc să nu încercaţi să rezolvaţi singură problema. Este posibil ca tentativa de îndepărtare a firului respectiv să înrăutăţească situaţia, generând inflamarea şi iritarea locului şi provocând chiar infectarea zonei. Este indicat să apelaţi la serviciile unui dermatolog, care va face o incizie foarte mică pentru a elibera firul de păr.
În cazul în care, din diverse motive, nu puteţi merge la doctor, exfoliaţi zona cu probleme, apoi trataţi locul cu un unguent care să conţină acid salicilic şi monitorizaţi cu atenţie ceea ce se întâmplă. Dacă observaţi că porul creşte în dimensiune sau locul devine dureros, atunci va fi imperativ să faceţi o vizită la doctor, întrucât acestea sunt semne că există o infecţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII