17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Colţul gospodinei

Sfaturi pentru pregătirea gemurilor şi dulceţurilor
– Gemurile se pregătesc din fructe coapte, fără a fi moi, deoarece este bine ca în gem să rămână şi fructe întregi.
– Pentru ca gemul să aibă o culoare frumoasă, el trebuie pregătit în cantităţi mici, respectând proporţiile: 1 kg de zahăr la 3 kg de fructe fără sâmburi.
– Gemul trebuie să fie bine legat, altfel va face mucegai.
– Gemurile şi dulceţurile nu se mai închid la culoare dacă, în timpul fierberii, se adaugă pastile de vitamina C (500 mg la 1/2 litru de compoziţie).
– Pentru ca gemul fiert să fie mai dens trebuie să îl turnaţi călduţ în borcane şi să închideţi capacul a doua zi.
– Gemurile care nu sunt bine închegate pot fi „reparate“ cu ajutorul merelor. Curăţate de coajă şi date pe răzătoare, se fierb cu puţină apă şi zahăr. Adăugaţi peste ele gemul şi fierbeţi-l până la consistenţa dorită.
– Fierbiţi dulceaţa de fructe mici la foc iute, iar pe aceea de fructe cărnoase întregi la foc lent şi menţineţi aceeaşi temperatură în timpul fier­berii.
– Întotdeauna la prepararea dulceţii folosiţi numai vase emailate, indiferent cât de ieftine sunt alte variante.
– După ce aţi pus, pentru sirop, zahărul în apa rece, lăsaţi-l să se dizolve complet, amestecându-l cu o lingură şi numai după aceea puneţi-l să fiarbă.
–  În timp ce fierbeţi dulceaţa, ştergeţi bine din când în când marginile interioare ale vasului cu o bucată de pânză udă ca să nu se zaharisească.
– Dulceţurilor zaharisite le refaceţi consistenţa dacă fierbeţi borcanele într-un vas cu apă sau pe baie de aburi.
– Cum ştiţi cât de legat e siropul? Când la suprafaţă apar bule mici şi uniforme, siropul este puţin legat, iar când clocoteşte greu, înăbuşit, sau când picăturile răcite pe o farfurioară se scurg lent, ori picăturile turnate în apă rece se întăresc, siropul este legat.
– Ca să nu se zaharisească dulceaţa adăugaţi-i zeamă de lămâie: puneţi o parte din zeamă când începe să fiarbă siropul, iar a doua parte de zeamă o adăugaţi după ce aţi pus fructele la fiert, ca dulceaţa e pe jumătate legată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS